StoryEditor

Ficov Smer zaostáva za svojimi sľubovanými istotami, tvrdí Figeľ

21.09.2015, 09:59
Autor:
SITASITA
Politická mapa Slovenska sa podľa Figeľa oproti súčasnosti a prognózam ešte zmení

Smer-SD podľa predsedu KDH Jána Figeľa mešká so sľubovanými istotami, ktoré ľudia potrebujú. „Zdravotníctvo chorľavie, školstvo upadá, korupcia je rozsiahla, právo a spravodlivosť sú ďaleko od skutočnej vymožiteľnosti. Balíčkové odrobinky nenahradia chýbajúce reformy. Kde sú tie sľubované istoty? Tento stav nemôže znamenať perspektívu pre národ,“ povedal Figeľ dnes pre agentúru SITA s tým, že bývalá vláda oddlžila železnice a nemocnice, dnes však Smer znovu zadlžuje nemocnice, privatizuje Cargo, aj keď práve opak sľuboval voličom.

Absolútna prevaha mandátov v parlamente je pre vládnuci Smer-SD podľa Figeľa veľkým pokušením. „Smer má moc zo dňa na deň zvolať vládu či parlament, zrýchleným konaním prijímať alebo meniť zákony. Na druhej strane Slovensku škodí neochota Smeru nasvetliť mocenský priestor účinnou kontrolou.

Zdieľanie kontroly moci je férová výzva pre každú garnitúru, zvlášť, ak je pri moci jediná strana. Je to v záujme ľudí i v záujme vládnucej strany, ak má za cieľ verejný záujem. Samokontrola - to je pre národ drahé divadlo,“ zdôraznil predseda KDH. Ako je pri futbale potrebný dobrý rozhodca, tak je podľa neho pre krajinu dobré mať dôveryhodných, nezávislých kontrolórov moci. „Je aj v záujme samotného Smeru-SD, aby v ňom nerástla arogancia a papalášizmus, ako ich pomenoval sám predseda Rrobert Fico minulý rok na zjazde. Čím je lepšia kontrola moci cez prokuratúru, cez Úrad pre verejné obstarávanie a cez Najvyšší kontrolný úrad, tým bude zdravší aj vývoj na Slovensku,“ vyhlásil Figeľ.

Tomuto pokušeniu, žiaľ, podľa neho Smer-SD podľahol a obsadil všetky rozhodujúce kontrolné posty. "Samokontrola znamená istoty pre mocných a vyvolených, živnú pôdu pre korupciu, straty stoviek miliónov eur z fondov EÚ. Zaplatia to ľudia. A peniaze na deficitné výdaje si pritom štát stále požičiava a rekordne zadlžuje budúcnosť národa," dodáva predseda KDH.

Politická mapa Slovenska sa podľa Figeľa oproti súčasnosti a prognózam ešte zmení. „Prieskumy nezvyknem komentovať, voľby sú rozhodujúce. V ostatných regionálnych, európskych, prezidentských a komunálnych voľbách nezískal Robert Fico a jeho strana ani 30 % hlasov. Môže sa im to stať o pol roka znova," hovorí predseda KDH na margo predvolebných očakávaní.

Voľby budú ovplyvnené migračnou krízou, korupciou, populizmom, ale aj nezamestnanosťou a ťaživou sociálnou situáciou v zaostávajúcich regiónoch. „Stretávame sa s ľuďmi, spolupracujeme s odborníkmi, definujeme riešenia pre rast zamestnanosti a rodinné podnikanie, pre pozdvihnutie školstva a ozdravenie zdravotníctva. Naša stratégia sa nazýva KDH plus a novým spôsobom stavia na overenom základe. Netrieštime sily, ale spájame ľudí na báze hodnôt a programu,“ konštatoval.

Dnes sa podľa neho ponúka v politike všeličo. „Ako tovar v pokútnych podomových predajoch, tak sa často aj v slovenskej politike ľuďom ponúkajú rôzne novotvary a marketingové projekty. KDH plus je ponuka zrelej a zodpovednej spolupráce pre občanov, pre odborné združenia i pre politikov,“ vyhlásil predseda KDH a avizoval, že do zostavy KDH plus budú pribúdať ďalšie osobnosti.

01 - Modified: 2007-09-22 09:59:31 - Feat.: 0 - Title: Sonda Mars Odyssey možno našla vstupy do jaskýň
01 - Modified: 2024-04-12 12:35:05 - Feat.: - Title: KDH podporí odvolávanie Dolinkovej, ak sa potvrdia problémy s plánom obnovy 02 - Modified: 2024-04-11 16:20:27 - Feat.: - Title: KDH a Kresťanská únia odsúdili považovať "právo na potrat" za základné ľudské právo 03 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov 04 - Modified: 2024-04-11 14:22:08 - Feat.: - Title: Dohodli železnicu Košice - Kyjev, získame prístup k morskému ropnému terminálu, informovali Fico so Šmyhalom 05 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. apríl 2024 21:46