StoryEditor

Gašparovič vyznamenal Hochschornerovcov, Dóczyho a Báleša

07.01.2010, 18:18
Autor:
TASRTASR

Prezident Ivan Gašparovič udelil dnes vysoké štátne vyznamenania - Rad Ľudovíta Štúra, Pribinov kríž a Rad Bieleho dvojkríža 20 významným osobnostiam kultúrneho, vedeckého a športového života. Medzi nimi sa ocitli aj bratia Hochschornerovci, herec Jozef Dóczy či rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Vladimír Báleš.

Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome Peter a Pavol Hochschornerovci získali Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Rovnako ho udelili in memoriam aj spisovateľovi, lekárovi a humanistovi Pavlovi Straussovi za mimoriadne zásluhy v oblasti kultúry, takisto profesorovi organickej chémie, autorovi 48 patentov, Danielovi Bellušovi za vedecký prínos a šírenie dobrého mena svojej vlasti.

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy prezident udelil rektorovi Vladimírovi Bálešovi za osobitné zásluhy v oblasti chemického a biochemického inžinierstva. Spolu s ním ho dostala aj renomovaná profesorka operného spevu Eva Blahová za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí.

Za mimoriadne výsledky v jazykovede a lingvistike ocenili Radom Ľudovíta Štúra II. triedy aj Kláru Buzássyovú, riešiteľku štátnych úloh a mnohých jazykovedných projektov, divadelného historika Ladislava Čavojského, taktiež nitrianskeho herca Jozefa Dóczyho za zásluhy v oblasti umenia a divadelníctva. Toto vyznamenanie si prevzal aj prvý univerzitný profesor v odbore záhradníctvo Ivan Hričovský, univerzitná profesorka detského lekárstva Alica Kapellerová, univerzitný profesor internej medicíny Rudolf Pullmann. Za vedecké zásluhy v oblasti experimentálnej fyziky a šírenie mena Slovenska za hranicami ho prezident udelil aj Ladislavovi Šándorovi. Žurnalista a spisovateľ Milan Vároš si toto uznanie odniesol za mimoriadny kultúrny prínos.

Rad Bieleho dvojkríža III. triedy udelila hlava štátu izraelskej historičke slovenského pôvodu Gile Fatranovej, ktorá svoj výskum venovala holokaustu slovenských židov. Fatranová je tiež členkou komisie, ktorá posudzuje uznanie titulu Spravodliví medzi národmi. Rovnakým titulom poctili aj jej manžela, architekta Juraja Arieha Fatrana, ktorý napr. majstrovsky dotvoril pamätník v Kremničke v tvare sedemramenného svietnika.

Významný rómsky básnik Dezider Banga a starostka obce Spišské Tomášovce Zuzana Nebusová si prevzali Rad Ľudovíta Štúra III. triedy.

Za mimoriadne zásluhy o hospodársky rozvoj v oblasti geodézie a kartografie ocenili Pribinovým krížom I. triedy Jána Kukuču, ktorý bol poverený vybudovať Výskumný ústav geodézie a kartografie pre Slovensko.

Páter Šebastián Labo bol za mimoriadne zásluhy v kultúrnom rozvoji ocenený Pribinovým krížom III. triedy.

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov Slovenskej republiky, ale aj občanov iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu. Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov.

Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku a Kríž Milana Rastislava Štefánika.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 16:40