StoryEditor

Pacient je pre Ficov Smer na poslednom mieste, tvrdí Uhliarik

17.03.2015, 11:31
Autor:
SITASITA
Opozičné strany požiadajú predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richarda Rašiho (Smer-SD), aby zvolal mimoriadny výbor

Minister zdravotníctva Viliam Čislák nebude musieť vypracovať správu o stave zdravotníctva na Slovensku a opatreniach na zníženie zadlženia a zlepšenia stavu v rezorte.

Návrh, aby minister do parlamentu predložil správu o zdravotníctve do 15 dní, v utorok v parlamente predstavil poslanec za KDH Ivan Uhliarik v mene poslaneckých klubov KDH, Most-Híd a OĽaNO. Vládny Smer-SD Uhliarikov návrh zamietol.

"Vládna strana aj schválením novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti ukázala, že pacient je pre Smer na poslednom mieste," povedal pred novinármi Uhliarik.

Opozičné strany teraz požiadajú predsedu parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richarda Rašiho (Smer-SD), aby zvolal mimoriadny výbor, na ktorom by Čislák mal predložiť správu o stave zdravotníctva a opatreniach na zníženie dlhu.

Výhradami voči rezortu zdravotníctva nešetril v pondelok prezident Andrej Kiska. Hlave štátu chýbajú opatrenia, okrem iného také, ktoré by zastavili netransparentné a neefektívne nakladanie s peniazmi v zdravotníctve.

Po stretnutí s ministrom zdravotníctva Viliamom Čislákom Kiska konštatoval, že od neho nepočul absolútne žiadne opatrenia, ktoré by v tomto smere prijal a ani termín, kedy takéto opatrenia prijme.

Nedôvera ľudí je podľa prezidenta veľká, očakávajú, že sa zakročí proti netransparentnému narábaniu s verejnými zdrojmi v zdravotníctve.

Prezident pripomenul, že Čislák je ministrom viac ako štyri mesiace, na stretnutie ho pozval, aby sa dozvedel, čo sa v zdravotníctve mení a čo ešte plánuje meniť za rok, ktorý zostáva do volieb.

Podotýka, že i keď nemôže hovoriť ministrovi, čo má robiť, môže sa aspoň pýtať, čo sa bude robiť, aby sa zdravotníctvo mohlo starať o to, čo je jeho jediná a hlavná úloha, teda liečiť ľudí.

Zaujíma ho, čo sa mieni robiť s tým, že máme zlú atmosféru medzi pacientmi a lekármi, či so sťažnosťami lekárov na neprehľadné pomery, ktorí hovoria dokonca o zdravotníckej mafii. Prezident poukázal aj na to, že nemáme zavedené štandardné diagnostické a liečebné postupy, ktoré sú bežné v iných štátoch.

 

01 - Modified: 2007-04-16 06:38:26 - Feat.: 0 - Title: Maďarič varuje Harabina
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:22