StoryEditor

Sulík pozval na kongres Matoviča s Lipšicom. Majú riešiť aj koalíciu

09.04.2015, 14:29
Autor:
TASRTASR

Zástupcovia troch strán SaS, NOVA a OĽaNO, pri ktorých sa už dlhšie špekuluje o vytvorení predvolebnej koalície, sa zídu na Kongrese SaS.

Ten je naplánovaný na 18. apríla v Banskej Bystrici a práve šéfovia NOVA a OĽaNO Daniel Lipšic a Igor Matovič budú medzi hosťami. Predseda SaS Richard Sulík pre TASR potvrdil, že vo svojom prejave sa téme predvolebnej koalície nevyhne.

Doteraz o nej trojica strán veľmi hovoriť nechcela. Ešte minulý týždeň deklarovali, že čas na predvolenú koalíciu zatiaľ nedozrel a že za dôležitejšiu v tomto momente považujú vzájomnú spoluprácu pri konkrétnych veciach.

Je množstvo vecí, ktoré nás spájajú, napríklad boj proti korupcii alebo opatrenia v ekonomickej oblasti," vysvetľoval Sulík s tým, že nepovažujú za nevyhnutné a v tomto momente naliehavé riešiť koalíciu.

Otázku predvolebnej koalície označil pred týždňom za nie aktuálnu aj Lipšic. "Príde čas, keď o tom bude treba rozhodnúť, ale v tomto okamihu o tom nediskutujeme. Riešime konkrétne kauzy tejto vlády, konkrétne opatrenia, konkrétne návrhy," vysvetlil.


Zľava Šéf SaS Richard Sulík, šéf NOVA Daniel Lipšic a šéf OĽaNO Igor Matovič. Snímka: TASR/Š. Puškáš

Lipšic však naznačil, že budúce spojenectvo by malo mať širšie základy. "Dôležitá bude jedna vec. Vytvoriť takú formáciu, ktorá bude schopná vytvoriť pre Slovensko alternatívu tak, aby po voľbách nevládol Robert Fico. To musí byť prioritný záujem – Slovensko. Všetko ostatné je na druhom mieste, stranícke záujmy, individuálne záujmy," zdôraznil.

Matovič vysvetlil, že kým pri Ľudovej platforme bolo viac teatrálneho ako reálneho obsahu, v ich prípade je to opačne. "Pred viac ako rokom sme začali spolupracovať, robiť spoločné tlačovky, spoločné návrhy zákonov," objasnil.

Podľa lídra OĽaNO nie je dobré robiť niečo nasilu. "My spolupracujeme. Keď to dospeje do niečoho bližšieho, tak to dospeje, keď nie, tak uvidíme. Voľby sú blízko aj ďaleko," povedal.

Trojica strán začala intenzívnejšie spolupracovať na konci minulého roka pri organizovaní protestov vyvolaných kauzami v zdravotníctve.

Pôvodne aj za účasti poslanca Alojza Hlinu, ktorý vstúpil v marci do poslaneckého klubu KDH. Hlina skupinu označil za "mladé pušky". Pri vstupe do klubu KDH povedal, že "mladé pušky sú over (skončené, pozn. TASR)".

01 - Modified: 2007-05-06 09:53:39 - Feat.: 0 - Title: Nepretržité rádiové vysielanie dopravných informácií aj na Slovensku
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:39