StoryEditor

Kauza Gorila: Kupovanie poslancov sa nedokázalo, stíhanie zastavia

06.10.2013, 18:25
Ani špeciálny vyšetrovací tím kupovanie poslancov v parlamente nenašiel. Stíhanie bude zastavené.

Ani špeciálny vyšetrovací tím, ktorý pracuje na kauze Gorila, kupovanie poslancov v parlamente nenašiel. „Pripravujú ďalšie dve uznesenia o zastavení trestného stíhania v súvislosti s kupovaním poslancov pri hlasovaní o zdravotníckych tzv. Zajacových zákonoch,“ potvrdil pre HN špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Keď vyšetrovateľ uznesenia vydá, dozorujúci prokurátor o nich rozhodne.

Finančná skupina Penta podozrenia zo spisu Gorila dlhodobo odmieta. Svoju argumentáciu zverejnila aj na webovej stránke. „Z nášho pohľadu považujeme trestné stíhania za bezpredmetné. takýchto  krokov sme sa nedopúšťali,“ reagoval hovorca Penty Martin Danko. Exministra vnútra Daniela Lipšica vývoj vyšetrovania neprekvapuje. „Po rokoch, od kedy sa podozrivé skutky stali, je veľmi ťažké niečo vysvetliť. V tomto prípade okrem svedeckých výpovedí a zvláštnych hlasovaní asi iné dôkazy neexistovali,“ zdôraznil. Z pôvodných vyšetrovaní tak zostáva živé už len stíhanie pre porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku v súvislosti s privatizáciou Slovenských elektrární. V septembri však vyšetrovanie nadobudlo aj nový smer.

Vyšetrovateľ špecializovaného tímu vydal podľa Kováčika dve ďalšie uznesenia o začatí trestného stíhania a pre nepriamu korupciu. V oboch prípadoch si mal zatiaľ neznámy páchateľ v rokoch 2005 – 2006 nechať sľúbiť peniaze ako úplatok za to, že svojím vplyvom u štatutárov akciových spoločností zabezpečí, aby podpísali zmluvu s ďalšou akciovou spoločnosťou na dodanie informačných systémov. Či polícia vychádza priamo z Gorily, alebo ju ďalej posunuli výpovede svedkov zatiaľ nie je známe. „Keďže ide o živé veci, nie je možné v súčasnej dobe špecifikovať konkrétne subjekty,“ vysvetlil Kováčik.

Čo sa píše v Gorile o kupovaní poslancov

Miroslav Ábelovský - pre Malchárka je problematický a nevyspytateľný. Nemajú ho pod kontrolou. Ábelovský tlačí personálne nominácie od Miloša Stopku do Slovenských elektrární a SEPS. Malchárek odmieta tieto nominácie. Ábelovský bude na výplatnej listine za tie pozemky (pravdepodobne KIA). Ábelovský urobil Malchárkovi BN problémy u premiéra SR. Malchárek nemá rád Ábelovského.

Herman Arvay - tiež bol pred Vianocami u Malchárka pýtať peniaze. Malchárek hovorí, že Arvay nie je problematický. Smeje sa, že keď mu dá v januári 0,5 mil. Sk tak bude slúžiť do konca života.

Karol Džupa - dostal od Haščáka 4 mil. Sk. Inklinuje k R. Zajacovi. Bude poslúchať. Haščák mu platí ešte 30 tis. Sk mesačne ako konzultantovi Penty.

BN poslanec (pravdepodobne Karol Kolesár (exposlanec sa volal Eduard Kolesár - pozn. red.) - dostal od Haščáka 6 mil. Sk. Bude absolútne poslušný.

Ladislav Polka - nie je problematický.

Róbert Nemcsics - zaplatil ho tiež Haščák. Haščák sa pýta či má Nemcsics na Malchárka požiadavky. Malchárek hovorí o Nemcsicsových návrhoch na problematické a nereálne obchody s pozemkami cez MH SR a dodávky ropy pre SŠHR, ktoré Malchárek odmieta. Malchkárek si ale nemyslí, že by ho Nemcsics chcel odvolávať.

Pozn.: ide o vybrané citáty z údajného spisu SIS Gorila, zverejneného na webe, ktorých pravosť zatiaľ nikto nepotvrdil

Stíhanie v kauze Gorila zastavia

Viac informácií o tejto téme
nájdete v zajtrajších Hospodárskych novinách.
 
01 - Modified: 2005-07-08 14:40:33 - Feat.: 0 - Title: Dovolenka? Lebediť a lahodiť si
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:34