StoryEditor

Nad sankciami voči Rusku sa tak trochu smejem, vyhlásil Fico

04.09.2014, 16:35
Autor:
tasr, stltasr, stl
Podľa premiéra európske sankcie strácajú akýkoľvek efekt a nič nezmenia na správaní Ruska.

Premiér Robert Fico sa nad sankciami Európskej únie voči Rusku trochu smeje. Vyhlásil to po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády. Pred ním sa stretla k ďalšiemu návrhu sankcií tripartita.

"Máme informáciu, že cez Bielorusko a Turecko ako členský štát NATO sa valí všetok tovar do Ruskej federácie. Nepreváža sa priamo z členských štátov EÚ do Ruska, ale cez akýsi reexport sa dostane do iných krajín a tí ho potom vyvážajú do Ruska," upozornil s tým, že európske sankcie strácajú akýkoľvek efekt a nič nezmenia na správaní Ruska. „Predovšetkým poškodzujeme sami seba," podčiarkol.

Súhlasíme s Českom

Fico konzultoval slovenský postoj so svojím českým kolegom Bohuslavom Sobotkom. Toho ministri jeho kabinetu na stredajšom (3.9.) rokovaní splnomocnili, aby v rokovaniach o nových sankciách EÚ voči Rusku uplatnil pripomienky s ohľadom na záujmy ČR.

Ako pripomenul Fico, stanovisko vlády SR je tak totožné s Českom a plne podporené tripartitou. To bude prezentovať slovenský zástupca na rokovaní veľvyslancov členských štátov EÚ o návrhu sankcií, ktoré pripravila Európska komisia (EK). Rokovania sa začali dnes popoludní v Bruseli. Definitívne by sa o tomto balíku malo rozhodnúť do piatka.


Premiér Robert Fico. Snímka: TASR/M. Baumann

"Predovšetkým je dobré, že Európska komisia sa rozhodla nerozširovať súčasné reštriktívne opatrenia na ďalšie oblasti. Nenavrhuje ísť do ďalších sektorov, ale zostalo sa pri tých, ktoré boli predmetom prvej a druhej vlny, iba sa do určitej miery prehĺbili. Takýto typ sankcií nemôže zmeniť nič na správaní Ruska," vyhlásil Fico.

Stratili by sme tisíce miest

Ako dodal, na základe informácií zamestnávateľov, v prípade odvetných opatrení Moskvy, by Slovensko stratilo 6000 až 8000 pracovných miest v oblasti automobilového priemyslu. „Toto sme chceli? V mene geopolitického súboja, ktorý medzi sebou vedú Rusko a USA?" zamyslel sa.

Slovenská vláda, a takýto postoj bude tlmočiť aj veľvyslanec pri EÚ, podporuje politické riešenie krízy na Ukrajine a pokračovanie v intenzívnom a otvorenom diplomatickom dialógu s Ruskom.

Sankcie EÚ podľa vlády nemožno zamieňať so stratégiou. Nevedú k upokojeniu situácie na Ukrajine, ale eskalovanie reštrikcií vo vzájomných hospodárskych vzťahoch zablokuje cestu k diplomatickému riešeniu.

01 - Modified: 2006-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tento rok prišlo zatiaľ 13 investorov
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:36