StoryEditor

Slovensko má 26 nových profesorov, vymenoval ich Kiska (+celý zoznam)

02.06.2015, 12:29
Autor:
SITASITA


Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval 26 nových vysokoškolských profesorov. Medzi akademickú elitu sa zaradilo 10 žien a 16 mužov. Profesori po dnešku pribudnú napríklad v odboroch teória politiky, športová humanistika, pravoslávna teológia či predškolská a elementárna pedagogika. Noví profesori sú aj z oblasti environmentálne inžinierstvo, normálna a patologická fyziológia alebo anorganické technológie a materiály.

Prezident Kiska v príhovore počas slávnostného ceremoniálu zdôraznil, že aj od profesorov závisí budúcnosť slovenského školstva. "Asi sa všetci zhodneme na tom, že o tom, aká bude budúcnosť našej krajiny, rozhoduje v prvom rade naše školstvo. Vôbec nie je jedno, či brány našich škôl opúšťajú ľudia kreatívni, hladní po poznatkoch alebo ľudia, ktorí len budú čakať, že ich len niekto zamestná. Nie je to vôbec jedno hlavne v prípade krajiny, ako je tá naša. Našu budúcnosť, naše bohatstvo musíme hľadať v ľuďoch – vzdelaných, kreatívnych a tvorivých ľuďoch. Našu budúcnosť musíme stavať na poznatkoch,“ povedal Kiska.

Slovensko dnes nepatrí ku krajinám s najlepším školstvom, konštatoval prezident. "Budúcnosť našej krajiny, pokiaľ hovoríme o budúcnosti školstva, je neistá. Najšikovnejší mladí ľudia – a je ich veľké množstvo – odchádzajú za kvalitnými vysokými školami do zahraničia. A potom tam aj ostávajú žiť. Ja som presvedčený o tom, že sa s tým nesmieme zmieriť. To, čo sa podarilo vo Fínsku, v Singapure, sčasti aj v Poľsku, sa môže podariť aj na Slovensku. Na to potrebujeme ale veľa malých krokov, ktoré musíme byť odhodlaní spraviť. Chcem veriť, že aj tento dnešný krok – vaše menovanie – je jedným z krokov, ktoré povedú k tak očakávanej zmene,“ povedal Kiska.

Prezident Kiska počas svojej funkcie menoval profesorov už dvakrát. Prvý raz sa 31 osobností tejto pocty dočkalo 19. novembra 2014. Medzi akademickú elitu sa vtedy zaradilo deväť žien a 22 mužov, pričom profesori pribudli napríklad v odboroch logistika, estetika, fyzika, chirurgia či pozemné stavby, ale aj vo výtvarnom umení, filmovom umení či v oblasti telekomunikácií. Druhýkrát Kiska vymenoval sedem žien a 17 mužov za profesorov 12. marca, pribudli napríklad v odboroch športová edukológia, systematická filozofia, národná a medzinárodná bezpečnosť, silnoprúdová elektrotechnika, záhradníctvo či environmentálne inžinierstvo.

Zoznam novovymenovaných profesorov
doc.ThDr. Alexander Cap, CSc. pravoslávna teológia
doc. PhDr. Monika Čambáliková, CSc. teória politiky
doc. Ing. Pavel Čičák, PhD. aplikovaná informatika
doc. RNDr. Adriana Eštoková, PhD. enviromentálne inžinierstvo
doc. Ing. Danica Fazekašová, PhD. enviromentálne inžinierstvo
doc. Ing. Miroslav Hutňan, PhD. chemické inžinierstvo
doc.RNDr. Ján Kraic, PhD. biológia
doc. PaedDr. Milada Krejčí, CSc. športová humanistika
doc.Ing. Pavol Lizák, PhD. materiály
doc. PhDr. Monika Mačkinová, PhD. sociálna práca
doc. RNDr. Iveta Marková, PhD. záchranné služby
doc. MUDr. Boris Mravec, PhD. normálna a patologická psychológia
doc. JUDr. Daniela Nováčková, PhD.  odbor manažment
doc. ThDr. Marek Petro, PhD. katolícka teológia
doc. Ing. Beatrice Plešingerová, PhD. anorganické technológie a materiály
doc. ThDr. Radim Pulec-Kryštof, PhD. pravoslávna teológia
doc. RNDr. Peter Račay, PhD. lekárska, klinická a farmaceutická biológia
doc. Dr. Andrey Rikhter DrSc. masmediálne štúdiá
doc. Dr. Ing. Vladimír Szaniszló katolícka teológia
doc. RNDr. Alexandra Šimonovičová, PhD. pedológia
doc. Mgr. Peter Štarchoň, PhD. manažment
doc. Dr. Theol. PaedDr. Martin Štrbák katolícka teológia
doc. Dr. PaedDr. František Trnstenský katolícka teológia
doc. Ing. Miloš Tupach, PhD. účtovníctvo
doc. PaedDr. Radka Wildová, CSc. predškolská a elementárna pedagogika
01 - Modified: 2007-06-15 06:28:00 - Feat.: 0 - Title: Stopercentný zásah Slovákov vo vodnom slalome
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah 02 - Modified: 2024-04-26 15:43:39 - Feat.: - Title: Národná banka testovala žiakov. Výsledky sú zlé, peniazom nerozumejú 03 - Modified: 2024-04-24 06:08:21 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 04 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 05 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 21:39