StoryEditor

SaS zablokovala euroval. Vláda končí

12.10.2011, 00:00
Pripravuje sa druhé kolo hlasovania so Smerom. V hre bude téma predčasných volieb.

Krajný scenár sa naplnil. Poslanci SaS a OKS v utorok v noci nepodporili rozšírenie eurovalu - a to ani napriek tomu, že hlasovanie bolo nakoniec spojené s vyslovením dôvery vláde. Za vládny návrh hlasovalo len 55 koaličných poslancov, na vyslovenie dôvery vláde bolo potrebných 76 poslancov. Znamená to, že vláda Ivety Radičovej bude musieť podať demisiu. Predseda Smeru Robert Fico oznámil, že je ,,pripravený o podpore eurovalu v druhom kole rokovať s vládnou koalíciou". Predseda parlamentu Richard Sulík neoblomný postoj SaS ospravedlňoval ochranou peňazí slovenských daňových poplatníkov. Vinu za spojenie hlasovaní a pád vlády pripisuje SDKÚ.

Premiérka riskovala
Hlasovaniu predchádzalo rozhodnutie premiérky spojiť euroval s osudom vlády, ktoré oznámila hneď ráno.

Popoludní nasledovala napätá rozprava, v ktorej sa poslanci vzájomne obviňovali z populizmu či zo zodpovednosti za krach vlády. Patovú situáciu v Národnej rade sledovali desiatky zahraničných novinárov, prítomné boli médiá z krajín eurozóny, ale aj z Japonska či Spojených štátov.

Od konečného rozhodnutia Slovenska závisí, či sa v eurovale uvoľnia pravidlá tak, aby mohol zasahovať aj preventívne (nákupom dlhopisov Talianska či Španielska) a aby mohol poskytovať pôžičky na záchranu súkromných európskych bánk. Zároveň sa rozhoduje aj o zvýšení finančnej kapacity eurovalu.

Čaká sa na druhé kolo
Iveta Radičová svoj krok obhajovala ako nevyhnutný: „Dopustiť izoláciu Slovenska je pre premiéra SR neprijateľné".
Nutnosť ratifikácie zmluvy včera tlmočil aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso: „ Veľmi, veľmi dúfame, že Slovensko zahlasuje tak ako treba a ako posledná krajina eurozóny ratifikuje Európsky finančný stabilizačný mechanizmus .“  

Lídri eurozóny očakávajú odblokovanie eurovalu ešte pred summitom EÚ, na ktorom chcú trhom predstaviť plán na záchranu problémových európskych bánk a na pomoc rizikovým krajinám s oslabeným ratingom.

Koaliční poslanci pripustili, že v očakávanom druhom kole hlasovania sa budú uchádzať o pomoc poslancov Smeru. Podľa zistení HN ešte počas rokovania parlamentu neoficiálne rokovali koaliční lídri s Robertom Ficom. Šéf Smeru to nepoprel. „Nie sú oficiálne rokovania,“ uviedol pre HN. Naznačil, že Smer sa do pravicovej vlády tlačiť nebude. Fico niekoľkokrát zopakoval, že ďalší krok je na vládnej koalícii. Na otázku HN, či stále trvá na predčasných voľbách, odmietol odpovedať s tým, že na ďalšie rozhodnutia budú potrebné dohody s koalíciou.

Na rade je prezident
Vláda po utorku nekončí hneď. Prezident ju po demisii musí poveriť výkonom funkcií až do vymenovania novej. Zjavne nahnevaná premiérka vyhlásila, že očakáva demisiu Sulíka a ministrov SaS. Líder liberálov to však dobrovoľne spraviť nemieni. „Keď budem odvolaný, budem to znášať s pokorou,“ zareagoval Sulík.

SaS pripúšťa, že si vie predstaviť podporu menšinovej pravicovej vlády SDKÚ – KDH – Most. Menšinová pravicová vláda by mohla byť krytá opozičnou zmluvou s SaS. Koaliční poslanci sú však pri úvahách o ďalšej spolupráci s SaS zdržanliví. Rozprava bola totiž poznačená nervozitou a tvrdými invektívami medzi SaS a zvyškom vládnych strán. V najbližších hodinách sa očakáva predčasný návrat prezidenta Ivana Gašparoviča z Ázie.

01 - Modified: 2004-06-01 23:09:48 - Feat.: 0 - Title: Z každej koruny dáme štátu 42 halierov 02 - Modified: 2004-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ocenili úspešné podnikateľky 03 - Modified: 2004-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Avíza 04 - Modified: 2004-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda musí dodržať zákon
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 11:15