StoryEditor

Fico: Keď si predstavíme, čo mohli migranti nosiť v batohoch, tak nám musí chodiť mráz po chrbte

27.11.2015, 11:31
Vláda Roberta Fica na mimoriadnom rokovaní dnes schválila novelizáciu zákonov, ktoré majú posilniť bezpečnosť Slovenska.

Ficova vláda dnes na mimoriadnom rokovaní schválila množstvo konkrétnych novelizácií zákonov, ktoré majú smerovať k posilneniu bezpečnosti Slovenska a právomocí v boji proti terorizmu. Vyhlásil to premiér Robert Fico na tlačovej konferencii.

Doplnil, že dal návrh, aby všetky tieto legislatívy boli v parlamente prerokované v skrátenom konaní na budúci týždeň. „Chcem pripomenúť všetkým, ktorí pochybovali, že vláda vidí jasný súvis medzi migráciou a hrozbami, ktoré v sebe nesie terorizmus. Je dokázané, že niektorí páchatelia nedávnych útokov v Paríži prišli tzv. balkánskou cestou,“ vyhlásil Fico.

Premiér dodal, že pri tejto migrácii, kedy prišlo do Európy státisíce ľudí, je možné, že na území Európy je veľký počet bojovníkov Islamského štátu. „Keď si len predstavíme, čo mohli nosiť v tých batohoch, tak nám musí chodiť mráz po chrbte.“

Fico tvrdí, že ho prekvapuje vyjadrenie niektorých politikov, že opäť sa treba vrátiť k myšlienke povinných kvót. „Vláda nebude na žiadnej úrovni súhlasiť s povinnými kvótami,“ opäť zdôraznil.

Policajti podľa návrhu budú môcť zaistiť každú osobu na mieste, kde hrozí alebo kde došlo k teroristickému útoku. Zároveň sa rozšíria právomoci príslušníkov polície ohľadom prehliadky dopravných prostriedkov či vykázaní ľudí z určených miest.

Polícia po súhlase súdu tiež získa nepretržitý prístup k prevádzkovým a lokalizačným údajom mobilných operátorov o ich klientoch, ktorí sú hľadanými osobami. Väznice zase budú môcť vykonávať odpočúvanie telefonátov odsúdených s výnimkou hovorov s advokátom, rovnaké pravidlo má platiť aj pre obvinených vo väzbe.

Nové právomoci a úlohy zrejme dostanú civilné tajná služba (SIS) a vojenské spravodajstvo. SIS napríklad bude môcť navrhnúť súdu, aby zakázal prevádzku internetových portálov, ktoré propagujú terorizmus, extrémizmus či sekty.

Takisto začne zhromažďovať informácie o nelegálnej migrácii a kybernetickej hrozbe a získa prístup k záznamom kamerového systému, ktorý monitoruje verejné priestranstvá.


 

01 - Modified: 2007-11-21 06:59:00 - Feat.: 0 - Title: Vo Varšave evakuovali úrad premiéra
01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:29