StoryEditor

Kiska je znepokojený rozhodnutiami Harabinovho senátu. Žiada konkrétne kroky

07.08.2015, 14:58
Autor:
TASRTASR

Prezident Andrej Kiska je znepokojený rozhodnutiami trestného senátu Štefana Harabina. Vyhlásil to dnes po stretnutí s predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou.

Kiska si Švecovú pozval do Prezidentského paláca, pričom spolu diskutovali o aktuálnych témach v justícii. Podľa tlačovej správy, ktorú zverejnila jeho kancelária, boli obsahom rozhovoru aj „niektoré nepochopiteľné rozhodnutia trestného senátu Najvyššieho súdu“.

Som veľmi znepokojený niektorými rozhodnutiami trestného senátu na Najvyššom súde, ktorého členom bol Štefan Harabin, ktoré označili za pochybné a nezákonné iní sudcovia na Najvyššom súde, minister spravodlivosti, generálny prokurátor alebo minister vnútra,“ vyhlásila po schôdzke hlava štátu.

Prezident uviedol, že mu záleží na obnovení dôvery v justícii. „Očakávam konkrétne kroky vedenia justície,“ povedal.

Šéfka Najvyššieho súdu už začala konať ohľadom sporných rozsudkov trestného senátu 1T, ktorého predsedom je aj Štefan Harabin. Navrhla zmenu rozvrhu práce súdu, ktorá zmení zloženie tohto senátu.

Rozpory v rozhodovacej činnosti by malo riešiť trestnoprávne kolégium, ktoré chce Švecová zvolať na konci septembra. Posudzovať chce aj prípadnú disciplinárnu zodpovednosť za sporné rozhodnutia.

Harabinov senát oslobodil viacerých policajtov odsúdených z korupcie s odôvodnením, že inšpekcia ministra vnútra, ktorá ich vyšetrovala, nemá oporu v zákone. Iný senát Najvyššieho súdu skonštatoval, že činnosť policajnej inšpekcie je v súlade so zákonom.

Senát oslobodil i sexuálneho devianta, ktorého poslal do väzenia sudca Milan Varga, v minulosti odsúdený v Česku za jazdu pod vplyvom alkoholu. To mal byť podľa Harabina dôvod na vyzlečenie sudcu z talára. Skutok však v tom čase na Slovensku nebol trestný čin. Iný senát NS preto označil rozsudky Vargu za zákonné.

Najnovšie vysvitlo, že senát vyhovel dovolaniu bývalého finančného riaditeľa SPP Ivana Maroša a zrušil jeho trest. V prípade išlo o takzvané Duckého zmenky v hodnote 350 miliónov českých korún.

Proti rozsudku NS SR podal dovolanie obvinený aj prokuratúra. Harabinov senát zatiaľ rozhodol len o dovolaní obvineného a prípad vrátil späť na Špecializovaný trestný súd, ktorý ho tak bude musieť opätovne prejednať.

01 - Modified: 2007-08-15 09:40:30 - Feat.: 0 - Title: Slovenský zázrak zatiaľ nevädne
01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-16 11:10:55 - Feat.: - Title: Pedagóg, ktorý postrelil študentku policajnej akadémie, dostal podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:53