StoryEditor

"Škoda, že sme o Slovákov prišli." Komentár HN rozdelil Čechov

22.10.2015, 18:40
Autor:
pebpeb

Premiéra priamej voľby prezidenta našim českým priateľom príliš nevyšla. Po vyše dvoch rokoch Miloša Zemana to možno povedať s pevnou istotou. Zeman do úradu priniesol eleganciu, takt a cit typický pre postaršiu sovietsku ponorku. Napísal to v dnešnom komentári Hospodárskych novín publicista Tomáš Ferenčák.

Jeho komentár, v ktorom okrem iného tvrdí, že Zeman rezignoval z dôstojnosti prezidenta, zmonitorovala najväčšia česká spravodajská agentúra ČTK. Text následne zverejnil aj jeden z najväčších portálov v krajine iDnes.cz.

Ostrý Ferenčákov komentár rozpútal pod článkom a aj na Facebooku búrlivú diskusiu. "Slováci nás poznajú lepšie, ako akýkoľvek iný národ a v tomto komentári sa dokonale trafili... palec hore na Slovensko," komentuje diskutujúci Roman Máca, ktorý dostal za svoj príspevok jeden z najväčších počtov lajkov.

Najviac pozitívnych hodnotení dostali práve príspevky, ktoré nesúhlasia s politikou českého prezidenta. "Je to pragmatik, ktorý v deväťdesiatych rokoch rád zosmiešňoval svojich menej vzdelaných odporcov, aby časom zistil, že tých menej vzdelaných (menej chytrých?), je jednoduchšie ovládať. A tak razantne zmenil svoje vystupovanie, a štylizuje sa do "hovorcu" tých, ktorí vychádzajú z "ľudu". A ono to vychádza,“  napísal Martin Sýkora.

Časti diskutujúcich sa však vôbec nepozdáva kritika českého prezidenta zo Slovenska. "Slovenská malosť a zakomplexovanosť sa opäť prejavila v celej svojej kráse". "Nie je to po prvý raz ani posledný krát, čo sa slovenskí 'pisálkovia' pokúšajú robiť zahraničnú politiku spôsobom, ktorý je im vlastný - píšu úbohosti a berú za to peniaze." "Komentár má pravdu. Slováci majú z Čechov chronický mindrák. Niektorí, pochopiteľne." To sú len niektoré z príspevkov, ktoré v diskusii rozdúchali klasickú "bratskú" nevraživosť.

Prispela k nej aj pasáž v komentári o vzájomnom porovnávaní sa medzi Čechmi a Slovákmi. "V kategórii pachuť po prvých priamych prezidentských voľbách nás Česi predbehli. Navzdory skutočnosti, že vďaka Rudolfovi Schusterovi latka nebola vysoko,"  napísal publicista HN.

Okrem príspevkov, v ktorých diskutujúci útočili na slovenského prezidenta Andreja Kisku, sa našli aj pozitívne reakcie. "Závisť je zlá vlastnosť. Prezidenta Slovákom ale naozaj závidím. Oni sa za svojho hanbiť nemusia, na rozdiel od Čechov," napísal Jiří Vinkler.

"Škoda, že sme o Slovákov prišli. Mohli priniesť do tohto zatuchnutého štátu trochu čerstvého vzduchu," uzavrel Luděk Kvapil.


 

01 - Modified: 2007-10-20 14:05:38 - Feat.: 0 - Title: Choroby zdravotného poistenia
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:28