StoryEditor

Procházka chce presunúť centrálne úrady mimo Bratislavu, má to dôvod

06.06.2015, 19:55
Autor:
SITASITA

Presunúť niektoré centrálne úrady i pôsobiská štátnych tajomníkov z Bratislavy do regiónov, aj to je jedno zo štyroch opatrení na podporu regiónov, ktoré dnes predstavila strana SIEŤ v Martine.

Strana navrhuje, aby Úrad pre verejné obstarávanie sídlil v Banskej Bystrici, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by chceli presťahovať do Prešova a nové sídlo pre Protimonopolný úrad navrhujú v Žiline. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa strany SIEŤ Karolína Ducká.

Strana SIEŤ tiež chce, aby sa do regiónov premiestnili aj desiati štátni tajomníci so svojím aparátom. Ich pôsobiskami by sa mali stať Košice (doprava), Žilina (hospodárstvo), Nové Zámky (pôdohospodárstvo), Zvolen (životné prostredie), Prešov (práca, sociálne veci a rodina), Michalovce (vnútro), Trenčín (obrana), Nitra (zdravotníctvo), Trnava (školstvo) a Martin (kultúra), informuje v tlačovej správe strany SIEŤ.

Nechceme, aby realitu života na Slovensku spoznávali štátni úradníci len cez okienko opancierovanej limuzíny, ale priamo a dennodenne medzi ľuďmi. Slovensko ako krajina s najhustejšou optickou sieťou v Európe a masívnymi investíciami do digitalizácie verejnej správy musí byť schopná zvládnuť systém regionálnych štátnych tajomníkov ministerstiev,“ povedal predseda SIETe Radoslav Procházka.

Okrem presunu inštitúcii žiada SIEŤ aj zavedenie regionálnych ekonomických zón pre okresy najviac postihnuté nezamestnanosťou, v ktorých dostanú investori odpisové výhody pri vytváraní nových pracovných miest. Strana navrhuje aj menšie volebné obvody.

Rada slovenských regiónov SIETe schválila Memorandum slovenských regiónov, v ktorom žiada právo na uznanie a dôstojný život pre všetky slovenské regióny, píše sa v tlačovej správe SIETe. „Pred 154 rokmi predstavitelia Slovenského národného zhromaždenia v Turčianskom Svätom Martine prijali Memorandum národa slovenského. Slovenský národ sa v ňom domáhal uznania a vlastných práv v rámci mnohonárodného Uhorska.

Dnes sa uznania a práva na dôstojný život domáhajú všetky slovenské regióny,“ povedal Procházka. Strana SIEŤ považuje za neprípustné, že sa po takmer 23 rokoch samostatného štátu vývoju regiónov nevenuje dostatočná pozornosť.

„Ak sa tento stav okamžite nezmení, budeme potrebovať nie európske kvóty pre utečencov, ale kvóty pre našich ľudí z juhu či východu Slovenska, ktorí bez nádeje na lepší život odmietajú žiť vo svojom rodisku a odchádzajú inam,“ upozornil Procházka.

Strana SIEŤ pred týždňom v Žiline pomenovala svoje priority do parlamentných volieb. Okrem podpore regiónov sa chce sústrediť na praktickú pomoc rodinám, zjednodušenie podnikania a očistu verejného života.

01 - Modified: 2007-06-19 11:27:00 - Feat.: 0 - Title: Poľsko je pripravené vetovať navrhovanú zmluvu EÚ
01 - Modified: 2022-08-31 15:00:00 - Feat.: - Title: Google, AOL či Yahoo. Pozri sa, ktorí giganti vládli internetu v minulosti a kto im kraľuje teraz 02 - Modified: 2021-02-23 08:30:13 - Feat.: - Title: Nielen stále nižšie emisie. Odborníci volajú po výraznom rozšírení nabíjacej infraštruktúry 03 - Modified: 2020-12-22 08:22:31 - Feat.: - Title: Výfuk majú v elektrárni a často horia. Toto sú najväčšie mýty o elektromobiloch 04 - Modified: 2018-08-03 11:36:09 - Feat.: - Title: Mobilná sieť nahlási autu červenú na semafore a pomôže mu vidieť za roh 05 - Modified: 2017-02-04 23:31:04 - Feat.: - Title: Tesla sa správa ako Apple. Elon Musk predstavil nové plány
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:15