StoryEditor

Koho budú voliť za primátora Bratislavy slovenské osobnosti (veľký prehľad)

11.11.2014, 19:31
Oslovili sme 15 biznismenov a ďalších slovenských osobnosti. Pozrite sa, koho by najradšej videli na primátorskej stoličke v hlavnom meste.

Osloveným sme položili tieto dve otázky.

1. Koho pôjdete voliť resp. koho by ste odporučili voliť v Bratislave a prečo?

2. Kampaň ktorého kandidáta v Bratislave ste si všimli najviac a prečo?

Ľudovít Černák st.,
predseda predstavenstva Sitno Holding

1. Určite pôjdem voliť a budem voliť Milana Kňažka, myslím si, že pred 25 rokmi a aj počas svojho politického pôsobenia dokázal byť akčný a podľa mňa Bratislava potrebuje teraz na chvíľu pravicového primátora a pravicový parlament. Je potrebné skonsolidovať mestskú dopravu, odpadové hospodárstvo, či vládu nad mestskými podnikmi.

2. Sympatická mi bola kampaň Iva Nesrovnala a uvažoval som aj nad ním, pretože ju mal vedenú celkom šikovne. Avšak odchod z SDKÚ, vyhlásenie sa za nezávislého a aj rozdrobenie hlasov pravice ho posunuli na druhé miesto. Kampaň však mal asi najlepšiu.

Juraj Vaculík
výkonný riaditeľ Aeromobil

1. Ešte nie som rozhodnutý. Nechcem dávať len na nejaké povrchné vnemy, chcem si to dôkladne premyslieť z hľadiska programov a zatiaľ som na to nemal dostatok času. Rozhodnutie asi prijmem až úplne na záver.

2. Najvýraznejšia bola určite Kňažkova kampaň, aj keď mám dojem, že ten gombík nebol šťastne zvoleným posolstvom. V závere sú však všetky tri kampane jasne odlíšiteľné a viditeľné. Jasného víťaza tu ale nevidím.

Daniel Dangl
herec a scenárista

1. Ja som ho aj verejne podporil a v Bratislave pôjdem voliť Milana Kňažka. Mám na to tri dôvody. Po prvé mám rád zmeny a mám pocit, že keď je niekto na jednom mieste dlhodobo, nie je to dobré. Druhý dôvod je ten, že svojím životným príbehom už zodpovedal množstvo otázok, takže mu ich netreba akokeby klásť a je mi v niektorých veciach transparentný a jasný. A tretia vec je tá, že mám pocit, že do mesta aj parlamentu by vedel doniesť človečinu, ktorú v sebe má.

2. Všimol som si kampaň Iva Nesrovnala a mám pocit, že nie v tom najlepšom svetle. Prvá fáza kampane, teda prirovnávanie k veľkým mestám, vyznela skôr negatívne.

Peter Paško
spoluzakladateľ spoločnosti Eset

1. Voliť nepôjdem, pretože nemám istotu a nechám to na druhých. Odporúčal by som však tie osobnosti, ktoré poznáme, čiže Milan Kňažko či Milan Ftáčnik.

2. Všimol som si, že kandidáti mali dosť plagátov. Ja by som to ani nevedel poriadne oddeliť, ktorý sa mi najviac páčil alebo nie.

Matej Cifra "Sajfa"
moderátor a zabávač

1. Podstatné je íst voliť! Ja osobne sa nebudem rozhodovat medzi červenými a modrými. Keďže mám možnosť si vybrať, tak vyskúšam neokukanú strednú cestu.

2. Kampane v meste sa nedali si nevšimnúť, ale žiadna z nich sa nevymykala šedému priemeru "len niečo nepokaziť". Jedna kampaň neskôr a nechtiac dostala trosku kreatívnejši rozmer až na sociálnej sieti, ked sa prirovnavala Bratislava ku Košiciam. Další obsah je žiaľ nepublikovateľný.

Peter Lipa
jazzový spevák

1. Musím povedať, že v slušnej spoločnosti sa nehovorí, koho budem voliť. Myslím si však, že Bratislave by pomohol Milan Kňažko, zmena bude pôsobiť pozitívne.

2. Priznám sa, že nemám tie kampane dopodrobna prejdené, pretože až tak si to nevšímam. Ide to trochu mimo mňa.  Hlavne mám pocit, že je je jedno, ktoré voľby prichádzajú, lebo mi aj tak nemôžeme ovplyvniť, čo ľudia vo zvolených funkciách urobia.

Andy Kraus
scenárista

1. Milan Kňažko. Pretože ho poznám osobne a človek by mohol voliť aj podľa toho, komu verí. A vnímam ho aj ako hereckého kolegu.

2. Páči sa mi kampaň Iva Nesrovnala. Je taká iná na aké som bol zvyknutý. A musím sa priznať, že vnímam kampaň cez svoje deti, ktoré to vnímajú inak ako dospelí. My to veľakrát  nevyhodnotíme správne, pretože nad tým až príliš premýšľame.

Eva Borušovičová
režisérka a scenáristka

1. Viem, že to vyznie bezradne, ale keďže sama nie som ešte úplne rozhodnutá, koho budem voliť, ťažko môžem niekoho odporúčať. Moja babička hovorieva, že pri výbere životného partnera sa treba "aj jeho starej mame na nohy pozrieť" a pri politikoch, ktorí budú naše životy ovplyvňovať ďalšie štyri roky to platí rovnako. Takže pozerám a objavujem veci, ktoré mi to rozhodovanie neuľahčujú.

2. Táto kampaň bola plná rôznych bizarností, takže ťažko určiť víťaza. Dlho som si myslela, že pelotón zlých predvolebných nápadov vedie kandidát, ktorý v Bratislave na bilboardoch sľubuje, že pošle deti a seniorov do Chorvátska - nepíše na ako dlho, no viacerí predpokladajú, že navždy. Keď som však minulý týždeň cestovala cez celé Slovensko, veru ani rôzne úchylné veršované slogany nie sú na zahodenie. Pozoruhodný je aj akýsi pán (povolaním nie lekár), ktorý v Žiline sľubuje vyliečiť problémy mesta a tak sa dal odfotiť v chirurgickom úbore s rôznymi hrôzostrašnými nástrojmi v rukách. Jednoducho niet nad ľudovosť, názornosť a nápady ako zo stužkovej.

Robert Slovák
prezident Klubu reklamných agentúr Slovenska

1. Nie je mi úplne sympatické to, akým spôsobom tu jeden z Milanov pracoval, takže jeho by som si asi nevybral. Takisto rýchle prekvalifikovanie sa herca, politika, kandidáta na prezidenta, zrazu na richtára mi tiež nie je úplne blízke. Takže ostáva mi iba taká tá neznáma, ktorú zatiaľ neviem úplne posúdiť a budem zvažovať, či voliť pána Nesrovnala. Vyberám si teda to, čo mi najmenej vadí, nie je to optimálne, ale tiež je to cesta.

2. Za najabsurdnejšiu považujem gombíkovú kampaň, ktorej pointu som nepochopil. Ale možno iba nie som cieľovka. Pozitívne hodnotím, že pán Ftáčnik sa snažil ukázať reálne výsledky svojej práce, uvidíme, či to ľudí presvedčilo. Za zbytočnú kreativitu však považujem kampaň tretieho kandidáta, teda prirovnávanie Bratislavy k iným mestám a ukazovanie, akí nie sme. Podľa mňa to je celkom frustrujúce. Asi to nebola úplne vhodne zvolená taktika.

Robert Roth
herec
1. Poviem vám to úprimne, na mňa pôsobia všetci ako zlodejská háveď a je úplne jedno kto tam bude. Stále sa tu kradne a niič sa s tým nerobí. Je mi jedno, kto bude primátorom Bratislavy, všetci sú pre mňa rovnakí. Čo sa týka Starého mesta, tak podporím Kristiána Straku. Pre mňa uje ale zlé, že v tejto krajine stále volíme proti niekomu a nie za niekoho.  A úplne ideálne by bolo, keby som sa nemusel zapodievať tým, kto je primátor, lebo by všetko dokonale fungovalo.

2. Všetky som si všimol. Zlieva sa mi to a ani neviem či ide o nejakého „imobilného“ idiota alebo niekoho normálneho. Tí kandidáti sú len produktami niekoho a my netušíme koho.

Slavo Jurko
moderátor a komentátor
1. Bratislava má síce dosť adeptov, ale peniaze na silnú kampaň zohnali iba traja z nich a medzi nimi sa rozhodne. Nechcem odporúčať koho voliť, pretože neviem koľko z toho čo garantoval súčasný primátor doteraz splnil, koľko z toho čo garantujú jeho súperi, dokážu splniť oni a preto sa musí rozhodnúť každý sám. Aj ja si to ešte nechám dobre prejsť hlavou. Možno u voličov zohrá úlohu to, že skutočne nezávislý (zatiaľ na plagátoch) je len jeden z nich.

2. Sledujem v rámci možností celú kampaň a z mojho čisto subjektívneho pohľadu to vychádza tak, že Milan Ftáčnik zvolil nenásilnú skôr informačnú verziu a Milan Kňažko vsadí na skúsenosti, základňu z prezidentských volieb a verí, že on bude ten tretí kohút na volebnom „smetisku“. Kto ma však prekvapil je Ivo Nesrovnal. Vedel som už dávnejšie o tom, že bude kandidovať, ale že to zoberie takto od podlahy to ma prekvapilo.Ak už nič iné, tak jeho kampaň je pre mňa najinvenčnejšia ide mi najviac pod kožu a bez ohľadu na to ako dopadne si myslím, že na nováčika v boji o veľké kreslo v kampani nič nepodcenil 

Peter Matúška
výkonný riaditeľ, Açaimania Europe

1. Za primátora by som odporučil pána Nesrovnala, pretože myslím, že Milan Ftáčnik je kariérny politik s nulovým výkonom a Milan Kňažko, povedzme, že už to má za sebou.

2. Zaujala ma Ftáčnikova, pretože ľavicový politik, ktorému financujú kampaň akože darcovia má najsilnejšiu kampaň, dvojnásobne silnejšiu ako ktorýkoľvek iný kandidát. To je pre mňa záhada.

Mário Lelovský
prezident IT asociácie Slovenska

1. Asi by som volil Nesrovnala. Ftáčnik mal dosť priestoru aj podpory, aby niečo ukázal, ale nepodarilo sa.

2. Všimol som si Kňažkovu kampaň s gombíkom, ale nerozumel som jej. Ftáčnik má kampaň na štýl „kto nič nerobí nič nepokazí,“ aspoň tak to vnímam. Nesrovnal sa snaží, má veľké ambície, z bilboardov som tomu rozumel jasne.

Jozef Šétaffy
spoluzakladateľ Pizza Mizza

1. Nevolil by som určite pána Ftáčnika, lebo mám naňho ťažké srdce kvôli rozkopanej Štúrovej ulici. Rozumiem, že mesto sa musí rozvíjať, ale na tej stavbe celé dni nie je ani nohy. Budem voliť Milana Kňažka, pamätám si na jeho úlohu v novembri 1989, bol jeden z mála ľudí, ktorí mali odvahu vyjsť na tribúnu. Okrem toho je to osobnosť, ktorá bude dôstojne reprezentovať a vyhovuje mi aj jeho politický názor, ja tiež nemám rád komunistov.

2. V Bratislave je toľko tých bilboardov a reklám, že sa voči nim snažím byť imúnny a systematicky sa snažím si ich nevšímať.

Laci Strike
tanečník a choreograf

1. Bohužiaľ som nejaký vyčerpaný z tých volieb a kampane kandidátov ma neosluvujú. Ani jedna. Na druhej strane musím povedať, že nie je mi to jedno. Ale úprimne, ešte som sa ani nerozhodol, či pôjdem voliť. A hlavne koho.

2. Mne to príde, že tie kampane sú dokola o tom istom. Bez nápadu, bez srdca. Je tam stále nejaký sľub, ktorý do veľkej miery nebude naplnený. A som z toho smutný.

 

 

 

 

01 - Modified: 2006-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: CD sú obľúbeným vianočným darčekom
01 - Modified: 2024-04-08 11:17:55 - Feat.: - Title: Poľský premiér Tusk priznal neúspech v komunálnych voľbách. Kaczyňski chce prevziať moc v štáte 02 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 03 - Modified: 2024-03-31 07:10:00 - Feat.: - Title: Erdogan sa v komunálnych voľbách pokúsi dobyť späť Istanbul a Ankaru 04 - Modified: 2024-03-23 17:23:18 - Feat.: - Title: „Tentoraz to nenechám len tak.“ Slováci si vyberajú ďalšieho prezidenta, takto sa volí v Bratislave (+ video) 05 - Modified: 2024-03-05 13:20:00 - Feat.: - Title: „Spaľováky“ bez šance: Poznáme finalistov prestížnej ankety Svetové auto roka 2024
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 23:20