StoryEditor

Expokladník zmazal SDKÚ dlh

22.10.2013, 00:00
SDKÚ-DS Pavla Freša sa nadobro zbavila expokladníka Igora Kuceja, ktorý figuroval vo viacerých kauzách financovania SDKÚ-DS.

Ten od strany prevzal ťažko vymožiteľnú pohľadávku 640-tisíc eur voči bývalej účtovníčke Eve Lilkovej odsúdenej za podvod. SDKÚ na revanš odpustil dlhy, ktoré voči nemu mala z rokov 2009 a 2012.

Zmluvu medzi Kucejom a SDKÚ majú HN k dispozícii. Pohľadávku prevzala Kucejova firma Apartments & Gallery – predtým Involve. Dohoda bola uzatvorená ešte vlani v decembri. „Chcel som tak pomôcť strane a aj urobiť bodku za mojím desaťročným účinkovaním v jej prezídiu,“ povedal Kucej.

Táto správa je dôležitá najmä pre šéfa strany Freša, ktorý bude chcieť už o pár dní obhájiť vo voľbách post bratislavského župana. „Zdedili sme určité záväzky a pohľadávky od bývalého vedenia. Pán Kucej inicioval, že tieto veci očistíme, aby nové vedenie šlo s čistým štítom,“ uviedol generálny sekretár SDKÚ-DS Pavol Kužma.

Kucej ako pokladník skončil vlani po nástupe Pavla Freša do čela strany. Tvrdí, že dohoda, ktorú uzavrel s SDKÚ, nemusí byť pre neho celkom nevýhodná. „Verím, že sa dostanem aspoň k časti peňazí,“ infomoval. Voči bývalej straníckej účtovníčke Eve Lilkovej totiž podnikol právne kroky. Tá si dnes odpykáva vo väzení osemročný trest za to, že previedla stranícke peniaze na svoje účty.

 

Straníci veľa nevedeli

Sekretár strany Kužma vysvetlil, že k dohode s expokladníkom Kucejom pristúpili až potom, ako im to odobrili audítori. V strane ale o tejto udalosti veľa nevedeli. „Keď sme schvaľovali audit, dostali sme na prezídiu informáciu, že došlo k vyrovnaniu s Kucejom,“ priznala šéfka poslaneckého klubu strany Lucia Žitňanská. Podrobnosti vyrovnania sa s bývalým pokladníkom však boli pre ňu novinkou. „Neviem sa k tomu vyjadriť,“ povedala.

Frešo na dohodu nechcel reagovať vôbec. Nefiguruje pod ňou jeho podpis, na tento úkon splnomocnil riaditeľa ústrednej kancelárie Milana Romana.

 

Pošramotená povesť

„Zmluva ma predovšetkým presvedčila o tom, že firme pána Kuceja sa napriek kríze dobre darí,“ reaguje Peter Kunder z Aliancie Fair-play. „Nechcem vylúčiť poctivé motívy takého konania, ale ide o veľmi veľa peňazí a o už neraz pošramotenú povesť politickej strany,“ pokračuje analytik, podľa ktorého bude dôležité sledovať, či sa Kucejovi a prípadne aj SDKÚ-DS podarí vylúčiť pochybnosti. „Napríklad to, či nejde o kúpenie si mlčanlivosti trestanej účtovníčky, či posilňovanie vplyvu starého krídla v strane,“ uzatvára.

Kucejove meno sa spomína aj v aktuálnej kauze havárií Bratislavského samosprávneho kraja. Expokladník totiž preteká v atletickom klube ŠG Stavbár Nitra s dvoma podnikateľmi, ktorí získali časť kritizovaných miliónových zákaziek. „S pánom Frešom neudržiavam žiadny kontakt a pán Frešo nemá záujem o moje finančné poradenstvo,“ odmietol Kucej spájanie s bratislavským krajom a jeho županom.

01 - Modified: 2005-08-02 14:30:00 - Feat.: 0 - Title: Slobodné fórum pôjde do volieb do BSK spoločne so Smerom a KDH, podporí Bajana
01 - Modified: 2024-02-14 14:45:25 - Feat.: - Title: Únia miest Slovenska apeluje na štát, aby riešil financovanie mestských polícií 02 - Modified: 2024-01-13 14:04:42 - Feat.: - Title: Vybrané projekty regionálneho operačného programu budú poväčšine financované zo štátneho rozpočtu 03 - Modified: 2023-11-28 18:26:07 - Feat.: - Title: Európska únia vyčlenila ďalších 194 miliónov eur na výcvik ukrajinských vojakov 04 - Modified: 2023-11-10 17:23:23 - Feat.: - Title: Financovanie zdravotníctva je podhodnotené a nestabilné. Dôvera bola v strate 05 - Modified: 2023-11-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Objavte výhodu Voliteľnej splátky a sami si určite jej výšku a dĺžku splácania
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:31