StoryEditor

Susedia "Domina" sú účastníkmi stavebného konania, rozhodol súd

15.02.2015, 15:56
Autor:
TASRTASR

Obyvateľov na Jasovskej ulici v bratislavskej Petržalke, ktorým má pred bytovkou vyrásť stavba Domino, uznal Najvyšší súd (NS) SR za účastníkov stavebného konania. TASR o tom informovala jedna z vlastníčok bytov Natália Mařáková. Obyvatelia sa proti rozostavanému objektu búria, lebo ho podľa nich začali stavať asi o dva metre bližšie k fasáde ich bytového domu. Dnes ale stavba stojí, ľudia sa totiž odvolali proti jej dodatočnej legalizácii.

"V januári sme zaznamenali prvý úspech," povedala Mařáková. Vysvetlila, že Krajský súd v Bratislave obyvateľov paneláka vlani za účastníkov stavebného konania neuznal. Podľa neho boli účastníkmi len vlastníci nebytových priestorov v suteréne a vlastník pochôdznej terasy, teda magistrát hlavného mesta. A tak sa Petržalčania odvolali na Najvyšší súd SR a podľa neho mali obyvateľov akceptovať ako účastníkov stavebného konania so všetkými procesnými právami, tlmočila uznesenie súdu Mařáková.

"Ich námietky voči navrhovanej stavbe preukázali dostatočný vplyv na práva vlastníka a užívateľa nehnuteľností tak, aby boli účastníkmi konania," uviedla Mařáková. Najvyšší súd teraz vrátil vec na opätovné prerokovanie na krajský súd.

Petržalský stavebný úrad zastavil práce na Domine asi pred rokom. Na základe štátneho stavebného dohľadu totiž zistil, že firmy Subcentro a Aquaterm stavajú objekt v rozpore so stavebným povolením. Podľa konateľa spoločnosti Aquaterm Miroslava Skovajsu sa ale nedopatrením stalo, že bol k územnému rozhodnutiu pripojený nesprávny výkres a k žiadnemu priblíženiu stavby k vedľajšej budove nedošlo. Stavebníci tak požiadali o dodatočné povolenie stavby a petržalský stavebný úrad im minulý rok v júni vyhovel. "Stavebný úrad zistil, že dokončením stavby nie sú ohrozené záujmy chránené stavebným zákonom, predpismi vydanými na jeho uskutočnenie a osobitnými predpismi," uviedla mestská časť vo zverejnenom odôvodnení. Dôvody, ktoré by bránili vydaniu dodatočného povolenia, vraj úrad nenašiel.

Vlastníci bytov a nebytových priestorov na Jasovskej ulici číslo 2 až 12 ale podali odvolanie. Stále argumentovali, že objekt je posunutý asi o dva metre bližšie k fasáde vedľajšieho bytového domu, ako je v územnom rozhodnutí, a to namiesto 18,3 metra na 16,3 metra. To podľa svetlotechnického posudku, ktorý majú vypracovaný obyvatelia, spôsobí, že sedempodlažný dom vedľajšiu bytovku zatieni a 11 bytov nebude mať dostatok svetla.

"Norma je minimálne 1,5 hodiny denne a tieto byty budú mať 42 minút," podotkla jedna z obyvateliek bytového domu na Jasovskej ulici Žofia Hargašová. Obyvatelia pripomínajú, že tak dôjde k porušeniu ochrany zdravia ľudí a životného prostredia, zníženiu kvality užívania bytov i znižovaniu ceny nehnuteľností.

Podľa konateľov Subcentra sú námietky ľudí neopodstatnené. "Stavba spĺňa zákonom stanovené podmienky a nič nebráni v jej dokončení," tvrdia konatelia. "Stavebný úrad preskúmal stanoviská dotknutých orgánov štátnej správy, najmä svetlotechnické pomery, ktoré spochybňovali niekoľkí nespokojní obyvatelia. Regionálny úrad verejného zdravotníctva dospel k záveru, že sú splnené všetky príslušné normy, takže nedôjde k obmedzeniu obyvateľov existujúcej bytovky," odkázali konatelia Subcentra.

Obyvatelia bytového domu dnes stále čakajú na rozhodnutie Okresného úradu Bratislava, na ktorý sa odvolali.

01 - Modified: 2007-03-15 07:16:25 - Feat.: 0 - Title: Hantuchová po trojsetovej dráme v Indian Wells do semifinále
01 - Modified: 2024-04-11 09:57:01 - Feat.: - Title: Slovenské stavebníctvo bude v tomto roku zápasiť s nižším dopytom, tvrdia analytici 02 - Modified: 2024-04-11 07:35:56 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia vo februári mierne poklesla, pozitívny vplyv na celkový výsledok mali práce v zahraničí 03 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 04 - Modified: 2024-03-12 14:54:57 - Feat.: - Title: Prečo slovenské stavebníctvo chradne, aj keď proletári všetkých kelní spoja svoje sily 05 - Modified: 2024-03-12 08:26:11 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia v januári medziročne klesla. Ide o najvýraznejší prepad za takmer dva roky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:50