StoryEditor

Čaplovič chce priškrtiť súkromné školy

28.11.2013, 23:01
Financovanie škôl/Minister sľúbil, že sa pokúsi znížiť normatív pre neštátne zariadenia o tretinu. Riaditelia hovoria, že je to likvidačné.

Minister školstva Dušan Čaplovič chce zobrať peniaze neštátnym školám. Na stretnutí s odborármi vyhlásil, že „je pripravený pokúsiť sa znížiť normatív na financovanie súkromných škôl o tretinu“. Uvádza sa to v zápisnici Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, ktorý vedie Pavel Ondek.

Oficiálne sa ministerstvo k zámeru nepriznáva. „Je predčasné sa vyjadriť o tom, či sa takéto opatrenie pri financovaní súkromných škôl zavedie,“ povedal hovorca rezortu Michal Kaliňák. Ministerstvo podľa neho v súčasnosti uskutočňuje analýzy, ktoré budú podkladom pre nový zákon o financovaní škôl. Ten by mal minister Čaplovič predložiť parlamentu v januári budúceho roka.

 

Existenčný boj

„To by pre nás znamenalo likvidáciu,“ hovorí Aleš Štesko, riaditeľ súkromnej základnej školy na Magurskej ulici v Banskej Bystrici. Školu navštevuje sto detí, na každé prispieva štát sumou zhruba 1500 eur ročne. V prípade schválenia zámeru by škola prišla o takmer 50-tisíc eur ročne a chýbajúce peniaze by musela žiadať od rodičov. „Na prvom stupni vyberáme 20 eur za mesiac, na druhom 33 eur a túto sumu by sme museli zvýšiť približne o 50 eur, čo by znamenalo, že polovica rodičov by od nás odišla,“ počíta Štesko.

Zníženie počtu žiakov by následne predražilo prenájom tried a platy učiteľov. Vedenie predpokladá, že rozpočet školy by tak v konečnom dôsledku klesol o polovicu až dve tretiny v porovnaní so súčasnosťou. „To sa nedá utiahnuť,“ dodáva Štesko.

 

Štátne verzus súkromné

Zámer ministra Čaploviča sa pozdáva Asociácii riaditeľov štátnych gymnázií. Tá dlhodobo upozorňuje na nízku kvalitu niektorých súkromných zariadení. „Ešte stále nájdeme gymnáziá, ktoré zbierajú žiakov, ktorí sa neuplatnili na verejných gymnáziách,“ hovorí jej šéf Pavel Sadloň. Školy, ktoré takto „vypĺňajú medzery“ podľa neho znižujú kvalitu vzdelávania na Slovensku, pritom štát nemá páku, aby nekvalitné školy vyradil zo siete. Štátnym školám sa tiež nepáči, že sa v celonárodných testoch musia porovnávať so súkromnými školami, ktoré majú vďaka príspevkom od rodičov viac peňazí na platy učiteľov či pomôcky na vyučovanie.

Asociácia súkromných škôl naopak zámer ministra striktne odmieta. „Plošné zníženie normatívu považujeme za vysoko diskriminačný krok,“ hovorí šéfka asociácie Saskia Repčíková.

 

15 miliónov eur

Trh so vzdelaním sa otvoril už v roku 1990 a v súčasnosti pôsobí na Slovensku 47 základných a 190 súkromných stredných škôl.

Každá z nich dostáva od štátu rovnakú sumu na žiaka ako verejné školy, ktoré prevádzkujú obce a mestá. Keby ministerstvo súkromným školám škrtlo tretinu dotácie, štát by ročne ušetril zhruba 14,5 milióna eur. Na porovnanie – na minuloročné päťpercentné zvýšenie platov v školstve išlo 60 miliónov eur.

Súkromné školy by boli následne odkázané na dofinancovanie zo strany rodičov. „Polovica základných škôl nevyberá žiadne školné,“ upozorňuje Repčíková. Väčšina stredných škôl vyberá od rodičov školné, prípadne príspevok na pomôcky alebo spoločné akcie študentov s učiteľmi. Príspevok sa pohybuje od nula do päťsto eur mesačne na školách pre deti zahraničných manažérov.

01 - Modified: 2005-10-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa účinne brániť pred daňovým úradom
01 - Modified: 2021-02-01 10:23:18 - Feat.: - Title: Exministri vyzvali Gröhlinga, aby presadil otvorenie škôl 02 - Modified: 2018-03-02 15:50:08 - Feat.: - Title: Prečo odišli Čaplovič a Malatinský? 03 - Modified: 2017-10-30 11:28:20 - Feat.: - Title: Aké problémy dohnali Ryanair k zoškrtaniu tisícok letov? 04 - Modified: 2017-07-19 08:42:16 - Feat.: - Title: Šéf francúzskej armády rezignoval, nesúhlasil s Macronovou víziou ozbrojených síl 05 - Modified: 2017-03-29 10:11:53 - Feat.: - Title: Trump žiada okamžité rozpočtové škrty, potrebuje peniaze na stavbu múru s Mexikom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:32