StoryEditor

Opozícia sa pustila do Smeru: Nechce odkryť majetky funkcionárov

14.10.2014, 17:33
Autor:
tasrtasr

Strana Smer-SD nechce pripustiť, aby sa verejnosť pred parlamentnými voľbami 2016 dozvedela o majetkovom stave jej verejných funkcionárov. Tvrdí to poslanec Národnej rady SR Miroslava Beblavý (nezaradený, Sieť). Poukazuje na to, že Smer-SD dosiaľ neprišiel s vlastným návrhom na podrobnejšie majetkové priznania verejných funkcionárov a opozičný návrh odsúva tak, aby ho plénum nestihlo prerokovať. Opozičná novela je pritom tá, na ktorej sa zhodli všetky parlamentné strany v pracovnej skupine.

Podobný názor ako Beblavý má aj Miroslav Kadúc (OĽaNO), Lucia Žitňanská (Most-Híd), Martin Poliačik (SaS) a Alojz Přidal (KDH), ktorí opozičnú novelu presadzujú. "Smer ľuďom odkazuje, že sa nemajú starať do majetkov funkcionárov, ktorých si sami zvolili," povedal dnes na tlačovej konferencii v parlamente Beblavý. "Vládna strana nechce, aby občania videli, akým majetkom oplývajú sociálni demokrati tejto krajiny," uviedol Kadúc. Ani podľa Přidala niet žiadnych pochýb, že Smer-SD tento zákon nechce.

Podľa Beblavého je pravdepodobné, že na aktuálnej schôdzi parlament nestihne novelu prerokovať. A teda verejní funkcionári nebudú musieť podávať od januára 2015 podrobnejšie majetkové priznania. Naďalej tak verejnosť podľa opozície nebude vedieť odčítať majetkové prírastky a preveriť, či funkcionár mohol svoj majetok nadobudnúť zo svojich príjmov, alebo nie. "Verejnosť sa nedozvie podrobnosti o majetkových pomeroch a prírastkoch verejných funkcionárov pred parlamentnými voľbami," poznamenal Beblavý.

Žitňanská pripomína, že parlamentné strany sa pred minulými voľbami zaviazali, že do roka od volieb predložia novelu zákona o konflikte záujmov. Dodala, že návrh je na stole, ale bez hlasov Smeru-SD neprejde. Žitňanská apeluje na dodržanie predvolebného sľubu. Odmieta vyjadrenia podpredsedníčky parlamentu Jany Laššákovej (Smer-SD), že sociálni demokrati prídu so svojím komplexnejším návrhom neskôr. "Mňa už nejaké neskôr pani Laššákovej nezaujíma, buď nech zahlasujú za tento zákon, alebo predložia lepší," vyhlásila. Zároveň si myslí, že poslanci Smeru-SD sa navrhnutej novele bránia práve pre jej komplexnosť.

Smer-SD avizoval predloženie svojho návrhu. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) povedal, že príde na jeseň, tvrdil, že od januára budú podrobnejšie majetkové priznania. Návrh Smeru-SD dosiaľ do parlamentu neprišiel. Opozičný návrh je kompromisný návrh, na ktorom sa zhodla pracovná skupiny zložená zo všetkých parlamentných strán vrátane Smeru-SD. Sociálni demokrati však od návrhu napokon ustúpili a už po druhý raz ho predkladá len opozícia.

"My nebudeme skákať, ako nám bude poslanec Beblavý s pani poslankyňou Žitňanskou pískať," reagoval poslanec Smeru-SD Anton Martvoň. Sociálni demokrati podľa jeho slov pracujú na svojom návrhu, ten opozičný má podľa neho viac nedostatkov. Ide pritom o návrh, s ktorým súhlasil napríklad jeho spolustraník Otto Brixi.

Na otázku TASR, či sa verejnosť pred parlamentnými voľbami nedozvie podrobnejšie majetkové pomery verejných funkcionárov, povedal, že by nebol taký skeptický. "Treba čakať," poznamenal. Na otázku TASR dokedy, keď už teraz strany so splnením predvolebného sľubu meškajú, odvetil, že dva mesiace hore-dole už veľkú úlohu nehrajú. Zdôraznil, že on osobne sa podrobnejšieho zverejňovania svojho majetku nebojí. "Nemám čo skrývať," povedal Martvoň.

Návrh má priniesť podrobnejší prehľad o majetku verejných funkcionárov, a tým zlepšiť kontrolu. Po novom by sa mali dať lepšie porovnávať majetkové prírastky a legálne príjmy verejného funkcionára. Majetkové priznania by mali podávať všetci verejní funkcionári volení parlamentom.

Mali by priznávať aj dary nad 4000 eur a majetok opisovať. Tiež by mali informovať o prenájme alebo výpožičke. Pokiaľ by funkcionár rozhodoval o veci, na ktorej má osobný záujem, mal by byť povinný svoj osobný záujem oznámiť predtým, ako na rokovaní o veci vystúpi, alebo o nej bude hlasovať. Zmeny by sa mali dotknúť aj pokút za porušenie zákona.

Novela prináša napríklad aj možnosť menšine v parlamentnom výbore pre nezlučiteľnosť funkcií namietať na Ústavnom súde SR rozhodnutie väčšiny. Dnes sa totiž stáva, že výbor má dať pokutu funkcionárovi napríklad za zle podané majetkové priznanie, no väčšina to odmietne, a tým sa prípad uzatvára. Po novom by rozhodnutie väčšiny mohol Ústavný súd SR zvrátiť.

 

01 - Modified: 2006-11-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruskí turisti Slovensko veľmi nevyhľadávajú
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:56 - Feat.: - Title: Hlina v HNtelevízii: Fico má systém, ako skrotiť Danka 02 - Modified: 2024-04-26 13:44:29 - Feat.: - Title: Ficove výroky znepokojujú opozíciu. Ohrozené sú dôchodky dvoch miliónov ľudí, tvrdia 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 05 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:14