StoryEditor

Sulík: Viem si predstaviť, že sa župné voľby zrušia

10.11.2013, 12:16
Autor:
tasr, stltasr, stl
Ľudia podľa predsedu SaS nemajú záujem o župné voľby.

Ľudia podľa predsedu SaS Richarda Sulíka nemajú záujem o voľby do vyšších územných celkov (VÚC). Dokazuje to aj nízka účasť na sobotňajšom (9.11.) hlasovaní. "Je najvyšší čas zamyslieť sa nad tým, či majú VÚC opodstatnenie. Pokojne by som si vedel predstaviť, že sa zrušia a kompetencie sa rozdelia medzi štát a obce," uviedol pre TASR. Celková účasť dosiahla 20,11 %.

Na otázku, či by súhlasili s modelom 3+1, teda východoslovenským, stredoslovenským a západoslovenským regiónom plus Bratislavou, reagoval, že je potrebné začať viesť poctivú diskusiu o tom, či sú samosprávne kraje naozaj potrebné. "Predtým, ako budeme ďalších 12 rokov experimentovať, a potom opäť zistíme, že ľudia tieto voľby ignorujú, tak to rovno poďme spraviť poriadne - to znamená, rozdeľme kompetencie a zrušme VÚC," podčiarkol. Za otázne považuje aj to, či je na Slovensku potrebných pätoro volieb, keďže SR je pomerne malá krajina a ľudia sú z nich unavení.

Najväčším prekvapením volieb je pre Sulíka postup Mariána Kotlebu (Ľudová strana Naše Slovensko) do druhého kola v Banskobystrickom kraji. Poznamenal, že v tomto prípade si musí spytovať svedomie najmä KDH. "Keby nerobili pre nich príznačné opičky a boli by naozaj pravicovou a opozičnou stranou, tak by jednoducho podporili Ľudovíta Kaníka a dnes by bol v druhom kole on," zdôraznil. Kaník kandidoval s podporou SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS. KDH podporovalo nominanta Smeru-SD Vladimíra Maňku.

Sulík podotkol, že v tejto súvislosti opäť vzniká otázka, či je KDH opozičnou stranou. "Podľa týchto volieb si dovoľujem tvrdiť, že KDH nie je opozičná strana voči Smeru-SD, ale potom sa treba tak zariadiť. Potom sa tu nemá hrať na nejakú Ľudovú platformu a opozíciu, lebo to nikam nevedie," upozornil.

Poukázal aj na výsledky v Trnavskom samosprávnom kraji, kde sa Ľudová platforma nedokázala dohodnúť na jednom kandidátovi. Most-Híd postavil Józsefa Nagya a SDKÚ-DS a KDH zase Ivana Uhliarika. O predsednícky post tam v druhom kole zabojuje nezávislý Tibor Mikuš a József Berényi (SMK, OKS). "Kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí," dodal Sulík.

SaS je podľa neho s celkovým výsledkom, ktorý strana dosiahla, spokojná. "V Bratislave sme postavili osem kandidátov, sedem z nich bolo úspešných. Plus máme ešte úspešného kandidáta v Banskobystrickom a v Trenčianskom kraji," vymenoval. Liberáli mali doteraz vo VÚC jeden mandát, po sobote ich tak majú deväť.

 

01 - Modified: 2005-09-05 06:37:38 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Amerika plače, počuje to Bush?
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:52