StoryEditor

Slovákom hrozí, že z nebanky SaS nedostanú nič

02.12.2013, 23:04
Viac ako sedem miliónov eur investovala bývalá správkyňa do spoločnosti CI Holding, tá skrachovala.

Už jedenásť rokov čaká viac ako päťtisíc poškodených klientov na výsledok konkurzu košickej nebankovej spoločnosti SaS Slovensko. Ten už dosiahol dno svojich možností. Správca konkurznej podstaty Juraj Gavalčin však pripúšťa, že ľudia, ktorí do nebanky investovali, nedostanú vôbec nič. Uznané pohľadávky pritom prevyšujú sumu 20,7 milióna eur. Na rozdiel od veľkých skrachovaných nebankových spoločností bola SaS Slovensko na tom pôvodne lepšie. Ľudia mali nádej, že dostanú naspäť až štvrtinu vložených peňazí.

 

Situáciu skomplikovala bývalá správkyňa konkurznej podstaty Katarína Rigová, ktorá 7,3 milióna eur získaných speňažením majetku, investovala do nebankovej spoločnosti CI Holding. Tá však skrachovala. „Iba v prípade vymoženia podstatnej časti pohľadávky od CI Holding môžeme hovoriť o uspokojení veriteľov,“ vraví po dvoch rokoch snaženia Gavalčin. V opačnom prípade bude podľa jeho slov uspokojenie nulové.

 

Poškodeným dochádza trpezlivosť

Trpezlivosť dochádza aj ľuďom, ktorí pred rokmi svoje úspory do SaS Slovensko vložili. Predseda veriteľského výboru Gabriel Ižarik, ktorý je jedným z poškodených, bude žiadať rázne riešenie – predaj sedemmiliónovej pohľadávky v CI Holdingu. „Úprimne poviem, radi by sme to speňažili,“ vysvetlil HN Ižarik, ktorý dúfa, že konkurz by tak mohol skončiť na budúci rok. Ľudia síce získajú nakoniec ešte menej, najstarší veritelia by sa však inak podľa neho nemuseli dožiť ani toho. Správcovi SaS Slovensko zostal v rukách už len posledný majetok – balík súdne vymáhaných pohľadávok v nominálnej hodnote 67-tisíc eur. Ich hodnota je však ešte nižšia. Časť z nich je premlčaná a v troch ponukových kolách sa podľa správcu nenašiel žiaden záujemca.

 

Pokuta 300 eur

Niekdajšiu správkyňu Katarínu Rigovú za jej postup trestne stíhajú. V marci prvý košický okresný súd odmietol jej obžalobu pre procesné chyby. Prípad má na stole opäť. Košický krajský súd totiž podľa hovorkyne špeciálnej prokuratúry Jany Tökölyovej vyhovel sťažnosti prokurátora. Ministerstvo spravodlivosti správkyňu disciplinárne neriešilo. Podľa hovorkyne Alexandry Donevovej nechceli vytvoriť prekážku v trestnom stíhaní. Rigová tak dostala „len“ pokutu 300 eur, ktorú už aj uhradila. „Správkyňa ministerstvo neinformovala o začatí trestného konania,“ vysvetlila Donevová.

 

Iba za desatinu

Predaj posledného majetku SaS Slovensko už s odstupom desaťročia prináša len malé zisky. Jeden z posledných balíkov pohľadávok v nominálnej hodnote 120-tisíc eur kúpila iba za desatinu ceny košická firma Imones. Tá teraz oslovuje listom aj drobných dlžníkov, ktorých dlhy sú už premlčané. Upozorňuje aj na hrozbu vysokých úrokov, ktoré by dlh viacnásobne zvýšili. „Keď dlžník pohľadávku dobrovoľne uhradí, je to absolútne podľa zákona,“ obhajuje postup konateľ Imonesu Ján Keresti. Vysoké úroky podľa neho vyplývajú z pôžičkových zmlúv a rozhodnutí súdu.

Na CI Holding narazil aj Šatan

To či sa zhruba 5300 klientov spoločnosti SaS Slovensko dočká aspoň časti úspor, závisí od iného konkurzu nebankovej spoločnosti CI Holding. Do tej previedla predošlá správkyňa Katarína Rigová peniaze získané predajom majetku SaS Slovensko, celkovo v prepočte 7,3 milióna eur. Obchodník s cennými papiermi však skrachoval. Uviazli tu pritom aj financie hokejového reprezentanta Miroslava Šatana a peniaze Matice Slovenskej a jej družstevníkov. SaS Slovensko je dnes najväčším veriteľom CI Holdingu a jeho správca Juraj Gavalčin je predsedom veriteľského výboru. Gavalčin vraví, že v konkurze sú pozemky neďaleko Bratislavy, na ktorých mal vyrásť rezidenčný a golfový areál, do ktorého investoval Šatan. Ich predaj sa však Gavalčinovi podľa jeho slov zatiaľ nepodarilo presadiť. „Určite sa nebudem vyjadrovať,“ odmietol objasniť aktuálny stav konkurzu CI Holdingu správca Filip Osvald. „Pokiaľ nebudete účastník konania, nemáte nárok na takéto informácie,“ vysvetlil.

01 - Modified: 2005-10-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď sa mi niekto poďakuje, tak určite nie verejne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 19:17