StoryEditor

Verím, že si s Ficom k sebe nájdeme cestu

Občiansky kandidát pred II. kolom prezidentských volieb Andrej Kiska (na snímke) pre Hospodárske noviny:

Podali ste už to avizované trestné oznámenie?
My sme podali dve trestné oznámenia. Jedno na podozrenie z ohovárania a hrubého osočovania na premiéra a potom sme podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý po Slovensku roznášal letáky používajúce ten istý slovník ako premiér.

Uvedomili ste si, čo robíte, keď ste ohlásili trestné oznámenie na premiéra, teda aká môže prísť reakcia?
Bol to logický krok. Ak je niekto hrubo osočovaný, ohováraný, tak ten niekto sa má právo brániť. Mňa v tomto prípade zarazilo o to viac, že to urobil premiér, ktorý by mal byť symbolom vzoru pre ľudí, ako by sa mali medzi sebou správať.

Ak vyhráte, bude tu súdny spor medzi prezidentom a premiérom...
Je to moja reakcia na to, ako sa ku mne niekto správal. Viem, že premiér je ako tradičný politik naučený používať tieto špinavé boje, ale som presvedčený, že by sa takto správal nemal.

Robert Fico povedal v rozhovore pre HN, že ak by ste vy nepodali trestné oznámenie, kampaň pred druhým kolom by bola iná a on by nemal dôvod dokazovať informácie o vás. Ovplyvnilo to teda podľa vás zásadným spôsobom tú kampaň?
Nie. Poznáme premiéra. Vieme, ako sa aj v minulých svojich predvolebných kampaniach správal. Je to jeho slovník, jeho štýl politiky a zvlášť teraz, keď sa na základe výsledkov z prvého kola bojí, čo bude. Ja som sa len bránil. Považoval som tým prvé kolo za ukončené a myslel som si, že sa budeme skutočne baviť o tom, že máme rôzne vnímanie úlohy prezidenta. On hovorí o štátnikoch, on hovorí o Bruseli, ja hovorím o ľuďoch, o problémoch Slovenska. Takže som si myslel, že to bude kampaň o tom, že povieme ľuďom svoju predstavu o úlohe prezidenta, čo chce meniť a ako to chce meniť.

Vzhľadom na to, ako sa to vyvinulo, neľutujete, že ste to trestné oznámenie nepodali až po druhom kole?
Nie. Človek sa musí brániť hneď. On ma označil za úžerníka, pritom ja osobne úžeru odsudzujem. Videl som stovky prípadov v Dobrom anjelovi, kde ľudia prišli o majetky kvôli úžerníckym firmám. A čo je ešte paradox, ten, ktorý vládne už viac ako šesť rokov s menšou prestávkou, už mal dávno zakročiť proti týmto firmám a nerobí to. Vláda už úžerníctvo rieši, keďže nás na to upozornila aj Európska komisia. Konečne. Ale čo robil doteraz?

Premiér hovorí, že informácie o vašej osobe má z verejných zdrojov, popiera, že by využíval kvôli vašej osobe tajné služby. Máte pocit, že to, čo zverejňuje, nie sú len informácie z verejných zdrojov a využíva tajné služby?
Preukázal to pán Lipšic, kde ukázal, že dochádza k zneužívaniu štátnych orgánov na to, aby sa získavali informácie o mojej osobe.

Ako sa budete správať k vláde Roberta Fica, ak sa stanete prezidentom po takomto tvrdom súboji?
Nechcem s nikým bojovať a proti nikomu útočiť. Prezident má krajinu spájať a hľadať dohodu v parlamente medzi politickými stranami. Hovorím o tom, že prezident má byť protiváhou, zdravou autoritou, ktorá v prípade, ak vláda zlyháva, ak parlament zlyháva, sa dokáže postaviť za ľudí. Tak ako nikto z autorít sa nevedel zastať našej ombudsmanky, keď voči nej premiér arogantne vystúpil. Tak ako sa nikto nevedel zastať lekárky v Nitre, ktorá poukázala na zlyhanie v zdravotníctve. Dnes je problémom to, že ak nesúhlasíte s politikou vládnej strany, a dokonca si dovolíte skritizovať ju, pomaly sa stávate nepriateľom štátu. Práve preto nám tu chýba zdravá protiváha.

Bude možné po takejto kampani, aby ste si vy s Robertom Ficom sadli za stôl a rokovali?
Ale my si po každom stretnutí potrasieme rukou.

Ako budete oponovať premiérovi, ktorý bude mať úplne iný názor ako vy, a opačne?
Prezident nenavrhuje zákony ani neurčuje štátny rozpočet. Ale ak by sa vláda rozhodla prijímať zákon, ktorý by našu nezamestnanosť zvyšoval, alebo by poškodzoval ekonomiku, určite ako prezident by som si v zmysle ústavy a kompetencií zavolal príslušného ministra a diskutoval o tom. Ak by to nepomohlo, zavolal by som si premiéra. Ak by ani toto nepomohlo, tak by som sa postavil pred verejnosť a povedal by som, vláda pripravuje takýto zákon, ktorý je škodlivý, a snažil by som sa vyvolať tlak verejnej mienky.

Ak bude Fico premiérom a vy prezidentom, vaša pozícia bude ťažká. On už naznačil, že nechce, aby sa tu opakovalo obdobie Vladimíra Mečiara a Michala Kováča.
Ak by sa tak správal, bolo by to smutné.

Mečiar úplne oklieštil prezidentovi financie, Kováč takmer nedokázal napĺňať svoju funkciu. Neobávate sa toho, že skončíte rovnako?
Nie. Ja verím, že cestu k sebe si nájdeme. Musíme spoločne hovoriť o tom, aby krajina šla dopredu.

Fico v rozhovore pre HN naznačil, že ak sa stanete prezidentom, bude riešiť to, či sa budete môcť ako prezident oboznamovať s utajovanými skutočnosťami...
Ak prezident ako hlava nášho štátu by nemal mať prístup k utajovaným informáciám, tak to svedčí o spôsobe jeho zmýšľania a je to zarážajúce.

On to už naznačil tým, že by ste podľa neho nedostali bezpečnostnú previerku. Keďže ako prezident ju nepotrebujete, bude sa tým zaoberať?
Ak by sme boli podrobení bezpečnostnej previerke, tak je to on, ktorý neprejde. Nech sa pozrie do vlastného zrkadla. Nech nevymýšľa. Určite by som ako prezident trval na tom, aby som mal prístup k informáciám.

Ak by pristúpil k tomu, že to naozaj bude riešiť, aký postoj zaujmete?
Budem to riešiť potom.

Oproti prvému kolu ste začali meniť rétoriku a zaujali ste už aj vy útočný postoj. Poradili vám to, alebo si týmto štýlom chcete získať nerozhodnutých voličov kandidátov, ktorí nepostúpili do druhého kola?
Úprimne? Pre mňa to bola úplne nová skúsenosť. Nevedel som, čo ma bude čakať. Ja ako človek, ktorý prišiel z manažérskeho sveta, som takéto správanie nezažil, pretože ak diskutujete o veciach ekonomických, tak používate argumenty, nie osobné útoky.

Ale toto je politika.
Rozumiem, ale aj politika by mala byť o ľuďoch, nie o tom, či mám veľké brucho alebo málo vlasov. Ale o tom, ako naši ľudia žijú a ako vidíme Slovensko a ako ho chceme meniť. My sme partneri v tomto boji, to, že on je premiér, neznamená, že sa ku mne bude správať tak, ako sa začal správať. To si on musí uvedomiť.

Ale vedeli ste, do čoho idete. Neboli ste málo pripravený, keďže sa mu podarilo nachytať vás na niektorých veciach, napríklad pri tej scientológii, že nepoznáte žiadneho scientológa?
Nikto nemá na čele napísané, že je scientológ.

Hovoríte, že ste naďalej občiansky kandidát. Máte však už za sebou podporu aj politických strán.
Mňa každá podpora teší, som rád, že mi ju dávajú. Naďalej zostávam nestranícky kandidát, ktorý si všetko platí zo svojich peňazí a taký by som aj naďalej ostal. Práve to, že som nevyšiel zo žiadnej politickej strany, mi dáva obrovskú slobodu, nie som nikomu zaviazaný.

Ako si vysvetľujete, že sa Radoslav Procházka nedokázal postaviť pred svojich voličov a vyzvať ich, aby vám dali hlas? Ide o 400-tisíc hlasov.
Do druhého kola je niekoľko dní, nechcem predbiehať udalosti.

Ani Gyula Bárdos vás nepodporil priamo. Postavil si podmienku, že ak sa postavíte aj za maďarských občanov, tak vás podporia. Nie je to z ich strany kalkul?
Nekomentujem. Ja kandidujem ako prezident všetkých ľudí, Slovákov, občanov maďarskej národnosti, všetkých.

Aký máte postoj k maďarskej menšine?
Na juhu Slovenska mám veľa osobných priateľov, veľa sa s nimi rozprávam. Môj najlepší kamarát z vysokej školy bol z Dunajskej Stredy. Aj teraz často chodím do Šamorína. Tí ľudia tu chcú žiť, chcú tu vychovávať svoje deti vo svojom jazyku, chcú si udržiavať svoj folklór a nemajú radi, keď sa pred voľbami vyťahuje maďarská karta.

Ako prezident by ste apelovali na vládu, aby zmenila zákon o dvojakom občianstve z dielne prvej vlády Roberta Fica?
Pravdaže. Ten zákon bol zlý zákon.

Obklopujete sa ľuďmi, ktorí mali blízko k SDKÚ-DS. Znamená to, že práve SDKÚ je strana, ku ktorej najviac inklinujete?
Neexistuje strana, ku ktorej by som špeciálne inklinoval.

Aký vzťah máte s Pavlom Frešom?
Ešte som sa ním nestretol.

Ak by ste si mali vybrať zo súčasných strán na stredopravom poli, ktorá by to bola?
Nemám stranu, ku ktorej by som mal nejaký osobný vzťah.

Ako si máme vysvetliť podporu, ktorú vám prejavuje Daniel Lipšic?
Mal som s ním jedno stretnutie, kde mi poradil, ako ďalej v kauze emisných zmeniek, keďže aj on sa v tom angažoval.

Na poslednom summite Európskej únie prijalo 28 členských štátov sankcie voči Rusku, sú dostatočné?
Nikto nevie, čo sa deje v Putinovej hlave. Je potrebné, aby Európska únia, keď prijíma nejaké sankcie, mali by byť spoločné, účinné a jasné.

Je zoznam ľudí, ktorým zakážeme vstup na územie únie a zmrazíme im účty, jasná a účinná sankcia?
Nechcel by som hovoriť za silné krajiny, čo majú robiť a čo nemajú robiť. Dôležité je, aby Rusko vedelo, že sa chyba spravila a aby sa hľadali východiská, ako z toho von a aby sme si položili otázku, čo nás môže čakať v najbližších rokoch.

Premiér je jednoznačne proti ekonomickým sankciám, dokonca tvrdí, že nikto z únie by si nedovolil prijať tvrdé ekonomické opatrenia voči Rusku. Nemalo by sa zasiahnuť proti Rusku tvrdším spôsobom?
Musím zopakovať, postoj musí byť jasný a musí sa zabrániť tomu, aby sa to nedialo. Nechcem to komentovať.

Povedzte jasne, ako hovorí Fico. On hovorí ekonomické sankcie, nie. Tak teda áno, alebo nie?
Fico je premiér.

Vy chcete byť prezident.
Prezident nerobí sám zahraničnú politiku.

Ale musí mať jasný názor.
Áno, ale na záver musí byť to stanovisko spoločné. Povedať svoj názor znamená prijať zaň aj politickú zodpovednosť.

Fico jasne povedal aj to, že zo štátnej kasy nepôjde na Ukrajinu ani euro.
Ukrajina potrebuje pomoc, tak ako sme to potrebovali my. Najhoršie by bolo nechať Ukrajinu ekonomicky zbankrotovať. My máme spoločnú hranicu, ale je jasné, že Slovensko Ukrajinu nezachráni. Tiež si nemyslím, že my máme pripravené fondy na pomoc Ukrajine.

Ak by to bolo na stole, boli by ste za to, aby Slovensko pomohlo Ukrajine aj ekonomicky?
Ja by som trval na tom, aby sme zaujali spoločný postoj.

01 - Modified: 2006-03-14 10:40:08 - Feat.: 0 - Title: Investori pred nami uprednostňujú Česko
01 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze 02 - Modified: 2024-05-02 14:00:43 - Feat.: - Title: Fico tvrdo kritizoval politiku Bruselu: Európska únia je bezradná, zo samitov sú vojnové kabinety 03 - Modified: 2024-05-03 08:13:39 - Feat.: - Title: Fico o druhom pilieri: Nechceme ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením 04 - Modified: 2024-05-02 13:06:09 - Feat.: - Title: Ficov jasný odkaz Slovensku. Vylúčil vyslanie našich vojakov na Ukrajinu 05 - Modified: 2024-05-02 10:39:30 - Feat.: - Title: Bez nového sa nevieme posunúť ďalej. Vláda ohlási výstavbu atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 15:59