StoryEditor

Osobnosti napísali Ficovi list. Boja sa o manželstvo a slovenčinu

09.12.2014, 17:18
Autor:
TASRTASR

Matičiari považujú návrh Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v SR za prejav protirodinnej a protinárodnej ideológie. Prostredníctvom otvoreného listu sa obrátili na premiéra Roberta Fica a žiadajú ho, aby bol návrh stratégie zamietnutý.

Text otvoreného listu TASR sprostredkoval prvý podpredseda Matice slovenskej Jozef Šimonovič. Informoval, že text podpísali okrem predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča aj niektoré osobnosti. Je medzi nimi bývalý minister pôdohospodárstva Pavel Koncoš, staviteľ Július Binder, spisovateľ Rudolf Dobiáš, spisovateľ, bývalý veľvyslanec v Kanade Anton Hykisch.

Tiež aj lekár Vladimír Krčméry, čestná predsedníčka Slovenskej spoločnosti pre rodinu Terézia Lenczová, riaditeľ vydavateľstva Spolku slovenských spisovateľov Roman Michelko, lekár a bývalý rektor Univerzity Komenského Juraj Švec, maliarka Eva Trizuljaková a ďalší.

Signatári otvoreného listu návrhu vytýkajú útočné poňatie práv LGBT komunity, spochybňovanie inštitútu manželstva a popieranie prirodzených rozdielov medzi mužmi a ženami.

"Uznávame centrálny význam ľudských práv pre demokratickú spoločnosť, ale obávame sa, že prijatie tohto návrhu by neviedlo k posilneniu ľudských práv, ale k presadeniu ideologických cieľov úzkej záujmovej skupiny," uviedol výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Ján Klepáč.


Premiér Robert Fico.

Na návrhu, ktorý má ešte tento mesiac predložiť na rokovanie vlády minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, signatárom prekáža aj to, že neuznáva zástupnú funkciu mužského rodu, podľa ktorej napríklad pojem "občania" zahŕňa osoby mužského aj ženského rodu.

Podľa Šimonoviča cieľom návrhu je dosiahnuť, aby bola sústavne používaná aj ženská forma (napr. občianky a občania). To signatári otvoreného listu považujú za otvorenú deformáciu slovenčiny.

"Prijatie tohto návrhu by bolo veľkým sklamaním pre všetkých, ktorí sa hlásia k prorodinným a národným hodnotám," uviedol Šimonovič.

Príprava stratégie trvala tri roky. Na začiatku decembra dokument odsúhlasili členovia Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

Úlohu vypracovať Celoštátnu stratégiu ochrany a podpory ľudských práv v SR si dala vláda Ivety Radičovej ešte v roku 2011. Gestorom vypracovania dokumentu je minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý je zároveň predsedom ľudskoprávnej rady vlády.

01 - Modified: 2007-01-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mečiar čaká na termín operácie
01 - Modified: 2024-04-19 11:58:00 - Feat.: - Title: Klára Issová je single takmer 20 rokov: „Vycvičila som sa samote.“ Prečo si myslí, že vzťah nevydrží? 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Peklo i raj: LSD sa v ČSSR vyrábalo vo veľkom, užívali ho vojaci raketového štábu, nepohrdol ním ani Zeman
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:27