Marian KočnerTASR/J. Kotian
StoryEditor

Žilinka, Lipšic, Šufliarsky. Kočnera obvinili v prípade prípravy troch vrážd

28.06.2021, 16:31
Autor:
TASRTASRchocho
Obvinení v prípade prípravy troch vrážd sú okrem Kočnera aj Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó.

Mariana Kočnera odsúdeného za flašovanie zmeniek televízie Markíza na 19 rokov väzenia dnes obvinili z objednávky prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho. Na základe vlastných informácií o tom informuje Denník N, potvrdil to aj hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Kočner je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pred dvomi týždňami mu Najvyšší súd zrušil oslobodzujúci rozsudok Špecializovaného trestného súdu a prípad vrátil späť do Pezinka.

​Ako ďalej uviedol Skladan, Žilinka obvinenie Kočnera komentovať nebude. "Od začiatku trestného stíhania v tejto veci bolo zrejmé, že jedinou osobou, ktorá mala motív objednať si tieto vraždy - a rovnako aj vraždu Jána Kuciaka - bol Marian K. Tragické však je, že objednávka vraždy Jána Kuciaka aj bola vykonaná," zareagoval špeciálny prokurátor Lipšic. Obhajca Kočnera Marek Para uviedol, že zatiaľ nedisponuje informáciou o novom obvinení svojho klienta.

Zadržali aj občana Bosny

Obvinení v prípade prípravy troch vrážd sú okrem Kočnera aj Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Rovnaké osoby figurujú aj v prípade vraždy novinára, pričom Szabó, Marček a Andruskó sú za popravu už odsúdení.

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017. Prijať ju mala Zsuzsová. Po výpovedi odsúdeného Andruskóa v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej minulý rok zadržali aj podnikateľa Dušana K. Ten je od septembra stíhaný väzobne. Rovnako od septembra vyšetrovanie kauzy prebrala od inšpekcie ministerstva vnútra Národná kriminálna agentúra.

Následne v máji tohto roku si slovenská polícia od talianskych justičných orgánov prevzala 36-ročného občana Bosny a Hercegoviny Darka Dragiča. Na muža vydal Špecializovaný trestný súd v Pezinku európsky zatýkací rozkaz za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy Žilinku, Lipšica a Šufliarskeho v štádiu prípravy.

Lipšicov argument

Práve prípady popravy Kuciaka a prípravu troch vrážd dáva už dlhšie do súvislosti pri svojej argumentácii Daniel Lipšic, keď tvrdí, že je presvedčený, že objednávateľov je práve Kočner. Poukázal pri tom na Andruskóa, ktorý pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka začal s políciou spolupracovať.

"Zoltán Andruskó vypovedal ešte na jeseň 2018 aj o pláne iných vrážd, okrem iného aj o pláne vraždy prokurátora Maroša Žilinku. To bol prokurátor, ktorý zvrátil zastavenie stíhania v kauze Donovaly. Novinári dnes (na pojednávaní v januári 2020, pozn. red.) vypovedali, že práve v kauze Donovaly analytické podklady Jána Kuciaka boli súčasťou znovu otvorenia trestného stíhania," povedal Lipšic.

V kauze Donovaly ide o prípad špekulatívnych prevodov Kočnerových hotelov na Donovaloch v rokoch 2010 a 2012. Vďaka nim mal prísť k veľkým finančným sumám na vratkách DPH. Podľa vyšetrovateľov spomínané hotely niekoľkokrát zmenili majiteľov tak, že stále skončili v Kočnerových firmách. Celkovo mal na vratkách dostať osem miliónov eur. Podľa obvinenia sa tým dopustil krátenia dane a poistného.

​Lipšic upozorňuje, že Andruskó sám nemohol vedieť o mene prokurátora Žilinku v roku 2017, kedy nebolo verejne známe.

"Moje meno mohol poznať, ale Maroša Žilinku, myslím si, že určite to meno nemohol poznať. A jediný človek, ktorý by mal motív vo vzťahu k Marošovi Žilinkovi a vo vzťahu k Jánovi Kuciakovi a možno aj k mojej osobe, bol len Marian Kočner," vyhlásil Lipšic.

​Príprava troch vrážd

Andruskó na jeseň 2018 vypovedal o príprave troch vrážd. Okrem Žilinku mali byť terčom vražedného komanda práve Lipšic a tiež bývalý prvý námestník generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky. Ten neskôr kvôli komunikácii s Kočnerom cez aplikáciu Threema z tejto funkcie odstúpil.

​Andruskó sa piznal k spostredkovaniu vraždy Kuciaka, s políciou od zadržania spolupracoval, s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste a bol prvým odsúdeným v prípade vraždy novinára. Súd ho poslal na 15 rokov za mreže.

01 - Modified: 2020-11-26 12:47:56 - Feat.: 0 - Title: Jankovská tvrdí, že kvôli Kočnerovi bola u Fica a cestou stretla Bödöra: Šéf ti všetko povie 02 - Modified: 2021-07-27 10:11:35 - Feat.: 0 - Title: Zistenie HN: Kočnerov biely kôň je v bankrote 03 - Modified: 2021-05-05 06:00:48 - Feat.: 0 - Title: Kočnerovo luxusné Bentley je v dražbe. Dlhy za sebou ťahá aj jeho golfový areál v Báči 04 - Modified: 2021-05-20 08:55:46 - Feat.: 0 - Title: Kočner, Bödör či Bašternák. Ako si obvinení spoza mreží zachraňujú miliónové majetky 05 - Modified: 2021-05-29 17:26:30 - Feat.: 0 - Title: Marian Kočner a Alena Zsuzsová: Špinavé hry podtatranských Bonnie a Clyda
01 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 02 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 03 - Modified: 2024-03-22 09:29:53 - Feat.: - Title: Žilinka sa ohradil voči kritike: V trestných veciach exšéfa SIS Pčolinského som nikdy osobne nekonal 04 - Modified: 2024-03-21 12:27:16 - Feat.: - Title: Žilinka podal protest proti rozhodnutiu o odstrele medveďov v revíri Detva 05 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:40