StoryEditor

Súd rozhodol. Harabin svojich 50-tisíc nedostane

29.10.2013, 23:00
Šéf justície Štefan Harabin sa zrejme nadobro musí zmieriť s vysokým finančným trestom, ktorý mu nadelil Ústavný súd.

Ten včera zamietol jeho žiadosť o obnovu konania. Predseda Najvyššieho súdu tak definitívne prišiel o vyše 50-tisíc eur, ktoré mu strhli za to, že odmietal kontrolu z ministerstva financií. Po tom, ako sa obrátil na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, a ten jeho sťažnosti vyhovel, mal nárok, aby sa jeho disciplinárny prehrešok prejednal pred súdom opäť.

Košický súdny dvor sa však včera dostal do patovej situácie. Bolo potrebné, aby za obnovu konania zdvihla ruku väčšina ústavných sudcov, teda najmenej sedem z celkovo trinástich. To sa nepodarilo. „O návrhu rozhodovalo desať sudcov,“ informovala hovorkyňa Anna Pančurová. Dvaja boli vylúčení kvôli zaujatosti, jeden bol práceneschopný. Vec je týmto definitívne uzavretá, tvrdí hovorkyňa.

„Ide o medzinárodnú hanbu v Európe a civilizovanom svete. Vyzeráme ako banánová republika, ktorá nerešpektuje svoje medzinárodné záväzky a ľudské práva,“ kritizoval postup ústavného súdu Harabin. Podľa exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS), ktorá potrestanie Harabina navrhla, zamietnutie návrhu na obnovu znamená, že trest pre neho ostane v platnosti. „Disciplinárne rozhodnutie je stále právoplatné,“ povedala. Celkovo Harabinovi z platu strhli 50683 eur. V Štrasburgu sa dočkal odškodnenia len vo výške tritisíc eur.

Pat v tejto veci pokladá ústavný právnik a člen Súdnej rady Eduard Bárány za nešťastný. „Znamená to, že v tomto prípade nebude Slovenská republika realizovať rozhodnutie Európskeho súdneho dvora pre ľudské práva,“ vysvetlil.

Pre šéfa justície je však oveľa dôležitejšie, že včerajší pat sa môže zopakovať aj dnes, keď Ústavný súd rozhoduje o zvyšných troch disciplinárnych návrhoch voči nemu. Harabinovi opäť hrozí rovnako prísna pokuta, najmä však strata sudcovského talára. Návrhy podávala ešte Žitňanská. Dôvodmi boli obchádzanie elektronickej podateľne a nepodanie odvolania v prípade miliónovej diskriminačnej žaloby, ktorú dávali sudcovia Najvyššieho súdu. Týmto sankciám sa Harabin môže vyhnúť. Ústavný súd bude totiž aj dnes oslabený.

Včera vyhovel sčasti námietkam Harabina a z rozhodovania o všetkých troch návrhoch vylúčil sudcov Sergeja Kohúta a Ladislava Orozsa. Sudcovia Ján Luby a Ľudmila Gajdošíková, ktorých Harabin namietal tiež, rozhodovať budú.

01 - Modified: 2005-08-15 20:53:54 - Feat.: 0 - Title: Cyprus smúti za obeťami leteckého nešťastia
01 - Modified: 2022-11-05 14:30:00 - Feat.: - Title: Vlastnícke právo na nehnuteľnosť musíte preukázať. Aké podmienky treba splniť? 02 - Modified: 2022-08-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vydržanie ako „ľahká cesta“ k pozemku? Pečiatka od notára už nestačí, presvedčiť musíte až na súde 03 - Modified: 2022-08-20 17:00:00 - Feat.: - Title: Otec svoje dcéry nevidel 13 rokov, Ústavný súd rozhodol o jeho sťažnosti 04 - Modified: 2022-08-13 17:03:35 - Feat.: - Title: Súdny dvor: Pre výfukový softvér možno odstúpiť od zmluvy, existuje však jedna výnimka 05 - Modified: 2022-08-01 14:24:14 - Feat.: - Title: Blaha protiprávne zasahuje do práv prezidentky, musí prestať s útokmi a klamstvami, potvrdil súd
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:10