StoryEditor

Líder strany nemôže dopustiť takýto tlak. Frešo mal odísť sám, tvrdí politológ

27.09.2014, 19:02
Autor:
SITASITA

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo mal v danej situácii z funkcie odstúpiť sám, myslí si politológ Ján Baránek o dnešnom neúspešnom odvolávaní lídra SDKÚ Freša na mimoriadnom kongrese strany v Senici. "Zodpovedný predseda strany nepripustí takéto vrenie v strane, lebo toto všetko, čo sa dialo za posledných približne desať dní, bolo vysielanie zlých signálov aj prípadným voličom," povedal pre agentúru SITA Baránek. Za odvolanie Freša dnes hlasovalo 160 delegátov, 48 bolo proti a dva hlasy boli neplatné. Na odvolanie predsedu strany však boli potrebné tri pätiny hlasov delegátov z 332 pozvaných.

Podľa Baránka SDKÚ na čele s Frešom padlo na hranicu zvoliteľnosti a politológ zatiaľ nevidí dôvod, prečo by sa pod rovnakým vedením malo dostať do "nejakého bezpečnejšieho pásma". "Väčšinou, keď sa takéto veci dejú, mení sa vedenie strany. Keď bolo v podobnej situácii KDH Čarnogurský dobrovoľne odstúpil a prenechal miesto Hrušovskému. To je prirodzený postup, keď má tá strana pud sebazáchovy," komentoval Baránek.

Podľa politológa pnutia, ktoré sú v SDKÚ, neprestanú, lebo dnešný mimoriadny kongres neskončil uzmierením alebo nejakým konsenzom, ale naopak, v priestore, kde sa konal, bolo údajne rušno. Ako dodal, kongres vlastne nevyriešil pnutie v strane, ale naopak, napätie zvýšil.

"Vlastne to skončilo tým, že Frešo ostal, ale ostal pre stanovy, lebo tie predpokladajú nejakú trojpätinovú väčšinu, ktorú sa nepodarila získať. Ale akonáhle je tam taký silný nesúhlas, že dokonca traja podpredsedovia odídu, tak spoliehať sa len formálne na stanovy, že stále som predseda, je nezmysel," povedal Baránek.

Ako dodal, tých 160 delegátov, ktorí hlasovali za odvolanie Freša, sa rozíde do regiónov a so sebou si zoberú aj nespokojnosť, ktorú budú prenášať aj do tých regiónov. "Je jasné, že to pnutie v SDKÚ neprestane a je zase len pre stranu zlé," odhaduje smerovanie strany Baránek.

Politológ Michal Horský si zase myslí, že je nebývalé, aby sa bývalá vládna strana a niekoľkonásobný líder vládnej politiky nedokázala zbaviť politika, ktorý stranu vedie "od desiatich k piatim". Na neúspešné odvolávanie Freša z čela SDKÚ zareagovali odchodom z funkcie podpredsedovia strany Viliam Novotný, Ivan Štefanec a Martin Fedor.

"Ťažko rozlíšiť, či ide o úprimné rozhodnutie, alebo dohodnutú hru. Napríklad v prípade pána podpredsedu Fedora je nezmysel moralizovať svoje vzdanie sa podpredsedníckej funkcie a zároveň prijať sľúbenú rolu lídra volebnej kampane o dva roky. Tento politický postup vyzerá viac ako dvojtvárne," okomentoval odchod podpredsedov Horský. Iná je podľa neho situácia v prípade europoslanca Štefanca, ktorý sa funkcie zrejme vzdáva aj z časových dôvodov, alebo v prípade Novotného, ktorý si podľa Horského mohol po svojom verejnom vystúpení len ťažko zachovať tvár ako ďalej fungujúci podpredseda.


Pavol Frešo. Snímka: HN/Pavol Funtál

"Široká verejnosť, ktorá svoje sympatie venovala v posledných rokoch strane SDKÚ-DS môže byť sklamaná nielen z rozhodnutia účastníkov snemu, ale aj z rozhodnutia tej stovky delegátov, ktorí sa odmietli na mimoriadnom kongrese zúčastniť," doplnil Horský.

Mimoriadny kongres SDKÚ dnes v Senici rozhodoval o odvolaní Pavla Freša z funkcie predsedu strany. Na kongres bolo pozvaných 332 delegátov, stovka sa však nezúčastnila. Za odvolanie Freša hlasovalo 160 delegátov, čo však nestačilo, potrebná bola totiž trojpätinová väčšina všetkých pozvaných.

Ešte pred hlasovaním zasadal stranícky súd, ktorý rozhodoval o výklade stanov. Mal posúdiť, či sú na odvolanie predsedu potrebné tri pätiny z prítomných, alebo pozvaných delegátov. Rozhodol, že pre odvolanie sa berú do úvahy pozvaní delegáti. Atmosféra v sále bola napätá. Viackrát z nej zaznieval krik. Viacerí delegáti vyzývali Freša, aby odstúpil dobrovoľne.

01 - Modified: 2006-10-29 21:17:34 - Feat.: 0 - Title: Čo s triumfom pravice
01 - Modified: 2024-03-30 15:07:23 - Feat.: - Title: Keď tu nebudem, moje dieťa do zajtra neprežije, hovorí Zora Frešová, matka chorého Alanka. Štát im nepomáha 02 - Modified: 2023-03-27 17:15:06 - Feat.: - Title: Politika je teraz ako reality show. Smer po víťazstve nebude chcieť vystúpiť z EÚ a NATO, hovorí Frešo 03 - Modified: 2022-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Droba a Vallo očami svojich predchodcov. Stroskotávajú na doprave 04 - Modified: 2021-06-17 05:11:17 - Feat.: - Title: Americký Kongres schválil nový sviatok na počesť zrušenia otroctva 05 - Modified: 2021-06-12 11:20:36 - Feat.: - Title: Štart Matovičovej vlády bol veľmi rozpačitý, povedal Sulík na kongrese SaS. S prejavom vystúpil aj Heger
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:36