StoryEditor

Ficova vďaka opozícii a dobrá správa pre Kažimíra. Toto sú top udalosti utorka

21.10.2014, 20:03
Autor:
redred

Štát zakázal vývoz vody a povolil jednoeurové eseročky

Vládny Smer-SD ďakuje opozícii za podporu ústavného zákazu vývozu vody do zahraničia. Opozícia tak podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pomohla splniť Smeru-SD "ďalší z významných cieľov programového vyhlásenia vlády". Predseda vlády poďakoval aj vlastným poslancom.

Šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) pripomenul, že do novely Ústavy SR sa dostal aj opozičný návrh. Zdôraznil, že vždy, keď ide o zmysluplný návrh, Smer-SD je ochotný o ňom diskutovať a aj ho prijať.

Od januára budúceho roka budú môcť na Slovensku vznikať spoločnosti s ručením obmedzeným (s. r. o.), ktorých základný vklad pri založení bude symbolické jedno euro. Vyplýva to z novely Obchodného zákonníka, ktorú dnes definitívne schválil parlament. Na rokovanie NR SR ju predložilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Viac čítajte tu.


Bratislava prehrala spor o PKO. Známa stavba sa môže búrať

Spor o búraní bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO) hlavné mesto znova prehralo. Na Krajskom súde v Bratislave dnes vyniesli rozsudok, podľa ktorého je zmluva so spoločnosťou Henbury Development, vlastníkom pozemkov pod PKO, platná.

Bratislavskí poslanci podľa sudkyne rozhodnutím o predaji pozemkov investorovi vyjadrili aj vôľu odstrániť objekty kultúrneho stánku. Mesto však ešte môže podať dovolanie na Najvyšší súd, či takéto rozhodnutie automaticky znamenalo aj zbúranie budov.


Dlh Slovenska umelo klesol. Vyhli sme sa kritickej hranici

Ušetriť približne 400 miliónov eur. To znamená, zoškrtať tri percentá z celkových výdavkov štátneho rozpočtu. S týmito krokmi muselo ministerstvo financií rátať pri zostavovaní budúcoročného rozpočtu. Dôvod? Náš dlh za minulý rok mal presiahnuť 55 percent. Ide o hranicu, kedy sa spúšťa už tretia úroveň takzvanej dlhovej brzdy, čiže súboru šetriacich opatrení.

Nakoniec sa však minister financií Peter Kažimír (Smer–SD) pred spustením brzdy zachráni. Minuloročná "sekera" totiž túto kľúčovú hranicu podlezie. A dlh tak bude na úrovni 54,6 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil Eurostat.


Pistorius pozná verdikt. Za zabitie priateľky pôjde na päť rokov do väzenia

Hendikepovaný juhoafrický atlét Oscar Pistorius si za zabitie svojej priateľky Reevy Steenkampovej odsedí päť rokov vo väzení. Sudkyňa Thokozile Masipová vyniesla verdikt v utorok o 10.34 SELČ v budove Najvyššieho súdu v Pretórii. Za nedovolené ozbrojovanie súd udelil Pistoriusovi aj formálny trojročný podmienečný trest.

Pistoriusa pred mesiacom uznal súd vinným z usmrtenia z nedbanlivosti. Horná sadzba za tento čin v JAR je trest odňatia slobody na 15 rokov, v menej závažných prípadoch aj podmienečný trest odňatia slobody. Sudkyňa sa priklonila k "strednej ceste". "Podmienečný trest by v radoch verejnosti vyvolal zlú krv. V tomto prípade je nutné, aby si obvinený odpykal trest vo väzení. Nestotožňujem sa však s jeho hornou hranicou, na druhej strane ani príliš mierny trest by nebol adekvátny," povedala sudkyňa. Po vypočutí verdiktu príslušníci polície eskortovali Pistoriusa zo súdnej sály do väzobnej miestnosti.


Bankové giganty dostali pokutu z Bruselu. Zaplatia 90 miliónov

Európska komisia vyrubila americkej banke JPMorgan a švajčiarskym finančným ústavom UBS a Credit Suisse pokuty v celkovej výške 94 miliónov eur. Je to trest za manipuláciu s kľúčovou londýnskou medzibankovou úrokovou sadzbou (LIBOR) na švajčiarsky frank a nelegálnu dohodu na cenách derivátov na sadzby švajčiarskej meny.

01 - Modified: 2006-11-27 12:57:22 - Feat.: 0 - Title: Polícia bude Ladislava R. a Ernesta V. vyšetrovať na slobode
01 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 02 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 03 - Modified: 2024-04-09 15:30:00 - Feat.: - Title: Prečo sa Dankovi Ficovo plašenie páčiť nemusí 04 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií 05 - Modified: 2024-04-04 15:11:55 - Feat.: - Title: Chystané škrty nestačia. NBS: Ficova vláda by mala prijať aj dodatočné opatrenia za vyše tri miliardy eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:06