StoryEditor

Cyprus smúti za obeťami leteckého nešťastia

Na celom Cypre včera vládol smútok za 121 obeťami cyperského dopravného lietadla charterovej spoločnosti Helios Airways, ktoré sa v nedeľu na obed zrútilo v blízkosti gréckej metropoly Atén.

Na celom Cypre včera vládol smútok za 121 obeťami cyperského dopravného lietadla charterovej spoločnosti Helios Airways, ktoré sa v nedeľu na obed zrútilo v blízkosti gréckej metropoly Atén. "Cyprus smúti. Tma nad Cyprom. Let smrti. Panna Mária prečo?," napísali cyperské denníky. Prakticky vo všetkých cyperských kostoloch sa uskutočňujú smútočné omše. Na všetkých verejných budovách sú štátne zástavy stiahnuté na pol žrde, väčšina rozhlasových staníc vysiela len klasickú a smútočnú hudbu.

Dráma v letiskovej hale
Dramatické scény sa odohrali včera v hale v blízkosti Atén, kde grécke úrady dopravili pozostatky tiel obetí na identifikáciu. Niektorí z pozostalých prileteli z Cypru už v nedeľu. "Toto lietadlo bola lietajúca rakva. Chcem, aby boli zodpovedné osoby potrestané," zdôraznil pre grécku televíziu skľúčený Cyperčan, ktorý stratil svojho syna. "Päť! Päť! Päť mŕtvych najbližších si odtiaľto odnesiem, všetci moji anjelici sú preč," zúfalo pokrikovala staršia žena, ktorej v lietadle zahynul syn, nevesta a traja vnuci. Už v nedeľu niekoľko hodín po oznámení tragédie došlo na letisku v cyperskej Larnake k incidentom zo strany príbuzných a pozostalých obetí. "Vrahovia, nechali ste letieť pokazené lietadlo," pokrikovali ľudia. Niektorí sa dokonca pokúšali blokovať na pristávacej dráhe odlety ďalších lietadiel spoločnosti.

Nejasná príčina
Grécki záchranári objavili telá všetkých 121 obetí havárie cyperského dopravného lietadla, oznámil grécky minister vnútra Prokopis Pavlopulos. Záchranári objavili aj záznamník, ktorý obsahuje hovory kapitána lietadla s vežou. Médiá naďalej špekulujú o príčine nešťastia. Čoraz častejšie sa hovorí o pokazenej klimatizácii, respektíve že lietadlo malo takéto poruchy častejšie. Spoločnosť Helios však tieto správy dementuje. Grécky vládny kabinet úplne vylúčil možnosť teroristického útoku. Väčšina tiel bola podľa gréckych médií v zmrazenom stave. "Mnohé mŕtvoly vyzerali tak, akoby ich dali do mrazničky," uviedol reportér z miesta nešťastia. Posilnilo to predpoklad, že Boeing 737-300 mal krátko pred pádom problémy s klimatickým zariadením a systémom zodpovedným za vyrovnávanie tlaku vzduchu. Ďalšie telesné pozostatky boli zuhoľnatené, keďže vrak lietadla sa po havárii ocitol v plameňoch. Podľa najnovších informácií v kokpite sedel v bezvedomí druhý pilot. Ďalšia osoba, s najväčšou pravdepodobnosťou letuška, sa snažila dostať padajúce lietadlo pod kontrolu. Potvrdil to pilot jednej zo stíhačiek F16, ktorá Boeing po strate kontaktu sprevádzala.

Helios Airways zrušila štarty
Cyperská charterová letecká spoločnosť Helios Airways zrušila štarty všetkých svojich strojov, informoval včera hovorca cyperského ministerstva dopravy. Podľa jeho slov tak spoločnosť urobila pod tlakom verejnosti. Posádka a pasažieri včera totiž odmietli nasadnúť na palubu lietadla Boeing 737 spoločnosti Helios letiaceho z Larnaky do Sofie. Šlo o lietadlo toho istého typu ako havarovaný stroj. Helios, prvý súkromný dopravca Cypru, vznikol v roku 1999. Na palube jeho boeingov boli zväčša rekreanti smerujúci na grécke ostrovy, do Atén, Dublinu, Sofie, Prahy, Štrasburgu a na niekoľko britských letísk. Helios vlastní nezávislý britský operátor Libra Holidays Group, ktorý sa stal majiteľom v novembri 2004.

01 - Modified: 2003-01-20 21:41:48 - Feat.: 0 - Title: Bez obchodníkov s elektrinou sa trh nerozvinie 02 - Modified: 2003-01-20 21:52:12 - Feat.: 0 - Title: Našou národnou prioritou by malo byť vzdelanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:59