StoryEditor

Kiska upozornil na rozsievanie strachu: Je to prebúdzanie démonov minulosti

14.01.2016, 15:38
Autor:
TASRTASR
Prezident Andrej Kiska dnes riešil aktuálnu situáciu vo svete, ale aj migračnú krízu.

Prezident Andrej Kiska prijal dnes v Prezidentskom paláci zástupcov cirkví a náboženských obcí na Slovensku. Hlavnou témou rozhovorov bola aktuálna situácia v Európe a vo svete, ale aj migračná kríza. Kiska upozornil na rozsievanie strachu v spoločnosti na základe predsudkov.

"Dnes sa do nášho domáceho politického slovníka ako synonymum strachu a ohrozenia pridáva výraz moslim," upozornil v príhovore Kiska.

„Prebúdzanie démonov minulosti“

Takéto vymedzenia či prisudzovania kolektívnej viny za chyby, zlyhania či zločiny jednotlivcov do dnešnej doby podľa jeho slov nepatria. "Nedajú sa ospravedlniť ničím a prebúdzajú démonov minulosti," zdôraznil. Aj na tomto poli môžu cirkvi podľa jeho slov zohrať dôležitú úlohu. A to šírením lásky a porozumenia medzi ľuďmi.

Hlava štátu taktiež upozornila, že mier a pokojné spolužitie medzi ľuďmi nie sú samozrejmosťou. Žijeme podľa Kisku zložitú dobu. "Pokoj a mier však potrebujeme ako ľudia v prvom rade v každom z nás. Keď máme každý pokoj a mier v sebe, potom ho prenášame do našich rodín, do našich komunít," dodal.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska a bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolensky uviedol, že cirkev chce napomáhať vytváraniu štruktúr, ktoré môžu pomôcť riešeniu problému migrácie. "Lepšie pochopenie potrieb utečencov a stretnutie s nimi prispeli k prehĺbeniu hodnoty rešpektu ľudskej dôstojnosti a účinne vedú k zmene aj negatívneho postoja," priblížil bratislavský arcibiskup.

Kiska odsúdil prenasledovanie akejkoľvek skupiny ľudí

Predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Igor Rintel upozornil, že teror nás zvádza k tomu, aby sme migrantov vnímali ako hrozbu, ďalší zdroj teroru a začiatok zániku západnej civilizácie.

Zároveň odsúdil prenasledovanie akejkoľvek skupiny ľudí, ale aj vraždenie v uliciach Európy, prenasledovanie kresťanov i najnovšiu vlnu teroru v uliciach Izraela.

"Voláme po úcte a rešpekte voči každému človeku a každému náboženstvu. Len rešpekt a tolerancia musí viesť k zlepšeniu dnešnej situácie," zdôraznil.

01 - Modified: 2008-01-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najznámejší nájomníci
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 03 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 04 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 05 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:56