StoryEditor

Do primitívnych sporov nemám ísť

Kandidátka Smeru/Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová pre HN:

V prvom kole ste získali len niečo vyše 24 percent voličských hlasov. Kde ste spravili chybu?

Nemám pocit, že som spravila chybu, získala som 28-tisíc hlasov, čo je 24 percent. Kandidovala som za jednu stranu proti ôsmim pravicovým, takže ten výsledok plus – mínus korešponduje s výsledkom volieb do Národnej rady.

 

Ale aj v iných krajoch postavil Smer sám kandidáta, a uspeli výraznejšie ako vy?

V iných krajoch nebola nikde taká koalícia ako bola v Bratislavskom samosprávnom kraji, a to z dôvodu, že Pavol Frešo predal všetky ostatné koalície za svoju vlastnú podporu. Pre neho je životne dôležité udržať sa vo funkcii predsedu Bratislavského kraja. Nie je tajomstvom, že ak by neuspel, tak by sa jeho politická kariéra skončila.

 

Je pár dní do volieb, a vy ste v Štrasburgu. Vyzerá to tak, že ste boj o Bratislavu vzdali.

Nie som v Štrasburgu na dovolenke, v Štrasburgu som preto, lebo sa tento týždeň definitívne bude hlasovať o predĺžení čerpania štrukturálnych fondov pre Slovenskú republiku. Som tu preto, aby občania Slovenska mohli profitovať ešte o rok dlhšie z končiaceho sa finančného obdobia. Je to úplne normálne. Nenormálne je, ak niekto má kampaň, nechodí na zasadnutia, ako to bolo v prípade pána Freša niekoľkokrát.

 

Pre občanov Slovenskej republiky je predsa ten Štrasburg alebo Brusel ďaleko.

To je možné, ale tu sa o tom rozhoduje. Mňa mrzí, že sa o tom nerozhoduje v Bratislave.

 

Narážam na to, či by ste nemali byť pred druhým kolom tu a ešte zabojovať.

A čo by som v tejto chvíli robila v Bratislave, keď je zasadnutie Európskeho parlamentu? Len čo by som sa vybrala prednášať niekam na školu, tak by ste napísali, že zneužívam školy na kampaň. Keď som išla informovať ako poslankyňa Európskeho parlamentu, ako prebieha N+3 v rámci Slovenska, tak som si robila kampaň. Keď som išla na stretnutie s pánom Ftáčnikom, bolo zle, že si robím kampaň. Takže nerozumiem, čo by som teda mala robiť?

 

Čiže vy ste rezignovali kvôli tomu, čo napíšu médiá?

Absolútne som nerezignovala. Veď som si robila sedem mesiacov kampaň, teraz tá kampaň pokračuje, momentálne sa snažím pomôcť občanom Slovenska a aj občanom Bratislavského kraja tým, že ideme hlasovať o N+3.

 

Ale teraz, keď kampaň vrcholí, tu nie ste. Zároveň chcete dodržať moratórium, čiže čo od vás ešte budú môcť voliči počuť, aby vás šli voliť?

Ale mňa stále vidia, vidia ma na mojej bilbordovej reklame, vidia ma v europarlamente. Veď ja som v tejto chvíli zodpovedná za to, aby som vykonávala mandát, ktorý mám, a jediný, ktorý mám, je tento. Ja som využila sedem mesiacov na to, aby som sa s ľuďmi stretávala.

 

Premiér Robert Fico bol v rámci kampane v Košiciach, v Nitre, v Trnave...

Premiér bol aj v Bratislave, akurát o tom nikto nenapísal. Mali sme veľký mobilizačný míting v Istropolise, bolo tam vyše 900 ľudí, premiér tam mal polhodinové vystúpenie.

 

A teraz pred druhým kolom?

Ale on už bol v Bratislave, on je v Bratislave stále, keď nie je mimo Bratislavy. Navyše sa aj v druhom kole zapojí najaktívnejšie zo všetkých krajov – v Bratislavskom kraji totiž volí.

 

Vám stačí taký spôsob podpory od premiéra, aký vám vyjadril?

Ja nevidím dôvod na to, aby som robila, čo Frešo. Aby som pred seba postavila zástup predsedov iných strán len preto, aby som bola zvolená. Pán premiér mi ako predseda strany veľmi pomohol, bol na mítingu, počas celej kampane so mnou komunikoval, hovorili sme o stratégiách, videl všetky návrhy, ktoré boli s kampaňou spojené. Čo by mal ešte viac urobiť.

 

Čo vám poradil do druhého kola, aby sa Smeru podarilo otočiť a poraziť pravicu v Bratislave?

Aby som bola úprimná k ľuďom, aby som ľuďom ďalej hovorila o programe, pretože to je najlepšia cesta. A tiež mi povedal, aby som nešla do primitívnych konfrontácií, ako Pavol Frešo.

 

Ale veď sám premiér vo volebné ráno vyhlásil, že ešte budeme počuť o kauzách Pavla Freša, o prevodoch pozemkov a iných. Nič viac sme však k tomu nezachytili.

Ja som o tom veľmi otvorene hovorila v diskusii, v ktorej som bola s Frešom. Nikto o tom neinformoval. Tak neviem, má pán premiér urobiť tlačovku o tom, ako pán Frešo hospodáril na úrade?

Od vás sa to očakáva.

Ja som to urobila opakovane, nikoho to nezaujímalo.

 

Aké šance si dávate v druhom kole?

Pre mňa je úspechom to, že som sa dostala do druhého kola. A že je to vyjadrenie toho, že Pavol Frešo nedostal potrebných 51 percent v prvom kole. Je to vyjadrenie nespokojnosti obyvateľov s ním.

 

Je strana Smer spokojná s tým, že získala len jedného poslanca v zastupiteľstve?

Klamala by som, keby som povedala, že strana je spokojná s tým, že má len jedného poslanca, ale sme spokojní s tým, že sme v druhom kole a že Pavol Frešo napriek širokej koalícii nevyhral prvé kolo.

 

Ak sa vám nepodarí v druhom kole poraziť ho, ako vidíte svoju politickú budúcnosť?

Úplne normálne.

 

Budete sa uchádzať o post europoslankyne v ďalších voľbách?

Áno, ale to je otázka po druhom kole.

 

Bude vedenie strany vyvodzovať dôsledky voči vedeniu v Bratislave kvôli neúspechu?

Nemyslím si, že treba to, čo sa udialo v Bratislave, hodnotiť ako neúspech. My sme išli do tohto súboja s dôsledným programom. Nie je žiadny dôvod na to, aby niekto vyvodzoval nejaké dôsledky voči regionálnym štruktúram.

 

Vyčítali ste Pavlovi Frešovi, že vzal peniaze školám, resp. dal im menej. Kde vidíte rezervy v kraji, aby ste im mohli dať viac peňazí?

Keby ich nebol Pavol Frešo vybúchal cez schránkové firmy na vymyslené havárie, tak by sme tie peniaze mali. Lebo Bratislavský kraj peniaze má.

01 - Modified: 2005-09-21 21:28:47 - Feat.: 0 - Title: Na burze sa predalo päťtisíc kubíkov dreva
01 - Modified: 2013-11-26 22:00:01 - Feat.: - Title: Kotlebu volil aj biznis. Natruc 02 - Modified: 2014-06-03 15:17:00 - Feat.: - Title: Tri kraje by pomohli najmä Smeru 03 - Modified: 2013-11-24 23:00:01 - Feat.: - Title: Päť hlavných momentov druhého kola 04 - Modified: 2013-11-24 22:33:13 - Feat.: - Title: Citát dňa 05 - Modified: 2013-11-25 07:13:18 - Feat.: - Title: Slovensko ukázalo svoju skrytú tvár
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 02:49