StoryEditor

Gorila dobieha Lipšica. Hrozí mu stíhanie

24.01.2013, 23:00
Exministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi hrozí, že sa kauza Gorila obráti proti nemu.

Polícia totiž začala trestné stíhanie pre jeho výroky o údajnom spise SIS, ktorý dokumentuje korupčné prepojenie politiky a biznisu. Trestné oznámenie podali právni zástupcovia finančnej skupiny Penta a jej spolumajiteľa Jaroslava Haščáka.

O prípade ako prvé včera informovali HN, popoludní vyšetrovanie potvrdila aj Generálna prokuratúra. „Vykonávame dozor nad trestným stíhaním vo veci podozrenia z trestných činov ohovárania, poškodzovania cudzích práv, ohrozenia utajovaných skutočností a zneužívania právomocí verejného činiteľa,“ povedala hovorkyňa Vladimíra Gedrová. Podrobnosti neuviedla.

Exminister: Gorilám nič nehrozí
Podľa informácií HN sa stíhanie týka Lipšicových mediálnych výstupov k Pente, privatizácii Paroplynového cyklu a fungovaniu Privatbanky.

Exminister mohol podľa vyšetrovateľa vyzradiť utajovanú skutočnosť, keď upozornil, že jestvuje dokument SIS, ktorý potvrdzuje pravosť spisu Gorila.

„Žijeme v dobe, keď trestné stíhanie nehrozí gorilám, ale ľuďom, ktorí sa snažia proti nim bojovať,“ reagoval Lipšic na brífingu s tým, že nejde len o neho, ale aj o iných ľudí, „poctivých policajtov“, ktorí Gorilu riešili, a novinárov.

Penta: Lipšic nás poškodil
Penta vo svojom stanovisku uviedla, že Lipšic ju poškodil. ,,Z pozície ministra vnútra prezentoval svoje názory na kauzu Gorila ako kategorické pravdy a dokázané skutočnosti, čím sa zásadne podieľal na diskreditácii našej spoločnosti,“ napísal hovorca Martin Danko.

Súčasný minister vnútra Robert Kaliňák (Smer- SD) sa nechcel k celej veci vyjadrovať, naznačil však svoj nesúhlas so stíhaním Lipšica. „Nie som veľkým prívržencom stíhania trestných činov verbálneho charakteru.“

Vyšetrovateľ vidí ohováranie v Lipšicovom blogu O Gorile a Kačke, v ktorom cituje spis Gorila, že Haščák mal vyplatiť milióny ako províziu exministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi. Úplatok spomína dokument Gorila, podľa vyšetrovateľa však jeho pravosť nik nepotvrdil a zverejnenie „nepravdivých“ údajov malo „spôsobiť Haščákovi ujmu“.

Riešia aj paroplyn
Lipšic má vysvetľovať aj vyjadrenie v relácii Českej televízie, kde povedal, že Gorila je najviac zdokumentovaný prípad veľkej korupcie. Polícia ďalej podľa informácií HN rieši jeho tlačovú besedu, na ktorej oznámil, že Paroplynový cyklus, ktorý skončil v rukách Penty, čudne sprivatizovali. V kauze paroplynu padlo aj obvinenie voči exministrovi Pavlovi Ruskovi, prokurátor ho však zrušil.

O pokute ešte nerozhodli

Trestné stíhanie sa rovnako podľa zdroja HN týka Lipšicovho informovania o banke Penty a podozrivých prevodoch. Jeden z nich sa týkal účtu kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý sa priatelí s námestníkom Generálnej prokuratúry Dobroslavom Trnkom.

Lipšicov prípad dozoruje podľa SME riaditeľ trestného odboru Tibor Šumichrast, ktorého do funkcie dosadil Trnka. Pre denník uviedol, že pokyn na stíhanie nedal a vyšetrovateľ koná z vlastnej vôle.

Privatbanku kontrolovala finančná polícia, udelila jej pokutu 55-tisíc eur. Kaliňák o nej zatiaľ nerozhodol.

Penta včera opäť zopakovala, že Lipšicove aktivity okolo Gorily považuje za súčasť kampane pred parlamentnými voľbami. „Vyjadroval sa k aktivitám Penty a Privatbanky dehonestujúcim spôsobom, ktorý bol absolútne nevyvážený," uviedol Danko.

Lipšic označil za „tragédiu tohto štátu, že prevahu získavajú“ opäť oligarchovia a finančné skupiny. „Biele goliere tlačia na Generálnu prokuratúru, aby začala trestné stíhanie voči mne a ľuďom, ktorí nariadili vyšetrovanie Gorily,“ tvrdí exminister.

V kauze Gorila začala polícia niekoľko trestných stíhaní, okrem iného pre korupciu či kupovanie poslancov. Okrem Ruska doteraz nebol nikto obvinený. Popri Malchárkovi v Gorile vystupuje bývalá šéfka Fondu národného majetku Anna Bubeníková a ďalší politickí nominanti v štátnych podnikoch.

 

01 - Modified: 2004-10-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výkon akcionárskych práv štátu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 13:17