StoryEditor

Obyčajných Matovič nepreveril

07.02.2012, 23:00
Pre nesúhlas s detektorom lži odišlo do včera z kandidátky Obyčajných ľudí viac než dvadsať osobností.

„Kandidátka sa očisťuje, nie rozpadá,“ uviedol líder Obyčajných ľudí Igor Matovič. Predpokladá, že spoločný volebný tím sa môže zúžiť až o 50 ľudí. „Asi toľko kandidátov celkovo navrhlo KDS a OKS,“ uviedol.

Prekvapenie?
Všetkých nominantov KDS a OKS však Matovič nepozná. Napríklad Marián Benčat, kandidát s číslom 74, je podľa výpisu z obchodného registra konateľom jednej zo zdravotníckych spoločností Penty – Alpha Medical patológia. V orgánoch firmy pôsobí od roku 2006, na kandidačnej listine uvádza, že je manažér v zdravotníctve.

Matoviča toto prepojenie prekvapilo. „To počujem po prvýkrát. Navrhlo ho OKS ako odborníka na zdravotníctvo, malo ísť o pána na dôchodku,“ vysvetľoval. Matovič priznal, že pri nomináciách sa spoľahol na referencie od partnerov a neskúmal ich.

Líder OKS Peter Zajac potvrdil, že Benčata navrhol a o jeho väzbách na Pentu tiež nevedel. „Nepovažujem to však za ujmu na jeho povesti,“ reagoval šéf OKS.

Kandidáta preverí
Finančná skupina Penta figuruje v kauze Gorila, pre ktorú sa rozhodol Matovič žiadať od viacerých kandidátov skúšku na detektore lži s otázkou o korupcii. Práve pre túto požiadavku odišlo včera z jeho tímu 24 ľudí.

Benčat zatiaľ podľa informácií z OKS neplánuje opustiť kandidátku Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Matovič HN informoval, že na Benčata sa nevzťahovala požiadavka detektora lži, pretože na to nebol dôvod. Jeho dlhoročné prepojenie na Pentu si Matovič chce overiť. „Potom sa rozhodneme, čo ďalej,“ uviedol. Podotkol však, že kandiduje až v ôsmej desiatke a nemá žiadnu volebnú kampaň.

Otázne šance
Matovič je naďalej presvedčený, že odchodom OKS a KDS z kandidátky neutrpí, práve naopak. Politológ Pavol Marchevský z agentúry Prieskumy sa domnieva, že Matovič môže prísť o jedno až dve percentá voličov. „Jeho úspech bude závisieť od toho, ako sa mu podarí zvládnuť krízový politický marketing v najbližších týždňoch.“ Šance dostať sa do parlamentu Matovičovi dáva aj s oslabenou zostavou. „Obyčajní ľudia boli vždy stranou postavenou najmä na osobe Igora Matoviča,“ uzavrel. 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:33