StoryEditor

Nový minister viní nominantov štátu, medzi ktorými bol aj raper Ego

08.11.2014, 14:42
Autor:
TASRTASR
Za kauzu, ktorá položila ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, môže podľa jej nástupcu Viliama Čisláka správna rada nemocnice.

Pri podozrivom nákupe CT prístroja v piešťanskej nemocnici zlyhala správna rada nemocnice. Povedal to dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy minister zdravotníctva Viliam Čislák (na snímke).

Zlyhali nominanti štátu
Chyba podľa ministra nastala, keď nominanti štátu neinformovali rezort zdravotníctva o problémoch s nákupom dostatočne skoro. Keď sa totiž ministerstvo pýtalo na problémy s nákupom, o ktorých rezort informovali zamestnanci nemocnice listami, nominanti štátu povedali, že je všetko v poriadku.

"Zlyhala správna rada, pretože v rámci komunikácie, keď listy prišli na ministerstvo zdravotníctva, tak otázka smerovala k nej, či je všetko v poriadku. Odpoveď bola, že je," vysvetlil minister. Dodal, že ak je niekto nominovaný v správnej rade, má istú zodpovednosť a nesie ju aj za obstarávania. V správnej rade sedel za ministerstvo aj raper Michal Straka známy pod umeleckým menom Ego.

Čakanie na analýzu
Čislák sa nechce k prípadu podozrivého nákupu podrobnejšie vyjadrovať, chce si počkať na analýzy a výsledky vyšetrovania Generálnej prokuratúry, Úradu pre verejné obstarávanie a Najvyššieho kontrolného úradu SR.

Minister očakáva analýzu od svojich nominantov v správnej rade piešťanskej nemocnice, ktorých nominoval v piatok (7.11.). Správna rada má prípad "cétečka" prešetrovať od pondelka 10. novembra. Minister odhaduje, že do konca budúceho týždňa by mohol vedieť viac.

Na otázku, či je v poriadku, aby milióny zo štátnych peňazí putovali do schránkových firiem a aby štátne zákazky vyhrávali firmy s neznámymi vlastníkmi, Čislák povedal, že nemôže nastať diskriminácia na základe adresy firmy. Na otázky ohľadom vplyvu predsedu parlamentu Pavla Pašku na zdravotníctvo uviedol, že na neho vplyv nemá.

Pokiaľ ide o verejné obstarávania, Čislák avizoval, že jeho rezort urobí všetko pre to, aby sa súťažilo viac. Konkrétny nebol. Chce počkať na analýzu, ktorá sa podľa neho tvorí.

Poslankyňa OĽaNO žiada Ficov koniec
Opozičná poslankyňa Janka Šipošová z OĽaNO poznamenala, že sa hovorí o Paškovom veľkom vplyve na zdravotníctvo, dôkazy o tom ale nemá. Rovnako sa jej nepozdáva, že tendre vyhrávajú firmy s neznámymi vlastníkmi. "Nie je to správne," vyhlásila s tým, že treba prehľadnejší systém.

Zároveň si myslí, že údajne predražené "cétečko" nie je jediný prípad zlého narábania s verejnými peniazmi. Odchod Zuzany Zvolenskej z čela rezortu zdravotníctva jej nestačí. Mal by podľa nej padnúť aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Čislák, naopak, vyzdvihol Zvolenskej rozhodnutie, označil ho za prejav vysokého stupňa politickej kultúry.

 

 

 

01 - Modified: 2006-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tripartita opäť na scéne
01 - Modified: 2016-09-08 21:09:54 - Feat.: - Title: Čislákovi hrozí pokuta za prácu v Pente 02 - Modified: 2016-09-08 13:53:55 - Feat.: - Title: Čislák musí vysvetliť svoju prácu pre Pentu. Hrozí mu vysoká pokuta 03 - Modified: 2016-08-23 21:33:35 - Feat.: - Title: Čislák skončil v Pente. Zákon zrejme neporušil 04 - Modified: 2016-03-02 08:23:25 - Feat.: - Title: Zika je na Slovensku. Čislák potvrdil prvý prípad nebezpečného vírusu 05 - Modified: 2016-02-23 10:52:15 - Feat.: - Title: Čislákovo trestné oznámenie sa presúva na krajskú prokuratúru
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 07:34