StoryEditor

Na zjednotenie pravice nie je potrebná nová demokratická koalícia, vyhlásil Frešo

12.01.2014, 15:07
Autor:
tasr, stltasr, stl

Zjednotenie pravice je možné dosiahnuť prostredníctvom dohody na ekonomických témach a boji proti extrémizmu. Vytvárať znovu spoločný subjekt viacerých pravicových strán, akým bola v roku 1998 Slovenská demokratická koalícia (SDK), už nie je potrebné. V dnešnej diskusii RTVS O 5 minút dvanásť to povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Dodal, že ekonomické témy sú historicky tými, na ktorých sa pravica zhodnúť vedela a extrémizmus je výzva, ktorej musí čeliť celá politická scéna. Je škoda, povedal zároveň, že pravica nenašla zhodu na spoločnom prezidentskom kandidátovi. "Samozrejme, že by bolo výborné, keby sme mali spoločného kandidáta. Župné voľby ukázali, že tam, kde sme sa spojili, sme mali dobré výsledky. Či treba nejakú jednu stranu, ktorá to celé zintegruje, to je len technika. Podľa mňa ju vôbec netreba. Treba dohodu napríklad na ekonomických veciach," vyhlásil Frešo.

"Opozícia je povinná predkladať alternatívy. Nemali by sme si tu vysvetľovať, čo by mal kto iný urobiť, ale jednoducho každý predkladať svoje návrhy. Dokážeme v najbližších mesiacoch ponúknuť alternatívu v oblasti justície a ekonomickej oblasti? Robert Fico by si nikdy nedovolil takú drzosť, ako bol presun majetku SPP, ak by proti nemu stála zjednotená a silná opozícia," zdôraznil Frešo.

Predseda SaS Richard Sulík reagoval, že liberáli pôvodne uvažovali o podpore prezidentského kandidáta Ľudovej platformy, ale tá sa dlhodobo nevedela na jednom kandidátovi dohodnúť. "Vyjadrili sme sa, že počkáme na kandidáta Ľudovej platformy, ale nechodil. Tak sme sa rozhodli postaviť vlastného kandidáta, Petra Osuského," povedal s tým, že vzhľadom na množstvo kandidátov bude prvé kolo prezidentských volieb akýmisi primárkami medzi kandidátmi pravice.

"V prvom kole Robert Fico nevyhrá a druhé kolo bude referendom o budúcnosti Slovenska. Slovensko má nádej, že bude mať v tomto roku dobrého prezidenta. Médiá riešia, kto bude premiérom po Robertovi Ficovi. Nie, premiérom bude po prezidentských voľbách Robert Fico, ak bude mať toľko hanby, že v tej funkcii ostane," vyhlásil líder NOVA-DOHODA Daniel Lipšic. "Je evidentné, že Robert Fico nevie naplniť svoje sľuby, tak uteká," povedal s tým, že podľa jeho názoru líder Smeru-SD možno potrebuje, vzhľadom na kauzy z minulosti, trestnoprávnu imunitu. Lipšic dodal, že pravicové strany by sa mali zhodnúť na tom, že v druhom kole prezidentských volieb všetky podporia toho pravicového kandidáta, ktorý doň postúpi.

Frešo s Lipšicom v tejto otázke súhlasil. "Apeloval by som na všetkých pravicových kandidátov, aby sa nerozbili v predvolebnej kampani. Nech súperia spôsobom, ktorý im umožní vzájomne sa v druhom kole podporiť," zdôraznil Frešo.

Predseda SaS v tejto súvislosti poukázal na to, že niektoré opozičné strany v regionálnych voľbách spolupracovali so Smerom-SD, alebo mali dokonca svojich nominantov na postoch splnomocnencov vlády. "My sa snažíme zjednocovať so stranami, ktoré v skutočnosti nie sú opozičné. Vaši parťáci v Ľudovej platforme hrajú falošne. Pokiaľ nepochováte Ľudovú platformu, lebo je všetkým na smiech, tak to tak aj ostane," dokázal Frešovi. "Ak chcete niekoho vylúčiť z opozície, tak s kým chcete vládnuť po ďalších voľbách? My určite chceme vládnuť s KDH a Mostom-Híd, prípadne aj s ďalšími pravicovými stranami," reagoval Frešo.

"My sme hneď po voľbách odkázali tzv. štandardným opozičným politickým stranám, že kým nezačnú medzi sebou spolupracovať, kým sa budú navzájom vydierať, dovtedy nemá zmysel sa s nimi bratríčkovať. Obávam sa, že ak by sa dnes bývalé strany vlády Ivety Radičovej znovu dostali do vlády, dopadlo by to rovnako," reagoval líder OĽaNO Igor Matovič.

Jeho hnutie nemá v prezidentských voľbách spoločného favorita, hoci v nich priamo kandiduje členka poslaneckého klubu OĽaNO Helena Mezenská. "My sa snažíme byť zrkadlom ľudí na Slovensku. Nepredpokladám, že všetci ľudia na Slovensku budú mať jedného kandidáta. To by musela byť panenka Mária, aby sme sa na nej všetci zhodli. Niektorí naši poslanci podporia Helenu Mezenskú, iní podporia iných kandidátov," povedal Matovič. "My si doprajeme vnútornú slobodu, v tom sme iní, v tom sme neštandardní," vyhlásil Matovič. Zároveň dodal, že pravicový kandidát na prezidenta môže vo voľbách uspieť, ak sa samotní voliči Smeru-SD rozhodnú nevoliť Roberta Fica. "Opozičný kandidát môže v druhom kole vyhrať iba vtedy, keď samotní voliči Smeru pochopia, že Robert Fico im z pozície prezidenta figu borovú pomôže. Pomôže im iba ako premiér, nie ako prezident," zdôraznil Matovič.

Predseda KDH Ján Figeľ sa na dnešnej diskusii RTVS nezúčastnil na protest proti tomu, že toto verejnoprávne médium dalo v Sobotných dialógoch 11. januára priestor jedinému hosťovi, premiérovi a ľavicovému kandidátovi na prezidenta Robertovi Ficovi (Smer-SD).

 

 

01 - Modified: 2005-11-30 14:03:42 - Feat.: 0 - Title: Heinz popřel odchod z Galatasaraye
01 - Modified: 2024-03-30 15:07:23 - Feat.: - Title: Keď tu nebudem, moje dieťa do zajtra neprežije, hovorí Zora Frešová, matka chorého Alanka. Štát im nepomáha 02 - Modified: 2023-03-27 17:15:06 - Feat.: - Title: Politika je teraz ako reality show. Smer po víťazstve nebude chcieť vystúpiť z EÚ a NATO, hovorí Frešo 03 - Modified: 2022-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Droba a Vallo očami svojich predchodcov. Stroskotávajú na doprave 04 - Modified: 2017-11-05 00:38:19 - Feat.: - Title: Frešo priznal porážku: Každá faktúra je zaplatená, neostanú po nás žiadne čierne diery 05 - Modified: 2017-11-04 20:58:45 - Feat.: - Title: Voľby do VÚC: Sledujte naživo atmosféru v štábe Pavla Freša
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:50