StoryEditor

Každá desiata škola je dnes zatvorená alebo ochromená

24.01.2016, 23:00
Okolo 11-tisíc učiteľov dnes nešlo do práce, ale štrajkuje za svoje platy a podmienky v školstve.

Prváčka a tretiak. Do školy chodia celkom radi, no v pondelok zostanú doma. Nie preto, že by boli chorí alebo sa v rodine stalo niečo vážne, ale preto, že ich škola bude zatvorená. Učitelia zo Základnej školy Jozefa Gregora Tajovského v Senci sa totiž rozhodli neprísť do práce. Zapojili sa do štrajku učiteľov, ktorý organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov. „O tom, že bude škola od pondelka zatvorená, som sa dozvedela na webe školy a prekvapilo ma, že tam nebolo uvedené, dokedy. Manžel si dovolenku zobrať nemôže a ja tiež nie. Preto rýchlo rozmýšľam, či zháňať opatrovateľku, volať starým rodičom, ktorí by mohli deti postrážiť aspoň pár dní, alebo si vybavím v robote home office,“ povedala mama detí, Marcela zo Senca, ktorá nechcela byť menovaná (jej meno máme v redakcii).

Draxler neustúpi
Rovnaký problém má aj Júlia Bolebruchová, mama päťročnej Lydky. Škôlka na Majerníkovej ulici v Bratislave zostane totiž od pondelka zatvorená tiež. Voľno v práci si teraz dovoliť nemôže. „Fakt netuším, čo spravím. Budem musieť niekoho zháňať a prosiť, od príbuzných cez kamarátky, v krajnom prípade sa ozvem členom rodiny, ktorí však už sami ledva vládzu, alebo si bude musieť zobrať dovolenku muž,“ povedala v piatok Bolebruchová, ktorá však štrajk podporuje, pretože v školstve to podľa nej ide permanentne dolu vodou.

Ako dlho štrajk potrvá a koľko učiteľov a škôl sa doň dnes napokon zapojí, presne známe nie je. Na webovej stránke iniciatívnych učiteľov však bolo včera krátko pred 18.00 h registrovaných 11418 učiteľov zo 712 škôl. To je približne 13 percent z celkového počtu slovenských pedagógov.

Učitelia od vlády žiadajú zvýšenie platov o 140 eur, zvýšenie rozpočtu školstva o 400 miliónov eur a zmenu systému kontinuálneho vzdelávania. Šéf školstva Juraj Draxler im však včera opäť odkázal, že ich ultimatívne požiadavky sú neakceptovateľné. Za posledné štyri roky sa im pritom platy zvýšili dokopy o 22 percent.

Zatvorené i ochromené

Nie všetky školy, ktoré sú na stránke iniciatívy zaregistrované, budú však v pondelok automaticky zatvorené. V niektorých z nich sa totiž prihlásilo do štrajku len pár učiteľov. Tí síce pôjdu štrajkovať, ale vyučovanie škola s ostatnými pedagógmi zabezpečí. No školu webová stránka iniciatívy hneď počíta ako štrajkujúcu. Iná databáza nie je. To, či škola neotvorí v pondelok žiakom svoje brány, je výlučne na riaditeľovi. „Učitelia odhlasovali, že v pondelok všetci vstúpia do neobmedzeného štrajku. Kedy školu opäť otvoríme, ohlásime deťom a rodičom rozhlasom a dáme operatívne vedieť všetkým obecným úradom, odkiaľ k nám chodia deti,“ povedala zástupkyňa riaditeľky Základnej školy s materskou školou Muráň Jana Murková. Rodičom na minulotýždňovom pondelkovom rodičovskom stretnutí podľa nej oznámili, že do štrajku sa zapájajú kvôli zlému finančnému ohodnoteniu, ale hlavne aj preto, že technické a materiálne vybavenie školy je katastrofálne.

V iných školách zas bude v pondelok vyučovanie obmedzené. Takou je napríklad bratislavská Základná škola Milana Rastislava Štefánika, z ktorej sa do štrajku zapojilo 12 učiteľov z 34. Vyučovanie na prvom stupni bude prebiehať podľa rozvrhu, pričom štrajkujúcich učiteľov nahradia vychovávatelia, ktorí sa na štrajku nezúčastnia. Druhý stupeň bude mať skrátené vyučovanie na štyri hodiny. „Učitelia, ktorí sa do štrajku zapojili, nechali svojim kolegom tematické plány na výučbu, no žiaci sa u nás budú učiť hravejším režimom a nie v takom zápale, ako keď máme plné stavy,“ ozrejmila zástupkyňa riaditeľky školy Michaela Hrnčiarová. Škola podľa nej ráta s tým, že vyučovanie bude ochromené minimálne týždeň, pričom učitelia sú odhodlaní v štrajku zotrvať, kým to bude potrebné.

Riaditeľské voľno

Niektoré školy pondelkový štrajk však vyriešili aj tak, že udelili riaditeľské voľno. „Vyhlásila som ho na pondelok aj utorok. Zo 40 učiteľov idú totiž do štrajku 32. Zriaďovateľa som informovala, že nemôžem zabezpečiť prevádzku školy, a preto udeľujem riaditeľské voľno,“ povedala riaditeľka Základnej školy na Sokolíkovej ulici v bratislavskej Dúbravke Daniela Ďurkovská. Ako štatutár musí totiž akceptovať rozhodnutie učiteľov vstúpiť do neobmedzeného štrajku a situáciu, kedy školu otvorí, bude riešiť operatívne. Štrajkujúci budú bez náhrady mzdy, tí, ktorí sa zapojiť nechceli, dostali prácu na doma a budú mať zaplatené. „Uvidím, koľko učiteľov bude ochotných prísť v stredu do práce a podľa toho bude škola buď otvorená v obmedzenej prevádzke, napríklad bude fungovať len školský klub alebo zabezpečíme vyučovanie iba na prvom stupni, aby si rodičia nemuseli brať na stráženie detí dovolenky, alebo budeme aj naďalej zatvorení,“ dodala Ďurkovská. Momentálne by mala na 24 tried k dispozícii len osem pedagógov, a preto nedokáže vyučovanie zabezpečiť.

Šéfovi rezortu školstva Jurajovi Draxlerovi sa však prístup riaditeľov, ktorí riaditeľské voľno vyhlásili, nepáči. „Podobné praktiky môžu byť v rozpore so zákonom. Riaditeľské voľno nie je štrajk,“ uviedol minister. Voľno môžu podľa neho riaditelia vyhlásiť len zo závažných organizačných a prevádzkových dôvodov. Ide tak podľa neho o snahu obísť zákon s cieľom zachovať si všetky mzdové aj odvodové nároky bez toho, aby pracovali. Štrajkujúci učitelia musia byť totiž odhlásení zo zdravotného poistenia. Iniciatíva slovenských učiteľov je postojom ministra prekvapená. Riaditeľom vraj nikdy neodporúčala využívať pri štrajku riaditeľské voľno. „Tlačovú správu ministerstva považujeme za pokus zastrašiť riaditeľov a zriaďovateľov. Ministerstvo sa očividne snaží zabrániť učiteľom a riaditeľom vykonávať ústavou zaručené právo štrajkovať,“ píše sa v reakcii iniciatívy učiteľov.

ANKETA

Má vaša spoločnosť pripravené pre zamestnancov nejaké špeciálne opatrenia, aby sa mohli postarať o svoje deti počas štrajku učiteľov?

Andrea Povodová, hovorkyňa Tatra banky

Od pondelka až do odvolania predlžujeme otváracie hodiny detských kútikov v Bratislave a Prešove, kde si zamestnanci môžu nechať svoje deti. Detské kútiky budú zamestnancom dostupné od ôsmej rána do piatej poobedia.

Mária Rapanová, riaditeľka ľudských zdrojov O2 Slovakia

Pre deti zamestnancov, ktorí si ich budú musieť zobrať do práce, sme v bratislavskom nákupnom centre Aupark objednali kino, kde si budú môcť pozrieť film.

Jana Hornáková, oblastný manažér/Gebietsmanager, dm drogerie markt, s. r. o.

V našej spoločnosti je štandardom vychádzať spolupracovníkom v ústrety operatívne v rôznych životných situáciách. Ak by v prípade štrajku učiteľov mali naši spolupracovníci skutočne problém s umiestnením dieťaťa, je v kompetencii manažérov rozhodnúť o možnosti čerpania náhradného voľna. Z bezpečnostných dôvodov si nemôžeme dovoliť našim kolegyniam a kolegom vo filiálkach alebo v centrálnom sklade zobrať dieťa do práce, preto volíme radšej alternatívu umožniť spolupracovníkom čerpať náhradné voľno.

Michal Meško, majiteľ kníhkupectva Martinus

Zatiaľ sme sa tomu nevenovali do hĺbky, keďže gro našich zamestnancov sú bezdetní mladí ľudia. Ale ak by niekto prišiel, budeme sa mu snažiť vyjsť v ústrety akýmkoľvek spôsobom.

Magdaléna Dobišová, generálna riaditeľka Skanska SK

Zamestnanci sa ma na to nepýtali. Ale ak nemajú servis od starých rodičov, pokojne môžu svoje deti počas štrajku priviesť do firmy a poukazovať im, kde pracujú. V tomto sme veľmi otvorení.

Alexandra Piskunová, hovorkyňa Orange Slovensko

Naši zamestnanci si v nevyhnutných prípadoch môžu priviesť svoje deti do práce, taktiež si môžu zobrať home office, ak tým neohrozia prevádzku spoločnosti.

01 - Modified: 2008-01-17 10:03:07 - Feat.: 0 - Title: Niektoré štátne nemocnice majú prehnané a nepodložené požiadavky
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah 02 - Modified: 2024-04-26 15:43:39 - Feat.: - Title: Národná banka testovala žiakov. Výsledky sú zlé, peniazom nerozumejú 03 - Modified: 2024-04-24 06:08:21 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 04 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 05 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:45