StoryEditor

Boj pravice pokračuje. Ľudovú platformu zničil postoj SDKÚ, hlási KDH

06.04.2014, 15:15
Autor:
tasr, stltasr, stl
Na rozpad Ľudovej platformy majú pravicoví politici rôzne názory. Pavol Frešo viní KDH, Ján Figeľ zase SDKÚ.

Ľudovú platformu zničil falošný postoj vedenia SDKÚ-DS a neschopnosť prijímať konštruktívne politické rozhodnutia zo strany jej predsedu Pavla Freša. Ten uprednostnil svoje župné záujmy a osobné ciele pred dlhodobými potrebami Slovenska a občanov. V reakcii na Frešove vyjadrenia z Ústrednej rady SDKÚ-DS (5.4.) to uviedlo KDH.

Kresťanskí demokrati pripomínajú aj správanie sa SDKÚ-DS pri hľadaní spoločného prezidentského kandidáta. "V decembri síce formálne vyjadrila SDKÚ súhlas so spoločným kandidátom na prezidenta, ale o pár dní na to traja jej podpredsedovia podporili ďalších kandidátov. SDKÚ-DS následne kampaňovala za iného kandidáta," tvrdí predseda KDH Ján Figeľ.

So Smerom hlasovali aj poslanci SDKÚ

Hnutie považuje za tragédiu, keď Pavol Frešo hovorí o "obchodovaní a politikárčení" práve na rokovaní strany v Bratislave. KDH poukazuje, že mestskí poslanci za SDKÚ-DS v Bratislave spoločnými hlasovaniami so Smerom-SD opakovane dávajú rukolapný dôkaz obchodovania a politikárčenia, napríklad pri nomináciách do mestských podnikov. "Nekritizovali sme, keď na marcovej schôdzi NR SR hlasovali poslanci SDKÚ a Smeru rovnako pri zákone o dôchodkovom sporení," doplnil Figeľ.

Hnutie ďalej uviedlo, že podľa frešovskej logiky sú rokovania medzi Ľudovítom Kaníkom (SDKÚ-DS) a ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) na tému ústavnej ochrany II. dôchodkového piliera prípravou na ich budúcu koalíciu. Kresťanskí demokrati tvrdia, že oni konajú ako dôsledná a konštruktívna opozícia. "Naším cieľom nie je pomáhať vláde strany Smer, ale pomáhať ľuďom a Slovensku zodpovednými krokmi, zvlášť v oblasti rodiny, spravodlivosti a zamestnanosti," vyhlásil šéf KDH.

Figeľ pripomenul, že rokovanie so šéfom Smeru-SD Robertom Ficom vo februári bolo súčasťou procesu, ktorý on za KDH verejne inicioval v septembri. "Na rokovaní o justičnej reforme, iniciovanom stranou Smer-SD, sa 20. februára zúčastnil aj Pavol Frešo. Na rozdiel od Pavla Freša, KDH - napriek predvolebnej situácii - prijalo túto výzvu ako šancu na zlepšenie vymožiteľnosti práva a zahájenie procesu dôležitých, ozdravných zmien v súdnictve, a na ústavné posilnenie ochrany a podpory manželstva a rodiny," priblížil Figeľ.

Zdôraznil, že KDH má odvahu riešiť "žalostný stav justície". Na zmeny treba ústavnú väčšinu a tú nemá žiadna strana v parlamente. Pokiaľ ide o ústavnú ochranu manželstva, Figeľ pripomenul, že ide o plnenie záväzku voči voličom a o reakciu na rastúci vplyv tzv. rodovej ideológie v našej krajine.

Frešo organizoval bojkot

"Otvorene sme k spolupráci pozvali všetky parlamentné strany a jednotlivo každého poslanca NR SR. Pavol Frešo tento návrh - na rozdiel od 40 opozičných poslancov - nepodpísal a ani nepodporil," uviedol Figeľ. Ocenil, že 25. marca novela ústavy prešla v parlamente do druhého čítania. "A to napriek veľkému, osobnému úsiliu Pavla Freša zorganizovať opozičný bojkot rokovania o novele Ústavy SR. Jeho zámer nevyšiel," povedal Figeľ.

Frešo v sobotu 5. apríla uviedol, že spolupráca KDH so Smerom-SD je veľká politická chyba a problém pre celú stredopravú scénu. Odmieta zákulisnú politiku a uviedol, že politika KDH mu ju pripomína. Spoluprácu s KDH definitívne nevylúčil, len opätovne zdôraznil, že SDKÚ-DS je strana, ktorá bude vždy prikladať ruku k stredopravej spolupráci. "A že KDH sa momentálne venuje polokoaličnému projektu so Smerom, tak nech to robí. A s tými ostatnými sa budeme baviť, ako by sme spolu dokázali dať nejakú ponuku, prípadne, ako by sme spolu v budúcnosti dokázali vládnuť," doplnil Frešo. Nemyslí si, že má zmysel čakať na KDH, či sa so Smerom-SD dohodne na koalícii, alebo nie.

01 - Modified: 2006-03-28 17:11:00 - Feat.: 0 - Title: Iniciatíva Inakosť vyzvala strany, aby sa vyjadrili k registrovaným partnerstvám
01 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 02 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-12 12:35:05 - Feat.: - Title: KDH podporí odvolávanie Dolinkovej, ak sa potvrdia problémy s plánom obnovy 05 - Modified: 2024-04-11 16:20:27 - Feat.: - Title: KDH a Kresťanská únia odsúdili považovať "právo na potrat" za základné ľudské právo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:19