StoryEditor

Zastupuje štát, zároveň s ním obchoduje

Firme člena predstavenstva Slovenských elektrární Viliama Kupca sa počas vlády Roberta Fica úspešne darí v štátnych zákazkách.

Eseročke Tax – audit Slovensko, v ktorej je spolumajiteľom, dá tentoraz zarobiť štátna akciovka Horezza. Donedávna to boli Vojenské zdravotnícke zariadenia – ide o spoločnosť v stopercentnom vlastníctve ministerstva obrany Martina Glváča.

Kupec sedí za štát v Predstavenstve Slovenských elektrární presne rok. Do júna robil aj poradcu ministrovi hospodárstva Tomášovi Malatinskému (na snímke).

Bez súťaže

Kupcova spoločnosť má v dvoch rekreačno-zdravotníckych zariadeniach rezortu obrany skontrolovať mimoriadnu účtovnú uzávierku. Štátna akciovka sa totiž minulý mesiac zlúčila s viacerými zariadeniami ministerstva obrany, čo si vyžaduje podľa generálneho riaditeľa Horezzy Stanislava Brečku viacero auditov. Ročne pracuje Horezza s rozpočtom približne sedem miliónov eur.

Tax – audit Slovensko si na túto prácu vybrali bez súťaže. „Na základe referencií sme oslovili tri firmy,“ uviedol pre HN Brečka. Spoločnosť Viliama Kupca vraj dala najnižšiu cenovú ponuku. Za overenie uzávierky, vypracovanie správy a priebežné overovanie účtovníctva v tomto roku zinkasuje takmer 14-tisíc eur bez DPH. Nový zákon o verejnom obstarávaní dáva možnosť postupovať touto formou pri zákazkách aj pri tejto sume. Po starom by musel štát pri limite nad desaťtisíc tovary a služby riadne súťažiť. O reakciu sme požiadali aj víťaznú firmu. „Využijeme možnosť neodpovedať na Vaše otázky z dôvodu, že ich považujeme za tendenčné,“ reagovala pre HN konateľka Kupcovej firmy a jej spolumajiteľka Ružena Straková. Reagovať odmietol aj samotný Kupec.

 

Zmanipulované?

Programová riaditeľka Transparency International Emília Sičáková-Beblavá vidí v postupe, ktorý vojenská akciovka zvolila, problém. „Ak by to šlo otvorenou súťažou, cez elektronickú aukciu, kde by sme sa vedeli pozrieť, akú ponuku víťaz dal, nemáme čo komentovať. Ale takto to signalizuje, že to mohlo byť zmanipulované,“ skonštatovala pre HN.

Podľa nej pri výbere dodávateľa bez štandardnej súťaže musí obstarávateľ vždy predložiť nepriestrelné dôkazy o tom, že vybral najlepšie. „Tu ten kľúč chýba, nevieme, aké firmy boli oslovené, či nedošlo k dohode, či víťazná firma nemala informácie o cenovej ponuke,“ dodala Beblavá. Podobný názor má aj Peter Kunder z Aliancie Fair Play. „Je znepokojujúce, ak práve ľudia s vplyvom na vysokopostavených úradníkov podpisujú so štátom zmluvy, k uzatvoreniu ktorých neviedla transparentná súťaž,“ zhodnotil Kunder.

 

Úspešný aj v minulosti

Zákazky bez súťaže získala Kupcova firma aj v stopercentnej dcérskej spoločnosti ministerstva hospodárstva MH Invest či v Slovenskej elektronizačnej prenosovej sústavy, ktorá tiež spadá pod Malatinského. To považuje Kunder za mimoriadne rizikové. Kupec bol v minulosti spájaný tiež s predsedom SNS Jánom Slotom, keďže strane požičal nemalú sumu pred voľbami v roku 2010. Úspešná bola jeho firma i počas prvej vlády Roberta Fica, keď bol Kupec tiež v predstavenstve elektrární. Počas vlády Ivety Radičovej sa mu vyhrávať súťaže nedarilo.

01 - Modified: 2005-08-17 13:10:00 - Feat.: 0 - Title: Hochtief takmer zdvojnásobil zisk pred zdanením na 86,7 milióna EUR
01 - Modified: 2022-09-29 07:34:23 - Feat.: - Title: Policajná akcia Vata 2: NAKA od rána zasahuje, má to súvisieť so štátnymi zákazkami 02 - Modified: 2021-05-10 15:54:11 - Feat.: - Title: Firmy Borisa Kollára dostávajú státisícové štátne zákazky už roky. Ficovi ani Matovičovi to však neprekáža 03 - Modified: 2019-11-09 12:33:08 - Feat.: - Title: Blanár o Matovičovi: Má praktiky 'nahrávača'. Som presvedčený, že má nahrávku aj s Marianom Kočnerom 04 - Modified: 2019-12-12 10:54:03 - Feat.: - Title: Rezignáciou sa to nekončí. Glváča nechcú ani na volebnej kandidátke Smeru 05 - Modified: 2019-11-08 13:27:13 - Feat.: - Title: Spoločnosť spájaná s Glváčom mala obrať bratislavskú samosprávu o 2,5 milióna eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:01