StoryEditor

Strednú vrstvu hájime ako jediní

27.12.2015, 23:00
Predseda strany SDKÚ-DS Pavol Frešo v rozhovore pre HN o hodnotách, ktoré jeho strana reprezentuje:

Tešíte sa na to, že po šiestom marci 2016 nebudete musieť počúvať výčitky, že sedíte na dvoch stoličkách a budete sa môcť sústrediť na prácu v župe?

Ja sa na prácu v župe sústredím aj teraz. A to, kto na akých stoličkách sedí, sa predsa rozhoduje vždy vo voľbách.

Zatiaľ to vyzerá, že po voľbách už nebudete sedieť v parlamente.

O tom rozhodnú voliči. Pre mňa to nie je fráza.

Pred dvoma rokmi ste v rozhovore pre HN povedali, že poslanecký klub SDKÚ-DS bude mať v roku 2016 viac členov, ako mal po voľbách v roku 2012. Váš klub nielenže nie je väčší, ale už ani neexistuje. Kde sa stala chyba?

Popravde povedané, SDKÚ-DS prešla hlbokou transformáciou, alebo ak chcete reformou. Vtedy som vychádzal z vlastnej generálnej línie, ktorú sme schvaľovali na kongrese, kde som hovoril, že pôjdeme do každých volieb a že SDKÚ-DS už nebude značka, ktorá ťahá ľudí, ale ľudia musia v rámci volieb ťahať značku. Tých chýb, ktoré sa stali, bolo omnoho viac, ako by sme obsiahli v jednom rozhovore, a určite sa stala chyba aj v mojom odhade, stala sa chyba pri samotnej transformácii. Jednoducho, SDKÚ-DS bola minimálne od čias Gorily pod enormným tlakom. Ja som sa o túto transformáciu pokúšal a robil som ju. Transformácia vyvrcholila tým, že SDKÚ-DS ide do volieb, podáva kandidátku, ale uznávam, že keď robíte nejakú zmenu, tak sa nedá urobiť bez chýb a určite som ich urobil aj ja. A tie chyby ma dnes mrzia.

Aké chyby myslíte?

Každému chlapovi sa ťažko priznávajú chyby. Ale myslím tie veci, ako to vyzeralo zvonku, a špeciálne vtedy, keď odchádzali zo strany ľudia a voliči tomu nerozumeli, to považujem aj za svoju zodpovednosť.

A prečo teda odchádzali?

Tú časť zodpovednosti na seba beriem, pretože som bol človek, ktorý stál na čele toho celého. A tí ľudia odchádzali a hovorili, že odchádzajú aj kvôli mne. Ale jednou z chýb je i to, že ani ja celkom dobre neviem, prečo tí ľudia odišli. To znamená, že ani jeden z nich neodišiel pre hodnotový spor. A nemyslím si, že problémom som bol ja osobne, ale problémom bol možno aj vzťah k hodnotám, ktoré SDKÚ-DS reprezentuje. Možno sa na to pozerám aj s bývalými kolegami z iného uhla, ale ja som podpísal prihlášku iba do jednej strany, do ODS, a tie hodnoty ako sloboda, demokracia, trhové hospodárstvo boli jasné tak v roku 1992, ako aj dnes. Preto hovorím, že neviem celkom presne, prečo tí ľudia odišli, ale rozumiem tomu, že hovoria, že to bolo kvôli mne. Ale to, že neodišli kvôli hodnotám, tvrdím preto, lebo bývalí poslanci SDKÚ-DS zakotvili v stranách naprieč celým politickým spektrom. Od Slovenskej národnej strany cez euroskeptickú SaS až po národnostnú stranu Most-Híd. V každej z týchto strán hovoria, že reprezentujú hodnoty, ktoré reprezentovali v SDKÚ. A toto otvorene kritizujem, lebo to nie je možné. Ja by som sa ich rád na tie hodnoty opýtal. Lebo zvyšok strany zostal pri hodnotách rovnako ako naši voliči. Neverím, že volič SDKÚ-DS, ktorý nás opakovane volil, si predstavuje, že ho bude zastupovať strana, v ktorej vystupujú ešte bývalí ministri z čias Slotu. Keby boli zostali na pôde SDKÚ a mali by väčšinu, dnes by sme mali nového predsedu. Ale skôr volili útek do iných strán.

Vy by ste sa nebránili takej zmene?

Ak by na to mali dostatok hlasov, tak s tým nemám problém. Ale problém je to, že smerovali do viacerých strán. Záujem pokračovať v hodnotách SDKÚ-DS bol určite nižší. To je zrejmé už len z toho, že neodišli pre hodnotový spor a že odišli do viacerých strán. Ale priznávam, že som to mal ako predseda urobiť iným spôsobom. No robil som to najlepšie, ako som vedel, a keď sa na to spätne pozerám, tak nemám oveľa viac porozumenia.

Nové tváre z kampane sú ľudia, ktorí ťahajú značku? Podľa preferencií v prieskumoch to tak nevyzerá.

Preferencie hovoria, že ľudia stále dôverujú hodnotám SDKÚ-DS.

Tie tri percentá znamenajú dôveru?

Áno, stále jej dôverujú. Niekde je to aj viac ako štyri percentá. A čo je ešte dôležitejšie, väčšina bývalých voličov SDKÚ-DS neprešla k iným stranám, ale sú v pozícii nevoličov. Často sa s výčitkami obracajú na mňa aj mojich spolustraníkov, že by radi volili SDKÚ-DS, keby mohli uveriť tej transformácii, ktorá sa udiala. Mojou misiou je v tejto chvíli presvedčiť, že transformácia je dokončená.

Voliči teda čakajú na príležitosť, aby mohli ísť voliť SDKÚ?

Popravde povedané áno. A veľmi veľa voličov.

Vyjadrením hodnôt býva program, ale na vašej stránke stále nie je. Sú tam iba východiská z roku 2012.

Po novom roku ho ideme predstaviť. Urobili sme transformáciu strany, kandidátku, ktorá reprezentuje strednú vrstvu, živnostníkov, lekárov, pedagógov, čiže typických predstaviteľov SDKÚ-DS.

Akou formou budú hodnoty SDKÚ pretavené do programu, keďže ho nepoznáme?

Ten program nadväzuje na hodnoty, ktoré SDKÚ-DS reprezentuje. Pár príkladov: určite tam bude rovná daň, zlepšenie podnikateľského prostredia napríklad formou zjednodušených licencií pre živnostníkov, pre malých podnikateľov je isté. Bude tam aj jasná proeurópska orientácie. Prioritou bude obnovenie II. piliera, podpora strednej vrstvy, živnostníkov a malých podnikateľov. A celkom určite reforma v dvoch najpálčivejších oblastiach. Prvou je zdravotníctvo, druhou školstvo. Že v týchto dvoch oblastiach je problém, cíti každá rodina na Slovensku

Hovoríte, že SDKÚ-DS je čitateľná a hodnotová strana. Dopriavate si ten časový luxus pri predstavení programu práve preto?

Ak to odo mňa prijmete tak naozaj, tým, že SDKÚ-DS má zrejmé svoje tradície, tým, že prechádzame transformáciou, tak úplne kľúčové bolo postaviť na kandidátku ľudí, ktorí reprezentujú samotné hodnoty. A na toto sme sa sústredili viac ako na to, že by sme pozbierali všetky tie nápady a dali by sme tomu nejaký rámec, ktorý by sme ponúkli ako víziu programu.

Nedalo sa to robiť paralelne?

To je presne to, čo sa pýtam sám seba. Aj to sa dalo urobiť paralelne, aj tej kríze sa dalo vyhnúť, i keď ešte neviem celkom presne, ako. Máte pravdu. Ale pravda je aj taká, že máme len dve ruky. A priznávam, že tá kríza bola hlbšia, ako sme si vedeli predstaviť. A počas tej krízy sa vám veľmi ťažko hľadá programová zhoda, keď neviete, či tí ľudia nebudú na ďalší týždeň zaparkovaní v inej strane.

Je SDKÚ tou starou stranou?

Strana ostala verná svojim tradičným hodnotám a v tomto by som kritizoval aj bývalých členov, ktorí odišli. Zostáva verná demokratickým hodnotám, slobode jednotlivca, ľudským právam a trhovému hospodárstvu a podpore tých, ktorí hodnoty tvoria. Hovorím to preto, lebo si myslím, že tie ostatné strany to nereprezentujú dostatočne. A tvrdím to na základe aktov, ktoré tie strany robia. Vrátane mojich kolegov, ktorí do nich odišli. Keď zoberiete všetky tie strany, tak obhajobu strednej vrstvy nájdete len u SDKÚ. SDKÚ reprezentuje rovnaké hodnoty ako v roku 2006.

V jednom staršom rozhovore ste povedali, že preferencie začnú rásť, keď budete mať program, za ktorý sa môžete postaviť. Nie je jadro problému v tom, že chcete predstavovať program dva mesiace pred voľbami?

Ponúknem vám inú víziu, ako to môžete zobrať. Ten rozhovor bol v roku 2013. Župné voľby dopadli pre SDKÚ dobre.

Myslíte tým, že ste obhájili jedného župana?

Myslím tým, že som dostal 75 percent hlasov. Takže veľmi slušný výkon.

Máme však aj iné kraje, kde to pre SDKÚ nedopadlo tak dobre ako v Bratislavskom. Napríklad fiasko v Banskobystrickom kraji.

To nebolo fiasko len preto, že tam Ľudovít Kaník prehral, ale išlo aj o to, čo stálo za tým. Ale k hodnotám. Namiesto toho, aby sa pracovalo na programe, tak prebiehala transformácia alebo práceneschopnosť. A tá liečba trvala dlho. Ťažko môžete presadzovať program, a to ako predseda beriem na seba, keď neviete, či tí ľudia, s ktorými program presadzujete, chcú byť zajtra v strane. Ja to robiť neviem, možno by to niekto vedel robiť lepšie. Veľmi ťažko sa mi to priznáva. Je mi to ľúto špeciálne kvôli voličom, lebo toto si nezaslúžili. No keď sme toto vyriešili, potom môžeme predstavovať program a riešenia.

Nevyháňajú ich aj také kúsky ako nominácia Karola Mitríka na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu? SDKÚ síce získala svojho človeka, ale neboli tie škody zbytočne veľké?

Drvivá väčšina ľudí odišla dávno predtým. Nikto neodišiel kvôli hodnotovému sporu. Pre mňa je nepochopiteľné, keď človek, ktorý je zvolený za SDKÚ-DS, potom odíde reprezentovať iné hodnoty. Inak povedané, zradil vlastnú značku. A vôbec je to nepochopiteľné, keď to urobíte z pozície podpredsedu strany. Ak niekto zradí stranu, ktorú reprezentuje roky, tak nakoniec zradí aj štát, ktorý chce riadiť. Je to moje vnútorné presvedčenie. Ale aj naši bývalí i súčasní voliči veľmi tvrdo kritizujú tých ľudí, čo odišli z týchto pozícií. Rozumiem tiež kritike voči sebe, no zároveň počujem aj kritiku voči tým, ktorí odišli.

Keď zradí hodnoty desať z jedenástich poslancov a jeden europoslanec, nie je tá chyba niekde inde? Nezradilo v ich optike hodnoty vedenie strany?

Nikto nehovoril o zrade hodnôt. Nikto nehovoril ani o konflikte s hodnotami.

Vnímate to ako manažérske zlyhanie?

My sme dostali mandát ako tím. Ja som ten tím viedol a vnímam to ako zlyhanie tímu, a za to prijímam zodpovednosť. No nikto neodišiel kvôli debate o hodnotách. Základné hodnoty SDKÚ-DS nezradila. Samozrejme, že sme išli obhajovať hodnoty v Banskej Bystrici voči tomu, aby vyhral Marián Kotleba. Voľba Karola Mitríka je úplne rovnaká vec ako voľba Pavla Kandráča za Mikuláša Dzurindu. Normálne personálne rozhodnutie na úrovni strany.

To nebolo. On nebol nominantom jedného poslanca povedzme z HZDS.

Ale bolo. Jedno personálne rozhodnutie je omnoho menej vážna vec, ale nechám sa za to kritizovať, nedá sa to však porovnať s tým, že zrádzate vlastné hodnoty. Pre mňa je nepochopiteľné, že niekto sa podieľa na takej veci, že demoluje slobody, pochádzajúce ešte z čias Václava Havla. Keď dnes niekto zdvihne ruku za predĺženie väzby, tak si myslíte, že je to pokračovanie v hodnotách SDKÚ-DS? Ubezpečujem vás, že nikto z našich kandidátov by nič podobné neurobil.

Narážate na Luciu Žitňanskú?

Áno. Ale aby to nebolo osobné, nejde o ňu. Podľa mňa je to zrada hodnôt, čo je úplne neospravedlniteľné.

Stojíte si za rozhodnutím nominovať Karola Mitríka ako jediný opozičný poslanec?

Keby som to robil druhýkrát, pokúsil by som sa získať širokú podporu. Ale na druhej strane zakladateľ KDH, zakladateľ SDKÚ-DS, šéf tajnej služby, ktorý mal totálnu dôveru všetkých partnerov v rámci vlády Ivety Radičovej, je dobrý kandidát na šéfa NKÚ.

Stojíte si za tým?

Z toho som vychádzal, preto padol ten návrh. Rôzni partneri sa tam podvádzali, my sme jasne povedali, že sa už na tom nebudeme podieľať, a potom prišiel náš návrh. Keby som to robil druhýkrát, išiel by som presviedčať, aby sme tam nenechávali pôvodné vedenie, dajme tam niekoho nového, kvalifikovaného, tak ako v okolitých krajinách. Tento profil Karol Mitrík spĺňa.

Hovorili ste, že je tu množstvo nerozhodnutých voličov, ktorí čakajú na to, kedy vás môžu voliť. Neprebral vám počas vašej straníckej práceneschopnosti voličov Radoslav Procházka s agendou ochrany strednej vrstvy?

O tom rozhodnú voľby. Ja som sa s rešpektom vyjadroval o tom, že sa vzdal poslaneckého mandátu a hovoril som, že by si mali zobrať príklad aj iní, ktorí išli do Siete. Ale čo neuznávam, je to, ako mizerne sa zastal v druhom kole súčasného prezidenta Andreja Kisku. To jeho nejasné vystupovanie je pre mňa líderským zlyhaním.

Váš predchodca opustil pozíciu šéfa SDKÚ po volebnom fiasku v roku 2012. Čo je pre vás tá hranica, keď by ste povedali, že ste to nezvládli?

Na nedávnej tlačovke som povedal, že som nad tým vôbec nerozmýšľal. Kritizovali ma za to, že to znie pyšne. Ale vtedy som nedodal druhú vetu, prečo mi na to neostala ani sekunda. Lebo robím všetko pre to, aby som ľudí presvedčil, aby dali hlas SDKÚ-DS. Budeme sa s pokorou uchádzať o každý jeden hlas a to, čo bude po marci, nechajme na voličov.

Vnímate vy osobne nejakú hranicu úspechu? Lebo to vyzerá tak, že najspodnejšou hranicou je vstup do parlamentu.

Myslím si, že tieto voľby budú úspešné, keď prinesie pre strednú vrstvu výraznú zmenu. Zmenu v školstve, zdravotníctve, v podnikateľskom prostredí hlavne pre živnostníkov, malých podnikateľov, ale aj startupistov.

A nedá sa to zariadiť bez SDKÚ vo vláde?

Pevne verím, že tá zmena sa dá zariadiť s SDKÚ vo vláde. Preto kandidujeme, aby sme tú zmenu podporili.

To znamená, že ak nebudete mať silu podporiť zmenu, tak SDKÚ neuspela? Rozumiem tomu tak, že úspechom bude, ak sa SDKÚ bude môcť zastať svojich ľudí a priniesť zmenu.

Presne takto rozmýšľame. Ak sa pýtate na moju osobnú kariéru, tak je to zbytočné, nemusíme vôbec rozmýšľať o tom, čo bude so mnou. Všetku tú kritiku od voličov počúvam neustále. A dokonca si myslím, že som najväčší zberateľ kritík voči nám.

Akou formou chcete prevziať zodpovednosť?

Všetky varianty sú otvorené, ale zároveň hovorím, že to najdôležitejšie sa udeje do volieb a vo voľbách. A to je naša skutočná práca. Keby som mal špekulovať o svojom osude, pripadá mi to ako mrhanie časom vtedy, keď mám zápasiť, aby náš volič, ktorý miluje naše hodnoty, sa k nim mohol vrátiť. Nie je mi jedno, čo bude po marci. Ale nie je mi jedno, čo bude so stranou. Ak si niečo vyčítam, tak je to fakt, že som nedokázal predísť tomuto stavu.

Keďže vládnuť asi nebudete sami, vidíte to na variant, ktorému premiér nelichotivo hovorí zlepenec? Mohlo by fungovať vládnutie v podobnom formáte ako počas vlády Ivety Radičovej?

Ja mám jednu pozitívnu skúsenosť, aj keď sa nemusí zdať dostatočná. Tu, kde sedíme, existuje už siedmy rok stredopravá koalícia, o ktorej problémoch ste nikdy nepočuli, lebo si ich dokáže vyriešiť medzi sebou. Keby sme boli v Rakúsku, tak sa ani minútu nedebatuje o tom, že je to dostatočne dobrý vzor. To znamená, že skúsenosti, kde vie pravica spolupracovať, treba preniesť na úroveň parlamentu. V SDKÚ-DS sme pripravení ísť do vlády, kde tieto hodnoty dokážeme spolu prezentovať a sme pripravení na koaličné vládnutie. Skôr je teraz loptička na strane potenciálnych partnerov, aby povedali, čo sú ich fundamentálne hodnoty.

Tou vašou superprioritou je rovná daň?

Tá superpriorita je ochrana strednej vrstvy. Z toho budeme vychádzať. Takže žiadne cicanie, ale naopak, jej posilnenie, k čomu patrí napríklad druhý pilier. Ak by som si mal vybrať medzi rovnou daňou a druhým pilierom, určite si vyberiem druhý pilier.

Viete si predstaviť, že by ste tieto hodnoty zastupovali aj vo vláde so Smerom?

Ja si myslím, že SDKÚ-DS bude asi posledná, ktorá by išla so Smerom, pre tieto programové rozdiely. Všimnite si, že na rozdiel od našich partnerov sa odvolávame na naše základné hodnoty. Pre mňa žiadne osobné animozity medzi lídrami nehrajú rolu. Hovorím úplne zrozumiteľne, že hodnoty, ktoré reprezentujeme, sú rozdielne. A keď sa pýtate, či to vieme vylúčiť, tak to nevieme vylúčiť napríklad v prípadoch národnoštátneho záujmu. To nevieme vylúčiť. Aj preto kritizujem svojich kolegov, lebo napríklad bývalý podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš zdvihne ruku za to, že za umelé oplodnenie dostane žena 5 až 12 rokov väzenia, je pre mňa neprípustné. To nie je osobná vec, ale hodnotový rozdiel, ktorý je demonštrovaný ex post.

Vedeli by ste vaše hodnoty reprezentovať aj vo väčšej pravicovej strane, keby došlo k zjednoteniu v stredopravom priestore?

O tomto som nerozmýšľal. Ani v rámci našej kandidátky som nepočul ani jeden hlas, ktorý by sa tým zapodieval.

Takže volaním Radoslava Procházku po vytvorení jednej pravicovej strany ste sa ani nezaoberali?

Popravde som sa o tom ani nedočítal, videl som iba nadpis. Veľmi veľa úsilia som venoval tomu, aby fungovalo spojenectvo strán v Ľudovej platforme. V mene toho som podpísal aj kandidatúru Pavla Hrušovského na prezidenta. Urobil som to pre to, aby bola pravica jednotná. Ale to, aby som sa zapodieval každým pokusom osemdesiat dní pred voľbami, nie je hodné SDKÚ-DS.

01 - Modified: 2007-12-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľské sadzby nezmenené
01 - Modified: 2024-03-30 15:07:23 - Feat.: - Title: Keď tu nebudem, moje dieťa do zajtra neprežije, hovorí Zora Frešová, matka chorého Alanka. Štát im nepomáha 02 - Modified: 2023-03-27 17:15:06 - Feat.: - Title: Politika je teraz ako reality show. Smer po víťazstve nebude chcieť vystúpiť z EÚ a NATO, hovorí Frešo 03 - Modified: 2022-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Droba a Vallo očami svojich predchodcov. Stroskotávajú na doprave 04 - Modified: 2018-04-16 14:02:08 - Feat.: - Title: V akej strane začínal? 05 - Modified: 2017-11-05 00:38:19 - Feat.: - Title: Frešo priznal porážku: Každá faktúra je zaplatená, neostanú po nás žiadne čierne diery
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:36