StoryEditor

Fico pre HN: Chceme vo vláde ľudí ako bol Kubiš

11.03.2012, 23:00
Robert Fico hovorí, že do nového kabinetu chce Smer odborníkov.

Smer-SD prepustí opozícii kontrolné orgány aj miesto vo vedení parlamentu. Z jednofarebného vládnutia má Fico rešpekt, obáva sa najmä vývoja na finančných trhoch.


Je ešte šanca, že nájdete koaličného parnera? 
Musí byť povinnosťou toho, kto vyhrá voľby, podať ruku a hľadať vnútronú stabilitu, to som urobil. Verím, že dôjde k rokovaniu okrúhleho stola, lebo sú tam témy, o ktorých musíme spolu hovoriť. Sú to európske témy, parlament a ústavné zákony, ale buďme realistickí, Smer-SD postaví jednofarebnú vládu a bude sa plne sústreďovať na vlastný program. Keď pozývame niekoho na spoluprácu, tak pozývame na plnenie tohto nášho programu. Volič by nám inak nerozumel, prečo neplníme program. Realistický politik si uvedomuje, že Smer-SD je v to sám. Sme vnútorne veľmi silní a stabilní. Neobávam sa o stabilitu vlády, programovo sme pripravení, lebo vieme, čo chceme a pokiaľ nájdeme zhodu prinajmenšom v európskych témach s opozíciou, ako sme to ukázali my, keď sme boli v opozícii, tak verím, že táto vláda môže byť úspešná.

Koľko času budete potrebovať na zostavenie jednofarebnej vlády?
Uvedomme si, že bude veľmi dôležitý výber ľudí, pretože budeme niesť plnú zodpovednosť. Už nebudem môcť povedať, že tento človek nie je môj minister, preto poprosím verejnosť o mieru trpezlivosti v tom, že chcem každého jedného kandidáta prelustrovať. Potvrdzujem aj záujem, aby sme išli do nominácií ľudí, ktorí nie sú priamo v štruktúrach Smeru a nemajú poslanecký mandát. Ako napríklad sme to robili pri ministroch zahraničných vecí (Miroslav Lajčák a Ján Kubiš, pozn. redakcie). Je to aj dobrá prevencia, keby náhodou nejaký minister zlyhal, tak ho skôr viete odvolať z vlády a nevracia sa späť do parlamentu, ako keď máte nejakého významného funkcionára strany, ktorého prirodzene aj chránite.

Koľko mien už máte vybratých do budúcej vlády?
Najskôr musím mať v rukách poverenie prezidenta. Pri personálnych nomináciách v budúcom kabinete mám už predstavu tak na 70 percent.

Aké pozície necháte opozícii?
Pokiaľ ide o parlament, tak nepochybne výbory na kontrolu spravodajských služieb, potom pomerné rozdelenie predsedov a podpredsedov výborov, čo bude zodpovedať sile opozície v parlamente. Nepochybne patrí opozícii aj miesto vo vedení parlamentu. O tom chceme hovoriť na stretnutí s predstaviteľmi týchto strán. Musíme zachovať aj to, čo sme povedali pri Úrade pre verejné obstarávanie. Tam by mal byť niekto iný než stranícky nominant.

Budete zlučovať ministerstvá, redukovať štátnu správu?
Chceme pristúpiť k zefektívneniu špecializovanej štátnej správy na úrovni krajov. My sme po zrušení krajských úradov zistili, že toto rozhodnutie v podstate nikomu neprekáža. Špecializovaná štátna správa potrebuje na úrovni krajov určitú mieru zefektívnenia. Pokiaľ ide o štátne orgány, musíme lepšie pripraviť koordináciu riadenia eurofondov. Toto je veľký problém Slovenska.

Kam ich chcete premiestniť z rezortu dopravy?
Myslím si, že na to druhé rozpočtové obdobie je dôležité mať priamo vo vláde jedného človeka zodpovedného len za eurofondy s príslušnými právomocami koordinovať aj „trestať“. Toto je asi najvýznamnejšia zmena. Pýtajú sa nás, či zachováme rezort životného prostredia, ktoré sme vtedy zrušili. Myslím si, že túto štruktúru už meniť nebudeme. Necháme ho v súčasnej podobe. Možno by stálo za úvahu, ale to ešte musí prejsť cez odbornú diskusiu, či lesy a vodu nedať pod ministerstvo životného prostredia a ministerstvo pôdohospodárstva by sa sústreďovalo len na poľnohospodárstvo.

Budete chcieť zredukovať tajné služby?
Pokiaľ by sme mohli integrovať spravodajské služby, ja by som to podporil s plnou vážnosťou. Ale toto je téma, o ktorej musíme hovoriť s opozíciou. To bez nej nepôjde, aj keď naše hlasy by na zmenu stačili.

Viete sa zaviazať, že vyšetrovanie Gorily bude jednou z priorít vlády?
Najlepšie by bolo, keby sme vyšetrovací tím nechali pracovať ďalej, nech vyšetruje.

Môžete deklarovať, že ho po nástupe do funkcie nebudete meniť?
Možno ho doplníme, nerád by som vyvolával dojem, že nejakými personálnymi zmenami chceme do toho zasahovať. My s Gorilou nemáme nič spoločné. Bol tu pokus nás do toho vtiahnuť. Ja by som ruky pobozkal vyšetrovateľom, keby mi dali dôkaz, že sa brali provízie pri privatizácii a že sa kupovali poslanci. My máme eminentný záujem na dovyšetrovaní tejto kauzy.

Vláda jednej strany môže byť dvojsečná zbraň. Máte obavy?
Ešte stále nám to úplne nedošlo, čo sa vlastne stalo. Čaká nás veľa vážnych rozhodnutí. Nie je to o strachu, ale o rešpekte. Teším sa, že máme stabilnú stranu, stabilný poslanecký klub, nebudú hádky. Jedine si to môžeme sami pokaziť. Trochu sa obávam vonkajších vplyvov – myslím situáciu na finančných trhoch, to by nám mohlo spôsobiť komplikácie, ale ideme zabojovať. 

Meníte vzťah k novinárom. Počas volebnej noci to bolo zreteľné. Súvisí to s tým, že budete vládnuť sám?
Tiež sme len ľudia, niekedy sa stane, že je človek v takom strese, že urobí rozhodnutie, ktoré nezodpovedá tomu, aká je jeho  predstava o médiách. Rovnako sme nemali vždy najlepšie skúsenosti s médiami. Jeden čas sme s nimi viedli vojnu. Hovorí sa, že takýto boj je nemožné vyhrať, my sme šli skôr do remízy, ale nemá to význam. Skôr sa treba stretnúť a vysvetľovať. Tých rozhodnutí bude strašne veľa. Domnievam sa, že keď sa bude cez médiá normálne vyvsetľovať verejnosti, čo ideme robiť a ako a budeme sa spoliehať na elementárnu profesionalitu médií, tak sa to bude dostávať ďalej. Slovensko je iné po Gorile. Úplne. Budeme musieť byť podstatne ústretovejší v odpovediach na otázky novinárov, ktoré by mohli vyvolávať pochybnosti, či sa niečo deje alebo nie. Tá zmena je prirodzená. Ja sa k nej hlásim, nikto ma k tomu neviedol, ale uvedomil som si, že netreba míňať energiu na súboj s médiami, treba s nimi spolupracovať a skôr ich v dobrom využívať na posúvanie informácií k ľuďom. 


01 - Modified: 2004-07-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Už o mesiac môžu podniky opäť žiadať o kvóty a nižšie clá 02 - Modified: 2004-07-26 06:33:50 - Feat.: 0 - Title: John Edwards - politik ako z filmu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:53