StoryEditor

Mladí ostali doma a starí zvolili premiéra. Vo "Ficolande"

29.03.2014, 21:00
Boli sme v dedine, ktorá v prvom kole volila skoro jednoznačne, favoritom Tekolďanov je predseda Smeru.

Bez navigácie by sme Tekolďany hľadali asi veľmi ťažko. Obec so 150 obyvateľmi leží v okrese Hlohovec a je to typická dedinka akých sú na Slovensku stovky. Robert Fico tu v prvom kole prezidentských volieb zaznamenal jednoznačné víťazstvo - získal viac než 70 percent hlasov.

Pred obecným úradom stretávame dvoch mužov, asi 30 ročných. Na otázku prečo premiér získal toľko hlasov, majú jednoduchú odpoveď. "Mladí ostali doma a starí zvolili Fica," hovorí nám jeden z nich. Obaja majú na voľby rovnaký názor. Tvrdia, že aj tak nedokážu nič ovplyvniť a voliť preto neboli ani v prvom kole ani teraz.

Na obecnom úrade je volebná miestnosť, v ktorej sedia štyria ľudia. "Väčšina ľudí už bola voliť ráno, ak chcete ešte niekoho stretnúť, choďte do krčmy," hovorí nám členka komisie pani Elena.
Podľa jej rady mierime do pohostinstva, ktoré je hneď oproti obecnému úradu. Na terase stretávame Jozefa, ktorý je tu sám a pred sebou má pohár s kofolou. Napriek tomu, že je ešte len 11 hodín predpoludním, asi 60 ročný muž je už zjavne podgurážený.
Zisťujeme, že krčmárka chvíľu pred našim príchodom zatvorila. Otváracie hodiny v centrálnom podniku v Tekoľďanoch sú naozaj nezvyčajné. Krčma je v bežný deň otvorená ráno od šiestej do desiatej a poobede od štvrtej až do večera.
Jozefa sa pýtame, koho pôjde voliť. "Kisku určite nie. Ožobračoval ľudí."


Po krátkom rozhovore je nám jasné, o akého voliča ide. Jeho odpovede sa prekrývajú s heslami na letákoch, ktoré v posledných dňoch zavalili schránky po celej krajine. Jozef bude voliť Fica, lebo je to skúsený politik.

A demonštruje to priamo pred nami. Naša návšteva ho hneď povzbudila k tomu, aby  síce kolísavým krokom ale predsa zamieril cez cestu na obecný úrad. Jozefa tu všetci poznajú a jeho príchod vyvoláva dobrú náladu. 
Mieri za paraván, pomerne jednoduchá "operácia" mu zaberá niekoľko minút. Napokon sa Jozefovi podarí vytackať sa až k volebnej urne a ako tak zalepenú obálku vhodí do kartónovej škatule. 

V Tekolďanoch už ďalsích voličov nestretávame. Lúčime sa s dedinou, ktorá v malom ale predsa veľmi dobre vystihuje Slovensko.

01 - Modified: 2006-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bolívijský prezident ide zoštátňovať
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 03 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 04 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 05 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:27