StoryEditor

Rozbehli biznis. Vďaka Erasmu

20.10.2014, 00:00
Autor:
(red)(red)

Pôvodne študovala na Vysokej škole ekonomickej v Košiciach. Cez program Erasmus sa však dostala na zahraničný študijný pobyt v Poľsku a Nemecku. Zlepšila sa v cudzom jazyku, nabrala skúsenosti, a tak získala po príchode na Slovensko konkurenčnú výhodu. Tú len po pár rokoch po škole zúročila. Založila si vlastný biznis. „Erasmus mi otvoril dvere,“ povedala mladá podnikateľka Monika Jevočinová.

Ide len o jeden príklad mladého človeka, ktorý študoval aj v zahraničí a následne začal podnikať. Ako ukázala štúdia Európskej komisie, vlastný biznis rozbehne každý desiaty stážista programu Erasmus.

Ľudia, ktorí študovali v zahraničí, sú ambicióznejší a odvážnejší – reagoval na zistenia štúdie šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina s tým, že tieto vlastnosti sa pravdepodobne odzrkadlia aj v ich budúcom podnikaní. Napriek tomu je záujem o program na Slovensku stále nízky.

Priemerne sa doň zapojí 2700 mladých, čo je 3,3 percenta zo všetkých študentov. Monika po doštudovaní okamžite využila zahraničné skúsenosti a kontakty a nastúpila ako stážistka v spoločnosti Opera Software v Nórsku. Po pár mesiacoch sa stáž zmenila na pracovné miesto.

„Podarilo sa mi totiž zrealizovať veľkú kampaň za nula eur. V tom čase som nevedela, že marketingové kampane sa realizujú len za miliónové rozpočty. Verila som, že všetko sa dá a ani som to nepovažovala za úspech,“ prezradila. Počas pobytu v Nórsku sa však zamilovala a presťahovala sa do Prahy, kde si postupom času založila vlastnú dizajnovú agentúru Art & Smith.

Práve program Erasmus často pomáha mladým ľuďom nájsť si uplatnenie aj za hranicami svojho štátu. Podľa spomínanej štúdie sa 40 percent jeho bývalých účastníkov po skončení štúdia presťahovalo do inej krajiny. Program totiž neumožňuje len výmenu študentov a učiteľov, ale aj o stážové programy v podnikoch. Odborníci zistili, že takéto hostiteľské podniky ponúkajú pracovné miesta viac ako jednému z troch stážistov.

CV s nádychom cudziny zaujme

To, že z kopy takmer rovnakých životopisov na stole zaujme zamestnávateľa práve ten, v ktorom uchádzač o prácu uvádza, že študoval za hranicami Slovenska, nám potvrdil aj hovorca spoločnosti Accenture Marek Gešo.

„V globálnych firmách, akou je aj tá naša, je štúdium v zahraničí pre uchádzačov o pracovné miesto výhodou. Na výmennom pobyte sa totiž naučia okrem iného aj vychádzať s rôznymi kultúrami, čo sa im u nás zíde. Na niektorých projektoch sa môžu v jednom tíme stretnúť ľudia aj z 30 krajín sveta,“ vysvetľuje.

Darina Mokráňová z pracovno-personálnej agentúry Index Nosluš potvrdzuje, že zahraničné skúsenosti uchádzačov o prácu svedčia o ich ambíciách niečo dosiahnuť, samostatnosti a flexibilite, a vyvyšujú ich na pohovoroch od ostatných uchádzačov.

Viac na Erasmus chodíme, ako ponúkame

„Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré na Erasmus študentov viac vysielajú ako prijímajú,“ ozrejmil vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik. Slovenskí študenti sa v rámci Erasmu chodia vzdelávať najmä do Česka, Nemecka, Francúzska, Španielska a Turecka.

Naopak, z pohľadu zahraničných študentov sú u nás najobľúbenejšími Univerzita Komenského v Bratislave, Ekonomická univerzita v Bratislave, Stavebná technická univerzita v Bratislave a Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici.

01 - Modified: 2006-11-23 12:35:37 - Feat.: 0 - Title: Turecko vyzvalo na podporu severného Cypru
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 03 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 04 - Modified: 2024-03-26 10:52:35 - Feat.: - Title: Študentov čaká rapídne navýšenie štipendií: Môžeš získať takmer 17 000 eur. Ktorých odborov sa to týka? 05 - Modified: 2024-03-25 11:47:06 - Feat.: - Title: Nedodržiavajú pravidlá. Európska komisia vyšetruje technologických gigantov Apple, Alphabet aj Meta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:38