StoryEditor

Záznam o Gorile existuje a je na predaj, vyhlásil Hlina

03.12.2013, 14:36
Poslanec však tvrdí, že by nebol ochotný za záznam zaplatiť, ani keby išlo o menšiu sumu.

Záznam z bytu na Vazovovej ulici v Bratislave vyhotovený Slovenskou informačnou službou existuje. S takýmto tvrdením dnes prišiel v parlamente poslanec Alojz Hlina (nezaradený) v rámci rozpravy o tretej správe mapujúcej vyšetrovanie kauze Gorila.

Poslanec Hlina tvrdí, že záznam je na predaj za sumu, ktorá je nad rámec jeho možností. Nebol by však ochotný zaplatiť, ani keby šlo o menej peňazí.

Záznam existuje. Keď bude zadarmo, tak som pripravený pustiť ho aj tu v pléne, aj napriek tomu, že pán minister (vnútra, pozn. red.) povedal, že by som tým porušil zákon,“ povedal Hlina novinárom.

Poslanec si v rámci rozpravy priniesol k rečníckemu pultu svoj notebook a poprosil technikov, aby mu ho pripojili s tým, že chce prehrať záznam z odpočúvania. Ešte predtým na Facebooku napísal, že „nahrávka nestihne prísť, ale niečo poviem“.

Nakoniec poslanec svojim kolegom nič nepustil s tým, že nie je za nahrávku ochotný zaplatiť ani jedno euro. Ešte predtým sa spýtal predkladateľa správy – ministra vnútra Roberta Kaliňáka, či mu niečo hrozí. Minister mu vraj mal povedať, že podľa toho, v ktorej časti ho chce prehrať. „Tejto poznámke nerozumiem,“ povedal Hlina.

Ešte v roku 2012 sa v médiách objavila informácia, že oficiálna zvuková nahrávka z odpočúvania bytu na Vazovovej ulici neexistuje. Vyšetrovateľom to podľa informácií SME na výsluchu povedal vtedajší riaditeľ Slovenskej informačnej služby Karol Mitrík. Hlina sám vlani tvrdil, že nahrávky existujú a „rôzne subjekty“ sa ich snažia získať.

Predseda parlamentu Pavol Paška dnes nečakane zaradil prerokovanie tretej správy o Gorile do programu. Ide pritom o starý dokument, ktorý príslušný výbor parlamentu prerokoval už v auguste tohto roka. Kaliňák pridal aktuálne informácie. Povedal, že celkovo špeciálny vyšetrovací tím vypočul už 150 svedkov a v poslednom období poslal dožiadanie do ďalších šiestich krajín.

„Diktovať vyšetrovateľom a hlavne prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry, čo majú robiť, je skôr tlak na to, aby sa vyšetrovanie nepodarilo,“ reagoval na kritiku opozície.

V poradí tretiu správu o aktuálnom stave vyšetrovania kauzy si parlament vyžiadal ešte siedmeho februára. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ju vypracoval v júli, v auguste sa ňou zaoberal Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Do pléna sa však dostala až dnes.


V júlovej správe Kováčik okrem iného píše, že vyšetrovateľom kauzy Gorila sa zatiaľ nepodarilo preukázať poskytovanie alebo prijímanie úplatkov, teda zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo možné vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe. Kováčik poslancov informuje, že od podania poslednej správy (začiatok roka) bolo vo veci vypočutých približne 40 osôb v postavení svedka, boli vykonané analýzy bankových účtov podozrivých osôb, analýzy prepisov vystúpení poslancov NR SR k privatizácii letiska a výberu poradcu investora a boli vyhodnotené výsledky dožiadaní a spracované a zaslané odpovede k právnej pomoci z Rakúska.

 

01 - Modified: 2005-10-07 12:54:00 - Feat.: 0 - Title: Spoločnosť easyJet zaznamenala v septembri 16,5-% nárast počtu cestujúcich
01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 04 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:38