StoryEditor

Fico nemôže byť silný prezident, vyhlásil jeho konkurent Procházka

18.12.2013, 15:16
Autor:
tasr, stltasr, stl

Prezidentský kandidát Radoslav Procházka víta rozhodnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) kandidovať na post prezidenta SR. Nazdáva sa však, že ako premiér zlyháva, preto nemôže byť ani silný prezident. Ficovej kandidatúry sa neobáva.

"Netrpím fascináciou Ficom. Viem, že je to veľký favorit, ale vyberú si ľudia. Človek, ktorý zlyháva ako premiér, nemôže byť silný prezident," vyhlásil dnes v parlamente Procházka, ktorý chce byť silný prezident ako protiváha politickým stranám.

Ficovo rozhodnutie kandidovať podľa neho obnažuje základný motív prezidentských volieb. "Na jednej strane úsilie o generačnú a morálnu obnovu verejnej služby na Slovensku a na druhej strane pokus vyčerpanej politickej generácie 90. rokov zabezpečiť sa v štáte naveky," vysvetlil.

Odmietol tiež dnešné konanie poslancov Smeru-SD, ktorí pred rokovaním Národnej rady SR uprednostnili účasť na ohlásení Ficovej kandidatúry. "Celý štát sa prispôsobuje osobnej ambícii jedného človeka. Nie je normálne, aby sa v čase, keď prebieha schôdza, vládna väčšina hromadne, oficiálne, manifestačne vybrala na inú akciu. Je to prejav neúcty k ľuďom, ktorých zastupujeme a ktorí tento parlament živia zo svojich daní," zdôraznil Procházka.

Za "obrovský problém pre celý štát" považuje Procházka aj fakt, že na akcii, na ktorej premiér oznámil kandidatúru, sedeli v prvých radoch šéf Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ján Jasovský aj Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin. "Toto sú inštitúcie, ktoré by vládu a premiéra mali kontrolovať ešte prísnejšie a nezávislejšie ako parlament. A oni prišli robiť štafáž na stranícku promo akciu. Slovenská republika má veľký problém," uzavrel.

Do súboja o Prezidentský palác idú okrem Procházku a Fica aj Pavol Hrušovský (nominant KDH a Mosta-Híd), prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, Milan Kňažko, kandidát SMK Gyula Bárdos a podnikateľ a filantrop Andrej Kiska. Ďalej Peter Osuský zo SaS, občiansky kandidát Jozef Behýl, Stanislav Martinčko (Koalícia občanov Slovenska), invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov dopĺňajú Ľubica Blašková, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, kardiochirurg Viliam Fischer. Pribudnúť by mal aj nominant Komunistickej strany Slovenska.

01 - Modified: 2005-10-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Rusku postavia mesto pre miliardárov
01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:35