StoryEditor

Fico: Nie som advokát Ruska, ale nečudujme sa, že majú svoj sankčný zoznam

07.06.2015, 12:15
Autor:
TASRTASR

Vytvorenie ruského sankčného zoznamu 89 osobností z EÚ, ktorí dostali zákaz cestovať do Ruska, je obvyklou diplomatickou praxou. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) s apelom, aby sme neboli pokrytcami.

"Keď niekto hovorí o zozname, ja nie som žiadny advokát Ruska ani nikoho, ale ja si pamätám iný zoznam - zoznam politikov z Ruskej federácie, ktorí nemôžu cestovať do EÚ. Ak my zakážeme niekomu cestovať do Európy, tak sa nečudujme, že aj Rusko má svoj zoznam. Ja na ňom nevidím žiadneho premiéra či ľudí vo funkciách, je to obvyklá diplomatická prax," zdôraznil premiér s tým, že je pochopiteľné, ak Rusko prijalo odvetné opatrenia voči Európe.

Na margo svojej tohtotýždňovej cesty do Moskvy, ktorá sa najmä z hľadiska načasovania stretla na Slovensku s ostrou kritikou, Fico povedal, že bola plánovaná dlhodobo a normálne uvažujúci človek uzná, že návšteva takýchto krajín sa pripravuje niekoľko mesiacov. "Nevidím dôvod, prečo by sme mali stavať akékoľvek otázniky. Nás najviac trápi, ako sa vyvíja vzájomný obchod. Celá cesta bola v ekonomickom duchu, lebo Rusko je významný obchodný partner SR," upozornil.

Predseda vlády si teda stojí za tým, že do Moskvy išiel aj v čase objavenia sa sankčného zoznamu či odvysielania zavádzajúceho dokumentu o začiatku okupácie v roku 1968. "Do Ruska chodia aj iní lídri EÚ a ja nevidím dôvod, prečo by som sa mal báť niekam cestovať. Ak si niekto myslí, že mi v Európe budú za túto cestu nadávať, je na omyle. Ak to bude pre SR nevyhnutné, pôjdem aj do Kambodže, ak to mám prehnať," povedal.

Na margo dokumentu o roku 1968 odvysielaného ruskou štátnou televíziou Fico povedal, že túto vec konzultoval s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) a jeho ministerstvo v mene celej vlády vyjadrilo ostrý protest. "Stále opakujem, že obrodný proces v roku 1968 bol zastavený. Bola to veľká chyba, nikdy s tým nebudem súhlasiť. Ale nepôjdem v mene ideologického súboja proti prúdu, ak ide o ekonomiku," deklaroval.

V súvislosti s vlnou kritiky, ktorá sa zdvihla na Slovensku ohľadne premiérovej cesty do Moskvy, Fico povedal, že sa blížia voľby. "Cítim toľko žlče a nenávisti, že sa toho začínam báť. Dnes sa všetko hodnotí cez okuliare blížiacich sa volieb. Takto hodnotím aj postoje k mojim cestám. Komu sa mám ospravedlňovať, že som bol v Rusku obchodovať? Je mi jedno, či sa to novinárom páči, alebo nie. Pre mňa je dôležité, čo na to hovorí slovenská verejnosť," dodal.

01 - Modified: 2007-06-19 15:59:00 - Feat.: 0 - Title: Bociany priletia na jeseň
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:59