StoryEditor

Odkaz Čislákovi: Výpovede sestier ohrozia milión pacientov

28.01.2016, 14:09
Autor:
TASRTASR

Milión pacientov má od februára pre hromadné výpovede sestier ostať bez adekvátnej zdravotnej starostlivosti. Tvrdí to šéfka sesterských odborov Monika Kavecká. Problém má nastať v Trnavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji.

"Ak tvrdí minister zdravotníctva opak, tak zavádza a nezáleží mu na slovenských pacientoch," vyhlásila. Asi 600 sestrám má výpovedná lehota uplynúť na konci februára, ďalšej vyše stovke o mesiac. Podľa Kaveckej je však ešte čas sa dohodnúť.

V tamojších fakultných nemocniciach nastane krízová situácia, upozornila prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová. "Odídu špecializované sestry," priblížila s tým, že na kľúčových oddeleniach tak budú chýbať tie s najvyšším vzdelaním.

Problém má byť na anestéziologicko-resuscitačných oddeleniach, jednotkách intenzívnej starostlivosti či pooperačných oddeleniach.

Tvrdí, že pacientom nebude možné poskytnúť bezpečnú zdravotnú starostlivosť s dostatkom kvalifikovaných zdravotníkov. Považuje za nepochopiteľné, že v čase, keď Európa hľadá sestry, tie slovenské nestoja vláde za dohodu.

Vedenia sesterskej komory aj odborov vidia ešte priestor na rokovania s vládou. Chystajú sa preto v piatok (29.1.) vybrať pred Úrad vlády SR. Kavecká verí, že ich premiér prijme a bude s nimi rokovať.

"Situácie ja vážna, ale stále máme čas sa dohodnúť," skonštatovala. Pýta sa, či je predsedovi vlády jedno, čo bude od februára s pacientmi. Nesúhlasí s jeho argumentom na ich požiadavky, že sa možno prikryť iba perinou, na ktorú Slovensku má. Kavecká poukazuje, že perín je asi viac, a to pre rovných a rovnejších.

Sestry kritizujú, že minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ani premiér Robert Fico (Smer-SD) neurobili nič preto, aby stav zvrátili. Lazorová podotkla, že Čislák sa iba tešil zo stiahnutých výpovedí, vyhrážal sa predstaviteľom komory a odborov a znevažoval ich pozície. Zároveň odmietla, že by sestry opúšťali pacientov. "Ubezpečujeme verejnosť, že sestry nechcú opustiť svojich pacientov, ale dnes, bohužiaľ, nevidíme iné východisko ani iný nastroj na to, aby sme poukázali, že situácia v zdravotníctve je veľmi zlá a vôbec sa nezlepšuje, práve naopak," zhrnula.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Výpovede podali sestry v 11 nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne, Trstenej a Čadci.

01 - Modified: 2008-01-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škrtel na ihrisku
01 - Modified: 2024-04-02 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlý recept. Ako mrháme ukrajinským potenciálom 02 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 03 - Modified: 2024-03-19 16:23:43 - Feat.: - Title: Železniční odborári ukončili sériu protestov zhromaždením v Bratislave 04 - Modified: 2024-03-13 13:18:16 - Feat.: - Title: Pripravujeme legislatívu na posilnenie postavenia odborov, vyhlásil Erik Tomáš. V hre je niekoľko návrhov 05 - Modified: 2024-03-11 13:37:14 - Feat.: - Title: Zastrašovanie a manipulácia. Šéfka odborov zaslala Dellu otvorený list kvôli výpovediam pre odborárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:24