StoryEditor

Reportáž z Trnavy: Ako sa v katolíckej Trnave rozložia Procházkove hlasy

29.03.2014, 18:43
Ako vidia slovenské voľby Česi? Prečítajte si reportáž Luboša Palatu.

Sedemdesiattisícovej Trnave sa nie nadarmo hovorí malý Rím. Kostolov a cirkevných budov je tu viac, než v Bratislave. Trnavský Dóm svätého Mikuláša, mohutná gotická katedrála, bol po stáročia hlavným chrámom celého Uhorska, tak ako Trnava bola metropolou všetkých uhorských katolíkov.

Duch katolíckeho mesta pretrval v Trnave dodnes. Prejavilo sa to aj pri prvom kole volieb prezidentských volieb, keď tu kresťanský demokrat Radoslav Procházka porazil filantropa a podnikateľa Andreja Kiska a keby bolo na Trnavčanoch, tak by do druhého kola proti Robertovi Ficovi postúpil on.


Bazilika svätého Mikuláša. Snímka: MAFRA/Luboš Palata

To, komu dajú svoj ​​hlas voliči Radoslava Procházku, ktorých bolo v Trnave dvadsaťsedem percent a na celom Slovensku 21, môže rozhodnúť sobotňajšie druhé rozhodujúce kolo prezidentských volieb. Katolíckych voličov sa totiž na svoju stranu pokúsil pritiahnuť premiér Robert Fico, ktorý nechal svoj ​​Smer odhlasovať spoločne s kresťanskými demokratmi štyri dni pred voľbami zmenu ústavy, ktorá zakotvila výlučnosť manželstva ako "zväzku medzi mužom a ženou". Svojho súpera, podnikateľa Andreja Kisku, tiež verejne obvinil z kontaktov so sektou scientológov, čo opäť mohlo hrať úlohu práve hlavne pre katolíckeho voliča.

"Scientológia, to neviem ani čo je. Ale zato viem, kto je Fico, komunista. Toho voliť nebudem," hovorí staršia pani, ktorá vychádza z volebnej miestnosti na trnavskej radnici. Podobne hovoria aj mnohí ďalší, ktorí v ​​prvom kole volili Prochádzku. "Áno, samozrejme, budem voliť Kisku. Veď by nám tu vládla jedna strana," hovorí mladý otec, ktorý si vyšiel s rodinou na obľúbenú prechádzku parkom okolo trnavských hradieb.

Nie je to ale tak, že by tu Robert Fico nemal svojich voličov. Ostatne dostal tu v prvom kole viac, než bol republikový priemer, hoci ani tu tridsať percent nepresiahol. "Ja budem voliť Fica, pretože za neho sa tu veľa urobilo. Rekonštruuje sa pešia zóna, urobili nové stanice, je tu nová budova univerzity. Jednoducho sa tu žije lepšie," hovorí asi päťdesiatročný Andrej Kocúr, ktorý býva na jednom z miestnych sídlisk. "A Kiska, kto je Kiska? Milionár, ktorý si chce naraz kúpiť funkciu prezidenta. Veď to je šialené," rozčuľuje sa Kocúr.

Avšak najväčší vplyv na to, kto nakoniec bude v sobotu v noci novým slovenským prezidentom, bude mať to, čí voliči prídu voliť. V prvom kole, ktoré sa zdalo pre Roberta Fica jasné, neprišli k volebným urnám státisíce ľavicových voličov, pretože Fico bol jasným favoritom na postup do druhého kola. Súdiac podľa účasti, ktorú nielen v Trnave, ale po celom Slovensku, hlásili už okolo poludnia volebné miestnosti výrazne vyššiu, mnohí z Ficových voličov v druhom kole prišli.

Naopak je otázka, koľko z voličov neúspešných opozičných kandidátov Radoslava Procházku a štvrtého v poradí Milana Kňažka, príde teraz v druhom kole a podporia Kisku. Mnohí totiž nemajú motiváciu voliť. "Ja som chcela Procházku, Kisku voliť nebudem, je nepríťažlivý," hovorí mladá Nitranka. "Ale rozhodne to nie je preto, že by som sa bála, že je scientológ. Proste to nie je môj kandidát," dodáva.

Pár katolíckych voličov sa napriek tomu podarilo uloviť pre Fica aj kardinálovi Jánovi Chryzostomovi Korecovi, ktorý premiérovi prekvapivo vyjadril tesne pred voľbami podporu. "Je to taká voľba medzi neznabohmi, ale Fico sa mi zdá predsa len serióznejší," hovorí dôchodca, ktorý je v tichej štvrti okolo dómu na popoludňajšej prechádzke so psom.

Po desiatej hodine večer, keď sa začnú sčítavať hlasy, sa ukáže, ako všetky tieto vplyvy zapracovali s hlasmi voličov a kto nakoniec bude prezidentom.

01 - Modified: 2006-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Negatívny názor Američanov na islam rastie
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-24 07:51:43 - Feat.: - Title: Expolicajt podozrivý z lúpeží je odborovým predákom. „Ten, kto vám dal informácie, tiež nie je svätý,“ povedal 03 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 04 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 05 - Modified: 2024-04-08 05:32:07 - Feat.: - Title: Začína sa rozsiahla rekonštrukcia mosta v križovatke D1 a R1 pri Trnave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:58