StoryEditor

Chlieb rozdelíme, bazén bránime, komentuje Vášáryová ľahostajnosť k utečencom

29.12.2015, 15:58

Podľa poslankyne Národnej rady Magdy Vášáryovej si Stredoeurópania odvykli bojovať každý deň za demokraciu. Hlavným vinníkom je podľa poslankyne pohodlnosť a určitý komfort, na ktorý si Stredná Európa zvykla.

Vášáryová sa okrem iného opäť vyjadrila aj k migračnej kríze. Podľa nej je na prílevu utečencov pozitívne, že človek lepšie spozná ľudí vo svojom okolí.

V rozhovore pre Českú televíziu Vášáryová povedala, že si nedokáže vysvetliť strach, ktorí ľudia z migrantov cítia. "Strach je iracionálny, hlavne strach Strednej Európy, kde vysídlenci ani poriadne nie sú. Okrem Maďarska samozrejme. Racionálne argumenty proti iracionálnym predstavám málo zmôžu."

Vášáryová zrovnala migračnú vlnu, s ktorou Európa teraz zápasí s tou, ktorá ju postihla počas konfliktu na Balkáne. "Utečenci z Balkánu taký strach nespôsobili," povedala Vášáryová.

"Spoločnosť je rozdelená. Máme s tým historické skúsenosti ako počas rozpadu Československa alebo vlády Mečiara. Je pozitívne, že toto rozdelenie pomáha ľuďom spoznať svoje okolie. Napríklad ja som doslova civela, keď som zistila, že ľudia, ktorí zmýšľajú podobne ako ja, mi teraz posielajú ruskú propagandu a všelijaká videá."

Komunisti 40 rokov pošliapavali kresťanstvo
Vášáryová zhodnotila v rozhovore aj postoj Slovenska k utečencom. "My sme síce prijali 145 kresťanských utečencov, ale prejavila sa hystéria. Tí ľudia mali bývať v normálnych dedinách, pár desiatok kilometrov od seba. Ale potom boli zmanipulovaní a tí utečenci sú umiestnení v tábore v Humennom."

"Máme vo vláde komunistov, ktorí sa tvária ako sociálni demokrati, ale sú to chameleóni, ktorí majú názor, ktorý im zaistí čo najviac voličov. Ide o hlasy. My máme voľby v marci a premiér Fico už teraz vyhlásil, že každý utečenec je terorista. Má teraz 38 percent hlasov a chcel by viac," povedala k postoju politikov na Slovensku Vášáryová.

"Keď máte kus chleba a nič iné, tak ho rozlomíte a podelíte sa. Keď máte ale bazén, tak je to ťažké dovoliť, aby sa tam vykúpal niekto iný," komentovala Vášáryová.

"Tu je snaha apelovať na kresťanské hodnoty. Komunisti 40 rokov pošliapavali všetko kresťanské a my teraz na tie hodnoty začneme dbať. Veď je to smiešne. Taká divadelná alebo filmová komédia," odpovedala poslankyňa na otázku k prijatiu utečencov. Podľa nej na Slovensku ľudia argumentujú tým, že je to "iné kresťanstvo".

Zvykli sme si na peniaze, ktoré nezarobíme
Podľa Vášáryovej prebieha teraz v Európe revolúcia zvýšených očakávaní. Najväčším problémom je podľa nej to, že ľudia nepracujú, často tvrdia, že si všetko predstavovali inak a navyše si spoločnosť zvykla na peniaze, ktoré nezarobí. „Dostávame miliardy z EÚ, ale na tie peniaze sme si nezarobili - to je tá revolúcia zvýšených očakávaní. A ako každá revolúcia aj táto môže byť nebezpečná.“

01 - Modified: 2007-12-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V nemocniciach tiká časovaná bomba
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:49