Alkohol by sa mohol v pestovateľských páleniciach páliť aj z obilnín. Dnes ho možno páliť len z ovocia. Zmenu má priniesť novela zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh, ktorú do parlamentu predložil poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.
Obilniny sú podľa neho vhodná surovina na výrobu tradičných typov alkoholu, ako je ražovica alebo ražná pálenka. "Uvedenou zmenou sa dosiahne aj lepšie využitie kapacít pestovateľských páleníc, ktoré majú dnes väčšinou len sezónnu prevádzku. Takto by sa ich prevádzka mohla stať celoročnou, čo by malo priaznivý vplyv na miestnu ekonomiku a pracovné miesta," vysvetľuje svoj zámer opozičný poslanec.
Kaník zároveň navrhuje stanoviť "minimálny rozsah výkonu aktivačných prác na aspoň 20 hodín týždenne a maximálny rozsah na 40 hodín týždenne". Harmonizuje sa tým podľa neho úprava v dvoch rôznych zákonoch. Ak by Kaník s novelou uspel, účinná by mala byť od 1. marca 2014.