StoryEditor

SNS vstáva z popola. Pomôcť to môže Smeru

25.02.2015, 23:00

Po posledných parlamentných voľbách sa z nej stal politický outsider. Nielen, že sa vôbec po prvý raz nedostala do parlamentu, ešte okrem toho prišla aj o svoju ústrednú tvár – Jána Slotu. Pád však nekončil a v prieskumoch klesla ešte hlbšie. Dnes sa však ukazuje, že by mohol nastať zvrat. Slovenská národná strana totiž chytá podľa prieskumov z ostatných mesiacov druhý dych. Najnovšie čísla agentúry Polis dokonca ukázali, že by dostala viac ako sedem percent voličských hlasov. Teda o dve percentá viac ako je potrebné, aby sa dostala do parlamentu.

„Je to však aj tým, že SNS pomerne výrazne podporovala nedávne referendum, na ktorom sa zviezla. Otázne je, či si tento posun udrží, alebo opäť spadne nižšie,“ komentoval politický analytik Ján Baránek. Ak by sa pritom v budúcoročných voľbách strane podarilo opäť uspieť, tešiť by to mohlo najmä Smer-SD. Národniari by totiž pre neho mohli byť spojencom pri vytváraní koalície, v ktorej mohol dosiaľ rátať jedine s KDH.

KDH vs. SNS

Podľa Baránka by SNS mohla byť pre vládnu stranu ešte vhodnejším partnerom do vlády ako kresťanskí demokrati:„KDH by si totiž určite dávalo rôzne požiadavky, ktoré by pre Smer mohli byť ťažšie splniteľné ako požiadavky SNS.“ Kresťanskí demokrati aj vlani dokázali, že si spoluprácu so Smerom vedia vynútiť. A to vtedy, keď jej poslanci svoju podporu v otázkach zmien v justícii podmienili zmenou ústavy, v ktorej chceli posilniť postavenie manželstva. Politológ Miroslav Kusý sa aj preto domnieva, že Smer by mohol pri výbere z týchto dvoch strán uprednostniť práve SNS.


Čítajte aj: Najdôležitejšie momenty v doterajšej existencii SNS


Politológ Pavol Marchevský však podotýka, že KDH je v súčasnej situácii pre Smer väčšou hrou na istotu. A to z pohľadu nielen spolupráce, ale aj voličskej základne. Obe strany totiž dostávajú hlasy z podobných vrstiev spoločnosti. Kľúčovým faktom po voľbách v budúcom roku však podľa neho bude to, akú pozíciu obe strany získajú. „KDH by totiž malo výrazne silnejšiu pozíciu pri vyjednávaní so Smerom v prípade, ak by sa SNS do parlamentu vôbec nedostala,“ podotkol politológ Pavol Marchevský z agentúry Prieskumy. Už teraz je pritom podľa politológov jasné, že ak Smer získa 30 a viac percent voličských hlasov a do koalície si zoberie aj ďalšiu stranu, tej bude musieť dať viac ako jej bude prináležať podľa parity. Napríklad viac postov na ministerstvách či úradoch.

„Nie“ nevraví nikto

Vyjadrenia samotných strán k budúcim koalíciám sú zatiaľ opatrné. Kým predseda KDH Ján Figeľ cez víkend tvrdil, že jeho strana nechce Smer doplniť, ale vymeniť, naplno budúcu spoluprácu so stranou Roberta Fica neodmietol. Podobne sa pre HN vyjadril aj šéf národniarov Andrej Danko. Otázku budúcich koalícií podľa neho ešte nerieši. „SNS pôjde do koalície s tým, kto bude chcieť naspäť všetky energetické spoločnosti do štátnych rúk a uprednostní toho, kto presadí tvrdý zákon o preukazovaní pôvodu majetku,“ dodal. V podobnom duchu sa vyjadruje aj vládna strana. Jej poslanec Anton Martvoň pre HN uviedol, že vopred nemožno odmietať spoluprácu so žiadnou zo štandardných strán.

Čo by mohlo podľa Baránka rokovanie so SNS oslabiť, je však personálna otázka. Strane totiž chýbajú nielen nové tváre, ale aj ľudia, od ktorých politici vedia, čo čakať. Nevyhnutnosť toho, aby národniari prišli s novými osobnosťami, zdôraznili aj ostatní politológovia.

01 - Modified: 2007-03-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spravodlivý muž -- Vassilios Skouris
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:45