StoryEditor

Politológ: Voliči Smeru nechcú zmeny vo vláde. Skôr naopak

31.03.2014, 12:58
Autor:
tasr, stltasr, stl

Voliči Smer-SD netlačia do toho, aby na výsledky prezidentských volieb reagoval zmenami vo vláde. „Práve naopak, časť voličov Smeru-SD nešla voliť, lebo chceli, aby Robert Fico ostal na poste premiéra," povedal pre TASR v reakcii na výsledky druhého volebného kola politológ Martin Klus.

Smer-SD nielen, že nie je pod tlakom, aby robil zmeny vo vláde, podľa Klusa by si nimi skôr poškodil. „Išli by sami proti sebe, ak by teraz pristúpili k rekonštrukcii vlády. Takéto zmeny by totiž boli automaticky spájané s výsledkami prezidentských volieb," povedal. Pripomenul, že Smer-SD zatiaľ hodnotí výsledky volieb tak, že priniesli strane prehru v druhom kole, ale Robert Fico a jeho vláda si v nich obhájila súčasné preferencie a postavenie na politickej scéne.

Podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič v televízii TA3 uviedol, že v budúcnosti zmeny vo vláde nevylučuje. „Ak by v budúcnosti došlo k zmenám vo vláde, tým motívom určite nebudú prezidentské voľby, ale to, že sa v polovici času môže zhodnotiť, aj premiér sa môže pozrieť na jednotlivé rezorty nejakou optikou, to môže byť, ale to nebude súvisieť s prezidentskými voľbami," povedal.

Podľa Klusa by optimálny čas na takéto zmeny bol začiatkom júna 2014. „Osobne si myslím, že zásadnejšie kroky nebudú robiť pred eurovoľbami, ktoré sa budú konať 24. mája," povedal politológ, podľa ktorého si Smer-SD na týchto voľbách overí svoju schopnosť osloviť voličov.

Na druhej strane, prípadná rekonštrukcia vlády by sa určite lepšie robila v čase, keď je ešte vo funkcii Ivan Gašparovič, než s novým prezidentom o ktorého reálnej politike sa zatiaľ veľa nevie. "Nový prezident bude inaugurovaný 15. júna. Ak teda smerujú k nejakej rekonštrukcii vlády, pravdepodobne by ju mohli urobiť v čase medzi 24. májom a 15. júnom s tým, že by to bola reflexia na prvú polovicu vládnutia," dodal Klus.

Marek Maďarič, ktorý viedol prezidentskú kampaň Roberta Fica, v TA3 naznačil, že ak by sa v strane vyvodzovala zodpovednosť, tak najskôr voči jeho osobe, keďže niesol "veľkú zodpovednosť za volebný výsledok".

Tam by som skôr očakával nejakú diskusiu dovnútra. Keby som takej otázke čelil, tak sa k nej určite zásadne postavím,“ uviedol Maďarič v televíznej diskusii.

Ponúkol sebarefelexiu. Ako šéf kampane urobil toto gesto," konštatoval Klus. Druhá otázka podľa neho je, či je, vzhľadom na argumenty, ktoré uviedol, práve teraz vhodný čas na nejaké konkrétne vyvodzovanie zodpovednosti. „Ak by sa Mareka Maďariča mali dotknúť nejaké zmeny, tiež by som ich očakával neskôr, nie v čase bezprostredne po voľbách," uzavrel Klus.

Víťazom druhého kola prezidentských volieb je a novým slovenským prezidentom sa stane Andrej Kiska. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnila Ústredná volebná komisia 30. marca. V absolútnych číslach volilo A. Kisku 1.307.065 a R. Fica 893.841 obyvateľov Slovenska. Volebná účasť dosiahla 50,48 percenta.

 

01 - Modified: 2006-03-21 07:26:25 - Feat.: 0 - Title: Zavádzanie digitálnej televízie mešká
01 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 02 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 03 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 04 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 11:10