StoryEditor

Impérium Mečiarovcov rastie

10.09.2013, 00:00
Reportáž . Rodina expredsedu HZDS skupuje ďalšie pozemky v obci Dolná Poruba.

Rodina Vladimíra Mečiara, ktorý cez víkend skončil vo funkcii predsedu HZDS, ďalej rozširuje svoje pozemkové impérium v Dolnej Porube (okres Trenčín). Podľa domácich obyvateľov Mečiarovci skupujú pozemky nielen v okolí nového liehovaru, ktorý patrí deťom bývalého predsedu ĽS-HZDS, ale aj v celej obci. „Jeho ľudia chodia od domu k domu a ponúkajú domácim odkúpenie pozemku,“ hovorí obyvateľ obce, ktorý si neželal byť menovaný. Jeho slová potvrdili aj ďalší dvaja oslovení dedinčania.

Práca pre dve dievčatá
Presuny pozemkov do rúk Mečiarovcov dokazujú aj aktuálne výpisy z katastrálneho portálu. Mečiar vlastní spolu s manželkou Margitou podľa katastra desiatky pozemkov v obci. Ďalšie im stále pribúdajú. Výpisy potvrdzujú, že v roku 2013 podpísali Mečiarovci minimálne desať kúpnych zmlúv.


Liehovar v Dolnej Porube.

„V minulosti s ľuďmi rokoval priamo Mečiarov zať Ján Gálik,“ hovorí jeden z obyvateľov Dolnej Poruby. Gálik v máji HN potvrdil, že v lete sa mala začať produkcia ovocných destilátov. O liehovare sme s ním chceli hovoriť aj teraz. Na mieste sme ho nenašli. Ani telefonicky sa však rozprávať nechcel s odôvodnením, že na naše otázky nemá čas.
„Len sa rozbiehame, ešte sme nič nevyrobili,“ tvrdil nám zamestnanec pred novou budovou liehovaru, ku ktorej je pripojená výrobná hala. Fabriku obklopuje nedávno vysadený veľký ovocný sad – budúca zásobáreň suroviny. ,,Pozemky majú rozlohu asi 4 hektáre a je na nich asi 4 tisíc stromov, prevažne jabloní a sliviek," povedal v máji pre HN Gálik.

Iba dane
„Čo by sme mali z toho mať?“ čuduje sa starosta Miroslav Kopčan (nezávislý) otázke, čo biznis mečiarovcov obci prinesie. „Iba dane z pozemkov a nehnuteľností,“ pripúšťa napokon. Kedysi Mečiarov kraj sa už dnes k nemu takmer nehlási. Starosta Kopčan vraví, že v obecnom zastupiteľstve sú síce dvaja poslanci, ktorí kandidovali za HZDS, s touto stranou ale podľa neho už nemajú veľa spoločné.

01 - Modified: 2005-06-07 15:35:00 - Feat.: 0 - Title: Český časopis Mladý svět po 46 rokoch zanikol 02 - Modified: 2005-06-07 15:45:15 - Feat.: 0 - Title: Mintál vraj do koncepcie Stuttgartu nepasuje, tvrdí prezident VfB Staudt
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:12