StoryEditor

Prezident neodobril zlúčenie STV a rozhlasu. Zákon však platí

21.12.2010, 23:00

Prezident SR Ivan Gašparovič ani druhýkrát nepodpísal zákon o Rozhlase a televízii Slovenska, ktorý rieši zlúčenie Slovenskej televízie a rozhlasu. Keďže hlava štátu už raz právnu normu plénu vrátila a poslanci ho opätovne schválili, nepodpísanie zákona nebude mať na jeho účinnosť od 1. januára 2011 žiaden vplyv.

Prezident svoj krok odôvodnil tým, že parlament zákon po opätovnom prerokovaní schválil bez akceptovania jeho zásadných pripomienok. Poslanci prelomili prezidentovo veto 80 hlasmi. Koaličnú väčšinu podporili aj dvaja poslanci z klubu SNS. Na opätovné prijatie normy bolo potrebných 76 hlasov.

Gašparovič zákon, ktorý bol prvýkrát schválený ešte 30. novembra, vrátil s 15 pripomienkami, pričom najdiskutovanejšou z nich bola výška platu riaditeľa tejto verejnoprávnej inštitúcie. Hlave štátu sa zdala príliš vysoká, preto prišla s návrhom, aby mesačný plat šéfa inštitúcie nedosahoval deväťnásobok priemernej mesačnej nominálnej mzdy (približne 6 700 eur), ale iba štvornásobok. Tento jeho návrh poslanci podporili. Podporu v pléne našla aj výhrada spresniť ustanovenie o voľbe a odvolávaní členov rady v NR SR. Ostatné pripomienky poslanci neprijali.

Opätovne schválená právna norma má pomôcť vyriešiť zlú finančnú situáciu najmä v STV a skvalitniť vysielanie oboch médií.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. september 2024 22:11